Magistratul Stan Mustaţă care vindea sentinţe ca la piaţă a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie fiind acuzat de luare de mită şi constituirea unui grup infracţional. Alături de acesta vor mai fi judecaţi şi grefiera Mariana Curtea, dar şi cei doi complici ai acestora, Ion Boraciu şi Florian Alexandru.

Potrivit unui comunicat emis luni de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), magistratul Stan Mustaţă va fi judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şase infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.

Grefiera Mariana Curea, tot de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimisă în judecară sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. 

Florian Alexandru şi Ion Boraciu vor fi judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru complicitate la săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită. În cazul lui Boraciu, procurorii au mai adăugat şi acuzaţiile de trafic de influenţă şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

DNA a dispus trimiterea în judecată şi a lui Ciprian Moraru, procurorii acuzându-l de cumpărare de influenţă.

Ce acuzaţii aduc procurorii

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 2013, judecătorul Mustaţă, împreună cu Boraciu şi Alexandru, a constituit un grup infracţional organizat. Gruparea era sprijinită de Mariana Curea şi „avea scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, pentru a fi obţinute beneficii materiale”. În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Pe baza acestor informaţii, membrii reţelei urmăreau să identifice şi să contacteze persoane dispuse să dea mită sau să cumpere influenţa judecătorului, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile.

„În perioada menţionată, judecătorul Mustaţă Stan, cu complicitatea grefierului Curea Mariana, a permis accesul unor persoane neautorizate, respectiv Boraciu Ion şi Alexandru Florian, la informaţii care nu erau destinate publicităţii (datele personale ale părţilor din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, respectiv numele, prenumele şi adresa de domiciliu)", susţin anchetatorii.

Conform sursei citate, Stan Mustaţă, în calitate de judecător, a cerut, de mai multe ori, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în dosarele pe care le avea de soluţionat, diferite sume de bani.

Un exemplu în acest sens a avut loc în 5 martie. Ion Boraciu i-a cerut atunci lui Ciprian Moraru o sumă de bani care nu a fost stabilită cu exactitate, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II a penală, pentru ca aceştia să desfiinţeze sentinţa prin care Moraru Ciprian fusese condamnat închisoare cu executare şi să dispună o soluţie de condamnare cu suspendarea executării pedepsei. Moraru a promis că va da suma de bani cerută, în schimbul soluţiei favorabile care i s-a promis de către Boraciu .

Magistratul Mustaţă, suspendat din magistratură

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 8 mai, să îl suspende din magistratură pe Mustaţă.

Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost arestaţi preventiv în 30 aprilie, printr-o decizie luată de aceeaşi instanţă. Măsura a fost menţinută, pe 8 mai, de Curtea Supremă.

Magistratul Judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care a dispus arestarea preventivă a arătat, în motivare, că faptele de corupţie ale lui Mustaţă sunt „cu mult anterioare momentului în care a fost începută ancheta" şi că probele adunate de anchetatori dovedesc acuzaţiile aduse.

Surse judiciare au declarat că o contestaţie în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei şi una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut mită de la inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor soluţii favorabile acestora.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă: 

INTERCEPTĂRI Când discuta despre intervenţiile în dosare, judecătorul Mustaţă îşi băga complicii în baie, dădea drumul la apă şi vorbea în şoaptă 

Libertatea lui Mihai Stoica, în opinia judecătorului Stan Mustaţă, valorează cel puţin 300 de milioane de lei vechi, pentru că managerul are „bani şi mulţi avocaţi”. Asta arată procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă în dosarul magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti. În timp ce discuta despre intervenţiile în dosare, magistratul îşi băga complicii în baie, dădea drumul la apă şi vorbea în şoaptă.

Judecătorul Stan Mustaţă vindea sentinţe ca la piaţă: „Gata, caută-l p-ăsta! Marţi intră. Îi dau drumul!”

Magistratul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, îşi trimitea complicii la locuinţele celor pe care urma să-i judece, pentru a negocia sumele pe care aceştia erau dispuşi să le dea în schimbul unor sentinţe favorabile. Dacă refuzau propunerea magistratului, aceştia erau ameninţaţi cu pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti nefavorabile.

Stan Mustaţă, magistratul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, reţinut pentru aderare la un grup infracţional şi luare de mită

Judecătorul Stan Mustaţă, care face parte din completul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul „ICA”, şi grefiera Mariana Curea au fost arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Dan Voiculescu: Cred că DNA a încercat să pună presiune pe judecătorul Mustaţă. Nu îl cunosc pe magistrat!

Dan Voiculescu a depus o sesizare la Parchetul General prin care a cerut să se facă o anchetă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). El a precizat că acţiunea de marţi a procurorilor este o presiune asupra judecătorului Stan Mustaţă care urma să dea o sentinţă în dosarul ICA. Magistratul Mustaţă a fost ridicat în această dimineaţă de la Curtea de Apel Bucureşti şi dus la audieri. Ulterior, acesta a fost pus sub urmărire penală.

Judecătorul Stan Mustaţă, acuzat de luare de mită, rămâne în arest preventiv

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie, vineri, cererea formulată de judecătorul Stan Mustaţă prin care solicită înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru corupţie. Judecătorul va rămâne în continuare în arest, au decis magistraţii.

Meme Stoica, audiat de procurori în dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupţie judecătorul Stan Mustaţă

Managerul echipei de fotbal Steaua Bucureşti a fost scos, săptămâna trecută, din Penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa primită în dosarul „Transferurilor”, şi dus în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, este acuzat de fapte de corupţie.

Stan Mustaţă, magistratul care judecă dosarul ICA, urmărit penal:„Sigur că-mi este frică dacă voi fi arestat“. Dan Voiculescu cere o anchetă la DNA

Judecătorul Stan Mustaţă a fost pus sub învinuire pentru acte de corupţie după dimineaţă a fost ridicat de procurori şi dus la sediul DNA pentru a fi audiat. La ieşirea din sediul DNA, magistratul a declarat că procurorii susţin că un prieten de-al său s-ar fi întâlnit cu un apropiat de-al lui Dan Voiculescu, pentru a fi dată o soluţie favorabilă în dosarul „ICA”. Voiculescu cere un control la DNA.

De ce s-a recuzat magistratul Curţii de Apel care refuză să-l judece pe Dan Voiculescu

Unul dintre cei doi magistraţi care judecă dosarul privind privatizarea ICA, în care este judecat omul de afaceri Dan Voiculescu (foto) pentru corupţie a formulat ieri o cerere de abţinere. Motivul: în presă au apărut materiale „neadevărate“ despre presupuse interese ale acestuia.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite