MAE cere clarificări ambasadorului Ungariei, cu privire la Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkár Füzes, a fost invitat la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru a discuta pe marginea găzduirii reprezentanţei Ţinutului Secuiesc în Casa regiunilor maghiare din Bruxelles.

Ministerul român de Externe se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul organizat de Tokes Laszlo.

"În cadrul întâlnirii, partea română şi-a exprimat preocuparea faţă de găzduirea aşa-zisei «Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc» în «Casa Regiunilor Maghiare» de la Bruxelles şi a solicitat clarificări în acest sens autorităţilor ungare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a arătat că, în spiritul relaţiei de parteneriat strategic dintre cele două ţări, se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul de lansare a aşa-zisei «Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc»", se arată în comunicatul MAE.

MAE consideră regretabilă orice acţiune care ar viza inaugurarea unei „reprezentanţe” a unei aşa-zise „unităţi administrativ-teritoriale” din România care nu există şi nu are fundament constituţional sau legal, se arăta într-un comunicat emis de MAE în urmă cu câteva zile.

Potrivit practicii la nivel UE, unităţi teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot să îşi deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor lor la nivel european. România încurajează o reprezentare activă la nivel european, a tuturor entităţilor administrative, legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrării europene, cu respectarea deplină a legislaţiei naţionale.

Obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite