Liderul Gărzii Maghiare din Ardeal şi alţi trei cetăţeni ungari au interdicţie de a intra în România timp de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor judeca joi cererea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prin care se solicită ca Mikola Bela membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară, să fie declarat persoană indezirabilă pe teritoriul României. Oficialii Ministerului de Interne au anunţat luni seara că Bela şi alţi trei cetăţeni ungari au interdicţie de a intra în România timp de un an.

„Aşa cum am anunţat, săptămâna trecută MAI în cooperare cu instituţiile din sistemul de securitate naţională a evaluat acţiuni specifice în urma cărora a luat decizia de a interzice accesul pe teritoriul României, pe o perioadă de un an, unui număr de patru cetăţeni ungari. Pentru Mikola Bela s-a cerut să fie declarat indezirabil”, a explicat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI. 

Referitor la aceste persoane există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, timp de un an nu vor mai avea voie să intre în România doi membrii Jobbik, un cetăţean ungur care face parte din Oastea Haiducilor şi liderul Gărzii Maghiare din Ardeal. 

Mai exact, cei patru sunt: 

- Tyirityan Zsolt  – membru al organizaţiei „Oastea Haiducilor”;

- Zagyva Gyorgy Gyula  – membru Jobbik, membru al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM;

- Szavay Istvan – membru Jobbik;

- Mikola Bela – membru al organizaţiei „Noua Gardă Ungară”, faţă de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti în vederea declarării acestuia ca indezirabil.

„De asemenea, instituţiile abilitate au în atenţie şi alte persoane care desfăşoară în mod sistematic, pe teritoriul României, astfel de acţiuni care contravin normelor comunitare şi legislaţiei naţionale în materie”, a mai spus Monica Dajbog.

Acesta ar fi primul apel făcut de statul român, în care solicită declararea ca indezirabil a unui lider politic maghiar. Cererea a fost discutată iniţial azi în instanţă, dar judecătorii au decis să amâne luarea unei decizii până joi.  

În cazul în care magistraţii vor admite cererea oficialilor de la Interne, Mikola Bela va fi escortat imediat la frontieră sau până în ţara de origine, de către personalul Oficiului Român pentru Imigrări. 

Bela face parte dintr-un lot mai mare de cetăţeni maghiari, lideri de partide extremiste maghiare pentru care Ministerul de Interne a anunţat încă de la sfârşitul săptămânii trecute că a decis să solicite autorităţilor judiciare şă-i declare indezirabili pe teritoriul României.

La sfârşitul săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt la MAI anunţa că autorităţile române au decis să nu mai permită intrarea în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, urmând să fie făcute demersurile necesare pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili.

Despre aceştia, a precizat oficilalul MAI, s-a stabilit „cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii”.

Preşedintele Traian Băsescu i-a averizat joi pe politicienii maghiari „să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei României”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite