Judecătorul CSM, Adrian Neacşu, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Adrian Toni Neacşu a fost trimis în judecată FOTO Adevărul
Judecătorul Adrian Toni Neacşu a fost trimis în judecată FOTO Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a membrului  ales în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Toni Neacşu, judecător la Tribunalul Vâlcea, pe care-l acuză de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals. Alături de acesta a fost trimis în judecată şi fostul său şofer.

Potrivit rechizitoriului, în lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012, Toni Neacşu ar fi încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii şi asociate (din care diurnă de detaşare în sumă de 13.136,12 lei), aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu.

De asemenea, magistratul ar mai fi beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială şi asociate pe baza a 10 documente justificative falsificate de acesta (foi colective de prezenţă şi cereri pentru plata cheltuielilor de diurnă de detaşare).

În aceeaşi perioadă, şoferul său, Angel-Gabriel Roşca, ar fi primit încasat nejustificat suma de  7.668,09 lei care reprezenta drepturi salariale şi asociate (venitul brut şi contribuţiile sociale datorate de angajator) pentru cele 55 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. 

Pentru a putea obţine aceşti bani, Gabriel Roşca ar fi falsificat mai multe documente, respectiv 55 de file din condica de prezenţă şi 71 foi de parcurs ale autovehiculului din dotare. 

Potrivit anchetatorilor, ca urmare a depunerii la compartimentele de specialitate a foilor de parcurs false, Angel-Gabriel Roşca ar fi adus Consiliului Superior al Magistraturii un prejudiciu în valoare de 5.985,18 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului folosit în interesul său şi al judecătorului Neacşu.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând ambelor persoane. 

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Neacşu, urmărit penal din ianuarie 2013

Pe 24 ianuarie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală faţă de judecătorul Adrian Neacşu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Acesta este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals.

Pe 11 ianuarie 2013, în urma unor pecheziţii, anchetatorii i-au ridicat computerul  judecătorului Neacşu, din biroul său de la CSM.

Totodată, anchetatorii au  cerut toate foile de parcurs din iulie până în decembrie 2012 ale şoferului lui Neacşu, potrivit unor surse judiciare.

Pe 7 ianuarie 2013, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate i-au comunicat lui Neacşu că este verificat, investigaţia ar fi având legătură cu Jurindex.

Programul Jurindex este indexul jurisprudenţei naţionale, constituind noul standard al accesului liber la hotărârile judecătoreşti. Iniţiativa aparţine judecătorului Adrian Neacşu de la Tribunalul Vrancea, lansarea, în mai 2009, a portalului realizându-se sub egida Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite