Judecătoarea Geanina Terceanu a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru că a luat mită de la fraţii Becali. Cristian Borcea, achitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost condamnată la 7 ani de închisoare, de la aceasta fiind confiscată şi suma de 185.000 euro - banii de mită FOTO Arhivă
Fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost condamnată la 7 ani de închisoare, de la aceasta fiind confiscată şi suma de 185.000 euro - banii de mită FOTO Arhivă

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au condamnat-o pe judecătoarea Geanina Terceanu la 7 ani de închisoare pentru că a primit mită 220.000 de euro ca să-i achite pe Cristian Borcea şi Ioan şi Victor Becali în dosarul „Transferurilor de jucători”. Procurorii au cerut la ultimul termen pedeapsa maximă, de 8 ani,  pentru fosta judecătoare. Fraţii Becali se întorc şi ei în penitenciar. Cristian Borcea a fost achitat.

Update: Fraţii Becali s-au predat autorităţilor. Fostul impresar Ioan Becali s-a predat Poliţiei din Slobozia, iar Victor Becali s-a predat la Poliţia Ilfov.

Fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost ridicată de polţişti de acasă pentru a fi încarcerată. Cu lacrimi în ochi, aceasta a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

Ştirea iniţială: Instanţa a dispus şi confiscarea sumei de 185.000 de euro de la magistrat. 

Totodată, Ioan Becali a fost condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare. Practic, acestuia instanţa i-a respins apelul şi a rămas cu condamnarea primei instanţe. La rândul lui, Victor Becali a fost condamnat la 5 ani si 8 luni de închisoare în acest caz. 

În acelaşi dosar, Cristian Borcea, fost preşedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo, a fost achitat. Instanţa consideră că acesta nu a comis faptele de care a fost acuzat de procurori.

image

Achitaţi au fost şi avocaţii Antonie Iorgovan şi Daniel Petre care au fost judecaţi pentru mărturie mincinoasă.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Pe 6 februarie, a avut loc la instanţa supremă ultimul termen în dosarul în care fosta judecătoare Geanina Terceanu este acuzată că a luat mită de la Cristian Borcea şi Ioan şi Victor Becali pentru a-i achita în dosarul Transferurilor.

Procurorul DNA a cerut în cazul acesteia pedeapsa maximă, respectiv 8 ani de închisoare.

Sentinţele primei instanţe

Curtea de Apel, instanţa de fond, a condamnat-o pe judecatoarea Geanina Terceanu la 5 ani si 6 luni de inchisoare, pentru ca a primit mită. Magistratul a fost acuzat ca a primit banii de la fratii Victor si Ioan Becali si Cristi Borcea, pentru o sentinta favorabila in Dosarul Transferurilor. De asemenea, in acest caz au mai fost condamnati si fratii Becali la 3 ani de inchisoare, iar Borcea la 3 ani si jumatate.

După contopirea cu pedepsele din “Dosarul Transferurilor”, Ioan Becali a fost condamnat la 7 ani si 4 luni inchisoare, iar fratele sau Victor Becali - la 5 ani si 8 luni închisoare.

În acelasi dosar, Cristian Borcea, fost presedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo, a fost condamnat la 7 ani si 10 luni inchisoare.

La vremea respectivă, spre deosebire de fraţii Becali care au recunoscut că au dat şpagă, Cristi Borcea (foto) a negat acuzaţiile. Probele administrate de procurori l-au convins însă pe magistrat că acesta este vinovat şi l-a condamnat la 7 ani şi 10 luni, după contopirea cu pedeapsa din cazul „Transferurilor”. 

„Instanţa apreciază că inculpatul Borcea Cristian a nesocotit reguli fundamentale de funcţionare a unui stat de drept, manifestând dispreţ faţă de înfăptuirea actului de justiţie. Gravitatea faptelor comise de inculpat este cu atât mai ridicată cu cât acesta este o persoană publică, notorie, cu mari posibilităţi financiare. Ca atare, efectul comiterii infracţiunii de dare de mită,  de inculpatul Borcea Cristian, asupra opiniei publice este unul cu atât mai grav,  în condiţiile în care ideea ce rezultă din conduita acestuia este aceea că persoanele cu posibilităţi financiare ridicate se pot bucura de impunitate faţă de organele judiciare, prin plata unor sume de bani inaccesibile marii majorităţi a populaţiei”, arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea primei sentinţe.

Totodată, Curtea de Apel a constat că Borcea a dat dovadă de perseverenţă infracţională, în condiţiile în care după ce a fost trimis în judecată pentru comiterea unor infracţiuni cu gravitate ridicată (pentru care a fost condamnat definitiv ulterior), a comis altă infracţiune gravă.

„Instanţa are în vedere, totodată, şi împrejurarea că inculpatul Borcea Cristian nu a recunoscut şi nu şi-a asumat consecinţele comiterii infracţiunii, având o conduită nesinceră”, a punctat instanţa.

Acuzaţiile aduse de procurori

Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului la acea vreme Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul Transferurilor de fotbalişti, cauză în care Ioan Becali, Victor Becali şi Cristian Borcea, alături de alţi cinci oameni de fotbal, fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Pe 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a hotărât achitarea tuturor celor opt inculpaţi trimişi în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Geanina Terceanu i-a achitat pe cei opt oameni de fotbal pentru toate infracţiunile reţinute, pe motiv că "fapta nu există".

În urma investigaţiilor, procurorii DNA au stabilit că, pentru a da soluţia de achitare, Geanina Terceanu a primit de la Ioan şi Victor Becali şi de la Cristian Borcea, în mai multe tranşe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 şi până în mai 2012.

„Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov şi Ialomiţa. În cursul anului 2009, o parte din banii primiţi în modalitatea de mai sus au fost folosiţi de inculpata Terceanu Geanina la achiziţionarea unei locuinţe", susţineau procurorii.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, instanţa de control judiciar pronunţând condamnarea inculpaţilor la pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite