Inspectorul Școlar General din Mureș, urmărit penal de DNA după ce a cerut drept mită un concert de muzică populară

0
0
Publicat:

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de Pășcan Sabin Gavril, inspectorul general școlar din județul Mureș, pentru instigare la abuz în serviciu și luare de mită.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Procurorii DNA arată că inspectorul școlar ar fi luat mită ca să ajute un elev la examenul de matematică de la Bacalaureat, dar și pentru că ar fi cerut mită un concert de muzică populară în schimbul transferului unui alt elev.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

„În perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2023, suspectul Pășcan Sabin Gavril, în calitatea menționată mai sus, ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfășurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen. În același context, inspectorul general școlar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, procurorii arată că „în data de 14 martie 2023, suspectul Pășcan Sabin Gavril, după ce ar fi aprobat transferul unui școlar de la o unitate de învățământ la alta, ar fi pretins părinților acestuia (soliști de muzică populară) susținerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceștia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susținut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soți”.

DNA precizează că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

„Anterior, persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupție, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaștere a vinovăției acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și cu felul și cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare cu suspendare”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, sursa citată precizează că „efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Potrivit „Adevărul”, cântăreții de muzică populară cărora inspectorul le-a cerut susținerea unui moment artistic cu ocazia sărbătorilor pascale sunt soții Istrate Ciprian și Mihaela. De asemenea, persoana care i-a înlocuit pe cei doi la evenimentul cu pricina este Sorlea Ana Livia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite