Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au descins în bucătăriile a trei spitale din Bucureşti. Două au fost închise FOTO

0
0
În urma controalelor în spitale, comisarii ANPC au mai găsit oale, tigăi, veselă depreciate, cu uzură avansată, ustensile cu rugină Foto: ANPC
În urma controalelor în spitale, comisarii ANPC au mai găsit oale, tigăi, veselă depreciate, cu uzură avansată, ustensile cu rugină Foto: ANPC

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au controlat blocurile alimentare de la trei spitale din Bucureşti şi au găsit mai multe nereguli, printre care produse expirate, oale şi tigăi cu uzură avansată, pereţi cu tencuiala căzută, frigidere cu rugină. Echipele de control au închis temporar două cantine şi au oprit serviciul de catering pentru a treia unitate medicală, până la remedierea deficienţelor.

Potrivit ANPC, echipe ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti (CPCMB) au verificat, marţi, modul în care sunt respectate prevederile legale în trei dintre spitalele administrate de Primăria Capitalei. Verificările au avut loc la blocurile alimentare ale Spitalului de Boli Cronice "Sf. Luca", Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu" şi Spitalului de Pneumoftiziologie "Sf. Ştefan".  

"Păi, moare şi boala în cantinele verificate de noi astăzi! Păi, moare bacteria şi orice virus în paturile desfundate şi învelite în păturica stră-stră bunicii! Dacă scapă din pat în viaţă, moare boala mancând din cantinele, «cateringul» din service sau cum s-or numi sursele de mâncare cu destinaţia, culmea, bolnavi! (...)", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu. 

Echipele de control au descoperit mai multe nereguli, printre care: lipsa autorizaţiei de funcţionare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie "Sf Ştefan, existenţa în spaţiile de depozitare a unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, unul dintre blocurile alimentare - format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică - prezenta pereţii cu tencuială căzută, tavanul cu infiltraţii şi pavimetul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi şi mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură. 

De asemenea, comisarii ANPC au mai găsit oale, tigăi, veselă depreciate, cu uzură avansată, ustensile cu rugină, folosirea unui sistem de ventilaţie neigienizat cu prelingerea condensului pe masa de lucru a bucătăriei, coloanele de apă şi calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată ceea ce determină formarea de rugină.

alimente neconforme foto anpc

Foto: ANPC

Alte probleme descoperite în urma controlului au fost lipsa verificării metrologice a cântarului din dotarea bucătăriei, utilizarea unor frigidere neigienizate cu prezenţa unor insecte moarte, folosirea unei hote din inox neigienizată cu acumulări de grăsime şi arsuri, utilizarea unor camere frigorifice (spaţii depozitare) neigienizate. 

alimente neconforme foto anpc

Pâine expirată Foto: ANPC

În urma acestor nereguli, comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de 32.000 de lei şi au decis închiderea temporară, până la remedierea deficienţelor, pentru cantina Spitalului de Boli Cronice "Sf. Luca" şi pentru cantina Spitalului de Pneumoftiziologie "Sf. Ştefan". 

În cazul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu", care nu are bucătărie proprie şi foloseşte serviciile firmei de catering Deco Luk Style SRL, a fost extins controlul şi a fost oprită temporar prestarea serviciului până la remedierea deficienţelor.

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite