Inspecţia Judiciară a promovat acţiune disciplinară împotriva judecătorilor care au achitat-o iniţial pe Mariana Rarinca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mriana Rarinca FOTO: Adevarul
Mriana Rarinca FOTO: Adevarul

Inspecţia Judiciară informează că a fost promovată acţiunea disciplinară faţă de judecătorii Risantea Găgescu şi Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti, cei care au achitat-o pe Mariana Rarinca, femeia acuzată că a şantajat-o pe şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu.

"Inspectorii judiciariau dispus, prin rezoluţia din 29 octombrie 2015, exercitarea acţiunii disciplinare faţă de Risantea Găgescu şi Damian Dolache, judecători la Curtea de Apel Bucureşti, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) şi art. 99 lit. t), raportat la art. 991 alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat al IJ.
În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că judecătorii au utilizat expresii inadecvate în cuprinsul deciziei penale 733/ A/ 20.05.2015, motivarea fiind în mod vădit contrară raţionamentului juridic şi de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat.

"Raportat la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) — au fost nesocotite normele de drept procesual, prevăzute de art. 342, 344-347 din Codul de Procedură Penală, care reglementează procedura camerei preliminare", mai precizează IJ.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea judecătorilor în cauză.

Povestea cazului

Mariana Rarinca a fost condamnată pe 15 septembrie la o pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, dată de Tribunalul Bucureşti, pentru şantajarea şefei instanţei supreme Livia Stanciu, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins apelul. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au rejudecat apelul în acest caz, în urma contestaţiei DNA la o decizie anterioară de achitare. Decizia dată de magistraţii Dorin Matei şi Anamaria Trancă este definitivă.

Dosarul în care Mariana Rarinca este acuzată de şantajarea preşedintelui instanţei supreme, Livia Stanciu, a fost rejudecat de Curtea de Apel Bucureşti după ce instanţa a admis, în 17 august, contestaţia DNA la decizia anterioară de achitare. Decizia de achitare fusese dată de Damian Dolache şi Risantea Găgescu.  Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut anularea deciziei de achitare, procurorii motivând că judecătoarea Risantea Găgescu, care a făcut parte din completul de judecată, a fost în incompatibilitate

Acuzaţiile DNA

În 1 iulie 2014, Rarinca a fost trimisă în judecată de DNA, cazul fiind judecat în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada august-septembrie 2013 - 3 iunie 2014, Mariana Rarinca ar fi ameninţat-o pe Livia Stanciu cu dezvăluirea a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru aceasta şi pentru soţul acesteia.
"În schimbul nedivulgării către presă a acestor informaţii, presupus compromiţătoare, inculpata Rarinca Mariana i-a pretins persoanei vătămate suma de 20.000 de euro", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
 

Prima condamnare

În 18 decembrie 2014, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Mariana Rarinca la trei ani de închisoare cu suspendare, urmând ca aceasta să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

"Condamnata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul grădiniţei cu program normal «Ion Creangă» din Galaţi sau în cadrul Grădiniţei cu program normal numărul 34 din Galaţi, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare", a mai dispus Tribunalul Bucureşti.

Odată cu sentinţa judecătorilor, Rarinca  a fost eliberată din arest, unde era de peste şase luni.
Atât Rarinca, cât şi DNA au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului. Mariana Rarinca a fost achitată, în 21 mai, de Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind definitivă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite