Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti: NATO va continua să se pregătească pentru a fi o forţă de stabilitate în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti
Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti

Dislocarea noului echipament american în România este o modalitate de a aduce temporar şi prin rotaţie, echipament suplimentar necesar pentru exerciţiile şi antrenamentele pe care SUA şi NATO le desfăşoară şi pentru a fi pregătiţi pentru orice situaţie ar putea apărea, a declarat într-un interviu la Adevarul Live, Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson .

Cât despre ameninţările Rusiei că România va fi ţinta rachetelor nucleare ruseşti pentru că găzduim armament american , Dean Thompson a spus că „astfel de declaraţii nu sunt foarte folositoare pentru securitatea regiunii. NATO este în primul rând o alianţă cu scop de apărare.

În prezent, noi luăm măsuri cât se poate de transparente pentru a-i asigura pe aliaţi că angajamentele menţionate de Articolul 5 al Tratatului NATO sunt de neclintit, că vom fi pregătiţi să colaborăm cu ei în orice situaţie. În ce priveşte alţi factori care este posibil să fi influenţat acele declaraţii, şi sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu este menţionat destul de des“. 

„Aş menţiona doar că aşa cum am spus foarte clar, foarte transparent şi foarte deschis, cu orice ocazie, acel sistem este pur defensiv şi priveşte doar ameninţările din exteriorul regiunii euro-atlantice. Am spus acest lucru foarte clar ruşilor şi aliaţilor. Cred că mesajul pe care vrem să-l transmitem este următorul: NATO va continua să se pregătească, va continua să-şi consolideze forţa, însă într-un mod foarte transparent, pentru a fi o forţă de stabilitate în regiune“, a subliniat diplomatul american. 

În ceea ce priveşte o creştere a prezenţei militare americane în România în următoarea perioadă, Dean Thompson a declarat că nu ştie exact ce se va întâmpla în viitor, dar „strategii NATO continuă să lucreze şi să dezvolte planul de acţiune. România s-a oferit să găzduiască una dintre Unităţile pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU) şi Comandamentul Regional al NATO, aşadar joacă activ un rol important în consolidarea forţelor NATO în regiune.

Cred că veţi vedea o implicare a SUA în toate aceste proiecte. Avem o prezenţă semnificativă în România în prezent, mă aştept ca ea să crească odată cu operaţionalizarea bazei de la Deveselu şi alte activităţi, însă o mare parte a numărului de soldaţi vor veni prin rotaţie, pe măsură ce se desfăşoară diverse exerciţii, sau în funcţie de necesităţi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite