În stare de urgenţă, Armata va pune românii la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iveco mapn

Militarii îi vor putea obliga pe tinerii şi pe bărbaţii apţi de muncă  ce locuiesc în localităţi în care a fost declarată starea de asediu sau starea de urgenţă să presteze diverse activităţi în interes public. Cel puţin aşa se precizează într-un proiect de act normativ ce va ajunge în curând la votul decisiv al deputaţilor.

Astfel, imaginea clasică cu localnicii în birt şi militarii muncind să le salveze gospodăriile de inundaţii, ar putea deveni istorie. Mai exact, este vorba de Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, care  prevede schimbarea unor aspecte ce ţin de acţiunile întreprinse de autorităţile statului, companii sau persoane fizice în astfel de situaţii de criză. Modificarea legislativă se face după ce Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne au constat că actualele reglementări „determină o serie de limitări în ceea ce priveşte pregătirea şi utilizarea resurselor umane din rezerva de mobilizare, respectiv accesarea produselor şi serviciilor din economia naţională de către forţele destinate apărării”. Dacă va fi aprobat de Camera Deputaţilor documentul mai are nevoie, pentru a se putea aplica, de semnătura şefului statului şi de publicarea în Monitorul Oficial.

Concentrări de rezervişti

Mai exact, vorbim aici despre situaţiile în care într-o anumită localitate sau regiune se instituie starea de asediu sau starea de urgenţă. Astfel, în aceste situaţii, „instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale pot concentra rezervişti pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări de servicii în interes public”, se arată în proiectul de modificare legislativă.

În plus, atunci când se declară stare de asediu sau de urgenţă, autorităţile vor avea posibilitatea ca, pe lângă alte măsuri, să poată rechiziţiona şi diverse bunuri. Aşadar, în astfel de situaţiile reprezentaţii Armatei vor avea dreptul să ia din gospodăriile oamenilor diverse lucruri fiind obligaţi ca ulterior să le restituie. Dacă acest lucru nu mai este posibil, Armata va fi obligată să le plătească proprietarilor contravaloarea acestora. Starea de asediu sau starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret. Cele două situaţii sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre. 

Apoi, operatorii economici publici sau privaţi „care, prin natura domeniului de activitate, au atribuţii în realizarea produselor cu destinaţie militară, execută reparaţii la unele categorii de tehnică militară sau asigură servicii pentru forţele destinate apărării” vor fi obligaţi să mărească producţia pentru a asigura necesarul de materiale sau servicii cerut de sistemul militar. 

Nici autorităţile locale nu scapă de noi îndatoriri în astfel de situaţii excepţionale. „Conducătorii autorităţilor publice şi administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură şi alimentaţie, alimentare cu apă, comunicaţii şi transporturi au obligaţia de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esenţiale pentru populaţie şi pentru forţele destinate apărării”, se arată în proiect.

Care sunt pedepsele pentru cei care încalcă legea 

Şi pedepsele care se pot aplica celor care încalcă prevederile acestei Ordonanţe se modifică. Astfel, până acum exista aceeaşi valoare a amenzilor atât pentru persoane fizice, dar şi pentru persoane juridice, acesta fiind cuprinsă între 2.000.000 şi 5.000.000 lei vechi, iar după modificare acestea vor fi diferenţiate şi actualizate., arată avocatnet.ro. Concret, nerespectarea prevederilor acestei Ordonaţe  „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”. 

Apoi se vrea abrogarea Articolul 31 care prevedea ani grei de închisoare pentru militarii care încalcă unele ordine, în timp ce este decretată o astfel de stare excepţională. „Fapta personalului militar în activitate sau mobilizat, care manifestă atitudine de defetism, incită la insubordonare sau nu execută ordinele primite, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu închisoare pe viaţă”, se arată în articolul care va fi anulat dacă modificarea legislativă va fi aprobată. Abrogarea acestui articol se face pentru că infracţiunile savârşite de militari atunci când sunt declarate stări excepţionale sunt deja pedepsite de Legea 286/2009  privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare. 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri