Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile: cum s-a ales praful de integritatea şefului ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Georgescu, scos încătuşat din sediul DNA FOTO Mediafax
Horia Georgescu, scos încătuşat din sediul DNA FOTO Mediafax

Acuzat de abuz în serviciu, în cazul unor despăgubiri acordate de ANRP, preşedintele demisionar al ANI, Horia Georgescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Georgescu este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

UPDATE Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat propunerea de arestare a procurorilor DNA pentru Horia Georgescu şi alţi trei foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi pentru patru experţi evaluatori.

Astfel, instanţa a decis arestarea lui Georgescu, precum şi a lui Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, alături de experţii evaluatori - Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu.

În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, instanţa a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă, nefiind definitivă, dar va fi aplicată de îndată.


Zi grea pentru fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate. După ce a înnoptat în Arestul Central al Poliţiei, Horia Georgescu a fost dus marţi, încă de dimineaţă, la Curtea Supremă, unde magistraţii au judecat cererea DNA de arestare preventivă a acestuia. 

Înainte însă ca judecătorii să ia în discuţie cererea de arestare a sa, Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI. Demisia a fost depusă dimineaţă la Senat, prin intermediul avocatului său, Cristian Ene. Acesta a precizat că Horia Georgescu şi-a scris demisia luni seară, după ce procurorii au emis ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a clientului său.

Audieri-maraton

Şedinţa de la Curtea Supremă a început la ora 11.30. Două ore mai târziu a expirat şi ordonanţa de reţinere emisă de procurori pe numele fostului preşedinte al ANI. Acesta însă nu a plecat, a preferat să stea în sala de judecată până la finalul procesului.

„Mi-am făcut apărarea alături de avocaţii mei. Aştept decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi şi o voi respecta indiferent care va fi aceasta şi voi contribui la aflarea adevărului ori de câte ori DNA sau orice altă instituţie mă va chema pentru a lămuri orice aspecte”, a spus Horia Georgescu înainte de a părăsi sediul Înaltei Curţi.

Horia Georgescu a fost reţinut luni de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, fapte comise în perioada 2007-2009, când fostul şef al ANI făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP. Prejudiciul estimat de anchetatori în acest dosar se ridică la circa 75 de milioane de euro.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făcea parte şi inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, a dispoziţiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)”, arată anchetatorii.

Comisia ANRP, reunită după gratii

În acelaşi dosar, procurorii au solicitat arestarea şi a altor persoane care au făcut parte din comisia ANRP: Mihnea Remus Iuoraş, Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreşedinte al comisiei) şi Constantin Cătălin
Canangiu.

De asemenea, procurorii au propus arestarea a patru experţi evaluatori - Gheorghe Vişoiu, Neculai Nistor, Alexandru-Florin Hanu şi Dorin-Cornel Drulă, dar şi cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour.

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP,
Remus Virgil-Baciu.

Elena Udrea, în apărarea fostului şef al ANI

Aflată şi ea în spatele gratiilor, Elena Udrea nu a ezitat să-i ia apărarea lui Horia Georgescu, văzând în arestarea sa o conspiraţie a serviciilor secrete cu DNA.

Prin intermediul echipei sale de comunicare, Udrea a postat pe Facebook că reţinerea lui Horia Georgescu reprezintă o forţare uriaşă, iar ţinta finală este schimbarea majorităţii parlamentare şi înlocuirea Executivului.

„În fapt, avem de-a face cu un plan foarte bine ticluit de binomul Coldea – Kövesi prin care se încearcă decapitarea tuturor instituţiilor importante din România şi punerea pe poziţii a unor oameni perfect controlabili”, a transmis Elena Udrea.

Horia Georgescu urma să fie personajul principal al unui documentar bulgăresc despre lupta anticorupţie

Reţinerea şefului ANI a dat peste cap planurile a doi ziarişti bulgari, care veniseră la Bucureşti special pentru a-i lua un interviu acestuia, în cadrul unui amplu documentar despre lupta anticorupţie din ţara noastră şi arestările din ultima vreme. Întâlnirea celor doi cu Horia Georgescu urma să aibă loc chiar astăzi, iar luni, în momentul în care şeful ANI a fost săltat de mascaţi, jurnaliştii se aflau în redacţia Hotnews şi se uitau la televizor. „Ne uitam la televizor, la o transmisiune în direct cu domnul Georgescu, care era reţinut. Acum o să spun povestea aşa cum este. Presupun că eu o să spun toate astea în faţa camerei. Aveam un interviu programat cu domnul Georgescu, dar, din păcate sau poate nu, acum el e reţinut”, a spus Petar Nanev, jurnalist BTV, pentru Digi24.

Nanev a povestit că Horia Georgescu era unul dintre personajele principale ale documentarului pe care urma să-l realizeze la Bucureşti echipa postului bulgar de televiziune BTV, formată din reporterul Petar Nanev şi cameramanul său, Dobromir Ivanov. Pe lista de priorităţi a bulgarilor se află şi Laura Codruţa Kövesi, şefa instituţiei „vinovată” de campania fără precedent împotriva corupţiei.

Potrivit jurnaliştilor din ţara vecină, presa şi opinia publică din Bulgaria se uită cu uimire peste Dunăre cum miniştri, parlamentari, magnaţi, primari şi magistraţi fac coadă la uşa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Facem un documentar despre progresele României în lupta anticorupţie. Aici justiţia avansează, iar în Bulgaria rămâne pe loc”, a explicat reporterul Petar Nanev.

Lecţii anticorupţie de la corupţi

Interviul cu directorul ANI, programat pentru astăzi la ora 11.00 şi confirmat de reprezentanţii instituţiei, urma să fie un preambul la vizita lui Horia Georgescu la Sofia, unde urma să se întâlnească, pe 23 martie, cu vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, fost comisar european. Şeful ANI, urmărit penal pentru corupţie, era aşteptat în ţara vecină să le dea lecţii bulgarilor despre eradicarea corupţiei. „Domnul Georgescu a fost invitat de vicepremierul Meglena Kuneva, la o întrevedere, pentru a împărtăşi din experienţa sa în lupta anticorupţie”, a explicat jurnalistul miza materialului pe care îl filma la Bucureşti, potrivit Hotnews.

Anterior, Meglena Kuneva onorase o invitaţie la Bucureşti, din partea autorităţilor române, unde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, precum şi cu şeful ANI, Horia Georgescu.

„Horia Georgescu şi Meglena Kuneva au evidenţiat oportunitatea stabilirii unui mecanism de cooperare între cele două părţi, astfel încât autorităţile bulgare să beneficieze de experienţa acumulată de Agenţia Naţională de Integritate în ultimii şapte ani pe palierul prevenirii şi combaterii”, arăta ANI într-un comunicat din 16 ianuarie 2015.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite