Grigore Cartianu, despre condamnarea lui Relu Fenechiu: „Faptul că este o premieră arată că avem un Guvern cu obrazul foarte gros“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Cartianu a discutat la Adevărul Live despre condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare a fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu şi punerea sub învinuire a Cameliei Voiculescu în dosarul de şantaj al Antena Group contra administratorului RCS-RDS.

Jurnalistul Grigore Cartianu a explicat la Adevărul Live cât a schimbat „coabitarea“ dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta mersul justiţiei, pe cine ajută condamnarea lui Relu Fenechiu - primul demnitar în funcţie cu rang de ministru condamnat la închisoare - dar şi unde se va ajunge în cazul de şantaj pe care procurorii l-au deschis împotriva Cameliei Voiculescu şi a subordonaţilor săi.

Şi în cazul şantajului de la Antenele lui Voiculescu s-a bifat o premieră în justiţie, prima punere sub învinuire pentru şantaj al unui grup de presă din România.

De altfel tot despre ”Justiţia în regim de telenovelă” scrie azi pe blogul său Andrei Pleşu care atinge în textul său teoria prezenţei lui Traian Băsescu în justiţie: „Nebuloasa USL s-a blocat, de pildă, în teoria intervenţiilor răzbunătoare ale lui Traian Băsescu în actul de justiţie. Asta ar însemna fie că preşedintele statului continuă să fie cea mai muşchiuloasă fiară politică a zilei, fie că lumea juriştilor e omogen ”băsistă”.

Principalele declaraţii:

Despre condamnarea lui Relu Fenechiu

Grigore Cartianu: Pornesc de la afirmaţia europarlamentarului Norica Nicolai, colega lui Relu Fenechiu, care spunea că România nu este un stat de drept, ci carcerar, un stat unde nu mai există libertăţi. Oare mai avem vindecare? Această clasă politică mai are vindecare?

Partidele importante au fabrici de postaci. În special Voiculescu a fost prins cu asta. Nu putem avea unanimitate într-o ţară. Băsescu nu mai are nimic practic. Dacă este un risc  de politizare a tot, nu se află la Băsescu. Puterea lui este mai mult formală. Băsescu nu mai este o opoziţie eficientă. Este o imbecilitate că Băsescu are Justiţia, este o ofensă adusă Justiţiei. Justiţia s-a curăţat mult şi merită să avem încredere în ea.

Norica Nicolai (propunerea lui Tăriceanu la Ministerul Justiţiei) spune că Justiţia a luat-o razna. Era dezamăgită că Justiţia nu mai ascultă la comandă politică. Ea nu este o voce singulară, ci exprimă voinţa suverană a PNL. Ceea ce a făcut Fenechiu cu TAROM şi CFR Marfă, este jaf. Putea să fie cel mai bun ministru, dacă este un penal, îţi pui nişte întrebări.

Despre afirmaţiile lui Andrei Pleşu

Îi ridiculizează aici Andrei Pleşu. Sunt oameni cu gândire raţională, dar sunt şi oameni reduşi, şi atunci iau nişte clişee de pe TV. Un primar PNL va spune ce spun cei de la Antena 3. O dată clientela de partid, apoi oameni care vor să contrazică cu orice preţ.

Un ministru în funcţie să-l condamni, nu s-a mai întâmplat demult în România. Faptul că este o premieră arată că avem un Guvern cu obrazul foarte gros. Din păcate, şi Antonescu şi Ponta l-au apărat până în ultima zi pe Fenechiu. Din fericire, nu a avut efect. Partidul trece mai departe cum a fost în cazul Becali. Fenechiu este terminat politic, este indiscutabil, dar el va încerca să fie implicat prin oamenii lui.

Se va duce spre afaceri. Va încerca să rămână influent, dar depinde ce se întâmăplă şi în PNL. Şţtia vin acum şi spun la TV, gen Antonescu, Ghişe, este dosar politic, totul este mâna lui Băsescu. Şi atunci, dacă este aşa, atunci de ce l-aţi mai dat afară pe Fenechiu din Guvern. Înseamnă că Ponta a dat afară un nevinovat, că îi face o nedreptate lui Fenechiu.

Semnalul de la Olanda este foarte important pentru că a fost împotriva aderării României la Schengen.Dacă Olanda dă un semnal public, este foarte bine. Olanda va ridica embargoul, măcar cu graniţele aeriene. 

Despre cazul Antenelor

Sunt două persoane juridice, două mari firme, Antena TV Group şi Antena Publishing. Procurorii spun că amândouă au contribuit la şantajarea unei alte firme. Avem oameni foarte grei. Nu este niciun fel de persol pentru presă, este o şansă pentru presă, o şansă pe care o pot da procurotii pentru a se însănătoşi.

Dacă se întâmplă ceva la alt ziar sau altă televiziune, nu ai cum să acţionezi. Doar Justiţia ne poate ajuta. Mie nu-mi convine ca alţii să ia bani prin şantaj pentru că piaţa publicităţii pentru presa tipărită este de 19 milioane de euro. Dacă vin unii şi iau jumătate prin şantaj, este o concurenţă neloială. Doamen ajută să intre procurorii cu legea în mână şi atunci avem şi noi, presam cinstită, o şansă.
 
Despre denunţul lui Valer Marian privind frauda referendumului de demitere a preşedintelui

Marian este un Vadim Tudor. Nu-l crede nimeni. Nu poţi să amesteci adevărul cu minciuni. Este foarte posibil ca treaba asta să se fi întâmplat. Treaba DNA-ului este să investigheze. Eu am mari rezerve. SRI, SIE, CIA, toate serviciile îl ascultă pe el, omul prinde sateliţi. Dacă se confirmă ce spune acest om, el trebuie închis împreună cu alţii. Înseamnă că a tăinuit un an de zile.

Oamenii cu care lucra el atunci şi care acum îi acuză, atunci el era şeful lor. Când te uiţi cine a fost procuror în România. Interesant este că Valer Marian făcea bani, conducea un ziar şi o televiziune. El dicta la o bună parte din presă ce să facă. Totul în ziar, dicta el. Echipa de acolo, pe care el îi încriminează, i-a făcut campanie, a ajuns senator pentru a doua oară. Măcar ne mai aminteşte de dosarul Dragnea. Acestea sar putea să fie printre efectele negative ale coabitării.

Mazăre este puternic. Dacă mâine Mazăre ar intra în război cu Nicuşor, Mazăre ar câştiga. Cred că şi Mazăre va ajunge într-o bună zi să plângă ca Becali. Justiţia nu se mai poate întoarce în 2002. Mai grav este că la noi dosare nu prea se mai deschid. În ultimii ani nu s-au mai deschis dosare. Vezi ce importanţi sunt procurorii, pentru că ei deschid dosare.

Grigore Cartianu despre condamnarea lui Relu Fenechiu şi învinuirea Cameliei Voiculescu


Citeşte şi:

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu făcea, în anii studenţiei, bişniţă cu blugi, în căminele Campusului Studenţesc „Tudor Vladimirescu” din Iaşi. Spiritul de întreprinzător s-a întors împotriva sa şi i-a adus, vineri, o condamnare la cinci ani de puşcărie. Afacerea „Transformatorul“ nu este, însă, singura din care baronul liberal a avut de câştigat sume importante de la stat.

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Instanţa Supremă a anunţat vineri după-amiază decizia în dosarul „Transformatorul“, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut către Electrica Moldova. Ministrul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme.

Camelia Voiculescu, inculpată pentru complicitate la şantaj chiar de ziua Antenei 3

Camelia Voiculescu, acţionarul majoritar al trustului Intact şi fata lui Dan Voiculescu, a fost pusă sub acuzare  de  procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru complicitate la infracţiunea de şantaj în dosarul Antenelor. Ironia sorţii face ca, tot ieri, Antena3, postul patronat de familia Voiculescu, să sărbătorească, la Craiova, cei opt ai de existenţă pe piaţa media din România.

VIDEO Şantajul cu promo la TV. Cum punea Sorin Alexandrescu presiune pe şeful RCS-RDS

Şeful Antena Group a dat comandă de un clip publicitar special pentru operaţiunea de şantaj asupra lui Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS. Promo pentru "ancheta jurnalistică" a rulat mai multe zile pe postul TV Antena 1.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite