Greii fotbalului, în stare de şoc. Prima noapte de puşcărie pentru cei opt condamnaţi de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei opt condamnaţi de lux ai fotbalului românesc au ajuns în spatele gratiilor a trei penitenciare: Rahova, Poarta Albă şi cel de maximă siguranţă Craiova. Pentru toţi, prima noapte în închisoare a fost o noapte albă.

După prima noapte petrecută după gratii, o parte dintre condamnaţii în dosarul „Transferurilor” au primit deja şi primele vizite. 

Cristi Borcea, cel care a primit cea mai mare pedeapsă după ce a fost găsit vinovat de corupţie, a fost vizitat miercuri de soţia sa, Alina. Potrivit oficialilor de la Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde dinamovistul a fost încarcerat, acesta a fost cazat în aceeaşi celulă cu fraţii Victor şi Ioan Becali. Cu toţii visează la un regim de detenţie deschis. 

Opt deţinuţi de lux în trei penitenciare din ţară

Concret, cei opt grei ai fotbalului românesc care au fost condamnaţi marţi în dosarul „Transferurilor” au ajuns în spatele gratiilor a trei penitenciare: Rahova (Bucureşti), Poarta Albă (Constanţa) şi Penitenciarul de maximă siguranţă Craiova (Dolj).

După aproape şase ore de la anunţarea sentinţei, condamnaţii au ajuns în custodia Poliţiei Române. Gheorghe Popescu şi Gheorghe Copos s-au predat la sediile unor secţii de Poliţie din Capitală, Jean Pădureanu a fost ridicat de oamenii legii de la Spitalul Elias din Capitală unde era internat, iar Mihai Stoica a fost luat de acasă. Aceştia au fost transferaţi la Penitenciarul Rahova unde vor sta în perioada de carantină.

Deţinuţii care i-au întâmpinat povestesc că atunci când au ajuns în penitenciar, cei trei condamnaţi de lux erau supăraţi, cel mai şocat fiind Mihai Stoica. De altfel, pentru toţi prima noapte în închisoare a fost o noapte albă. Din cauza condiţiilor de sănătate, Pădureanu a fost internat la Penitenciarul Spital Rahova unde va fi ţinut sub observaţie. De asemenea, şi el va fi supus aceluiaşi tratament ca ceilalţi deţinuţi care sunt în perioada de carantină.

Cei care cunosc foarte bine Penitenciarul Rahova povestesc că Gică Popescu, Mihai Stoica şi Gheorghe Copos ar putea sta în aceeaşi zonă în care au stat Adrian Năstase şi Gigi Becali. Potrivit acestora, această zonă a fost renovată de fostul patron al Stelei atunci când a fost încarcerat aici. 

Gigi Neţoiu a ales ca marţi seară să se ducă să se predea la sediul Poliţiei Judeţene Dolj unde şi-a şi petrecut noaptea. Ieri, el a fost transferat la Penitenciarul de maximă siguranţă Craiova.

Ioan şi Victor Becali, urmaţi de Cristi Borcea, s-au predat Poliţiei din Constanţa. Potrivit unor surse judiciare, aceştia şi-au făcut mutaţie în Constanţa, motiv pentru care vor sta, cel puţin 21 de zile cât ţine perioada de carantină, la Penitenciarul Poarta Albă. 

Ce drepturi au în perioada de carantină

Fraţii Becali, Copos, Borcea, Mihai Stoica, Pădureanu, Gică Popescu şi Gigi Neţoiu vor putea beneficia de vizite din partea familiei, respectiv soţiile şi rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Însă nu vor avea voie să primească simultan mai multe persoane în vizită. De asemenea, aceştia vor putea primi şi pachete.

De ce a ales clanul Becali Penitenciarul Poarta Albă

Penitenciarul Poarta Albă pare să fie preferat de vedete. După ce Gigi Becali şi-a ispăşit aici o bună parte din pedeapsă, verii şi finul său i s-au alăturat. Doar că fraţii Becali şi Cristi Borcea nu vor sta nici măcar în aceeaşi curte cu George Becali, deoarece acesta din urmă este închis la Valu lui Traian, o secţie a Penitenciarului Poarta Albă aflată la o distanţă de 11 kilometri. 

Penitenciarul Poarta Albă şi-a schimbat recent statutul din unul de maximă siguranţă într-o locaţie destinată numai unor anumite categorii de puşcăriaşi.  

La Poarta Albă stau deţinuţii aflaţi în tranzit, cei cu regim de detenţie semideschis şi arestaţii preventiv, iar la secţia Valu lui Traian sunt ţinuţi puşcăriaşii cu regim deschis, aşa cum este şi Gigi Becali. Momentul decisiv pentru Ioan şi Victor Becali şi Cristi Borcea va veni peste trei săptămâni, atunci când se va întruni comisia care le va stabili regimul. 

Conform legii, persoanele care au primit pedepse mai mari de 3 ani de închisoare, dar nu mai mult de 13 ani, vor avea de executat pedeapsa în regim închis. În acest caz, chiar dacă fraţii Becali şi Borcea şi-au mutat domiciliul special pentru a fi lângă Gigi Becali, probabil ei nu îşi vor petrece următorii ani alături acesta, la Poarta Albă.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), după perioada de carantină, cei trei ar putea fi mutaţi la penitenciarele din Tulcea, Slobozia sau Giurgiu. 

Mihai Stoica, driblat de judecători 

Fraţii Becali au fost mai rapizi. În momentul comunicării sentinţei, ei au sunat la IPJ Constanţa şi au spus că se află în apropiere de Mamaia. Un echipaj al Poliţiei a mers şi i-a ridicat. Verificările ulterioare au durat aproape trei ore, iar cei doi milionari au fost apoi transportaţi la Penitenciarul Poarta Albă.

Managerul echipei Steaua Bucureşti, Mihai Stoica, a fost singurul care a aşteptat, lipsit de griji, decizia finală a judecătorilor Curţii de Apel. Asta pentru că a fost singurul inculpat pentru care, la ultimul termen de judecată, procurorii au cerut instanţei să constate că, potrivit noului Cod Penal, faptele de care este acuzat s-au prescris.

Însă, magistraţii au fost de altă părere şi au decis să îi schimbe acuzaţiile din înşelăciune în aceeaşi infracţiune, dar cu consecinţe deosebit de grave, pentru care prescrierea faptelor intervine mult mai târziu. Mai mult, judecătorii au hotărât şi să îl condamne pe Stoica după vechiul Cod Penal, considerat mai favorabil.

Familia Borcea, la Cina cea de taină 

Pentru fraţii Becali şi pentru Cristi Borcea, momentul condamnării definitive a fost unul îndelung studiat. Toţi trei se aşteptau la o asemenea sentinţă şi şi-au pregătit terenul. Prima mişcare a fost o mutaţie cu tot cu acte pe Constanţa. 

Cristi Borcea are nenumărate proprietăţi, terenuri şi afaceri în zonă, iar Ioan şi Victor Becali au rude la malul mării. Cu toţii au ajuns la Constanţa cu o seară înaintea pronunţării instanţei, singuri, fără rude. 

Situaţia a început să se precipite după anunţarea deciziei magistraţilor. Soţia lui Borcea, Alina, a plecat imediat din Bucureşti, pe autostradă către Constanţa şi s-a întâlnit cu Cristian la „Yardenny”, un restaurant aflat în apropierea Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Acolo au pus la punct ultimele amănunte. 

La „Cina cea de taină“ au luat parte Cristi Borcea, Alina Borcea, fosta soţie a lui Cristi, Mihaela, dar şi băiatul cel mare – Patrick. Ei au fost ajutaţi de fostul fotbalist de la Dinamo, Denis Şerban, care i-a şi invitat la restaurantul „Yardenny”, acesta aparţinând socrului său, Petre Buduru (preşedinte executiv al FC Astra). 

Clădirea restaurantului „Yardenny“ din Constanţa, un bloc de zece etaje care mai adăposteşte o bancă şi alte sedii de firmă, a fost practic izolată de indivizi apropiaţi familiei. Nimeni nu avea voie să intre, iar angajaţii erau lăsaţi să iasă doar dacă plecau acasă. În tot acest timp, din maşina lui Borcea erau scoase bagaje şi mutate în alte autoturisme. 

După două ceasuri, Cristi Borcea a ieşit din restaurant, s-a urcat în maşina condusă de Denis Şerban şi a plecat către Secţia 1 de Poliţie Constanţa, unde s-a predat. Oamenii legii l-au condus la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Constanţa pentru verificarea documentelor.

Omul care a demascat corupţia: „Au încercat să mă compromită“

Cine ar fi crezut, cu 8-9 ani în urmă, că oameni ce păreau intangibili în epocă, cum erau George Copos, Cristian Borcea sau fraţii Becali, pot ajunge după gratii? Cineva a crezut. 

Tânărul avocat constănţean Sebastian Bodu, numit şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în 2005. Nu i-a fost uşor şi spune că, la un moment dat, cei anchetaţi au încercat să-l compromită.

După ce a început ancheta în dosarul „Transferurilor“, Sebastian Bodu, acum europarlamentar, povesteşte că într-o zi, la vecinul său din Bucureşti, căruia îi lăsase cheile casei sale pentru a avea grijă de locuinţă, au bătut la uşă câţiva bărbaţi care l-au întrebat dacă vrea să câştige nişte bani frumoşi. „Ce trebuie să fac pentru asta?“, a întrebat vecinul. 

„Să bagi ceva în casa lui Bodu!“, i-au spus necunoscuţii. Speriat, omul a pus imediat mâna pe telefon să sune la Poliţie, iar bărbaţii au fugit. „Habar nu am ce voiau să lase la mine, cum să mă compromită: droguri, sisteme de ascultare. Nu ştiu ce puteau să pună“, spune acum Bodu.

Imn închinat de suporterii Stelei

De-a lungul anilor, Bodu şi-a atras antipatia multor oameni din fotbal, dar mai ales a lui Gigi Becali, cel mai vocal dintre cei anchetaţi. Totuşi, a avut parte şi de momente comice, când suporterii Stelei i-au închinat un imn pe care l-au cântat pe stadion: „Bodu nostru care eşti la ANAF/ Vino şi mântuie-ne de cioban!“. „O spun şi acum că eu nu am avut niciodată nimic cu Gigi Becali sau cu vreun alt şef de club. Iar ca să nu fiu acuzat de unele lucruri nu am dezvăluit niciodată cu ce echipă de fotbal ţin“, mărturiseşte Bodu.

Informaţiile din presă au deschis ancheta

Europarlamentarul spune că, în perioada anchetei, colegii îl descurajau. A început să sape după informaţii după ce în presă au apărut mai multe texte despre transferul unor fotbalişti. 

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la Liga Profesionistă de Fotbal şi de la Federaţia Română de Fotbal. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat. Aşa am văzut sumele declarate în România. Apoi am făcut cereri la Administraţiile Finanţelor Publice din ţările unde cluburile din România vânduseră fotbalişti: Germania, Ucraina, Italia şi Spania şi am constatat că sumele nu corespundeau“, povesteşte Bodu. 

„Cluburile noastre nu fuseseră controlate niciodată de nimeni. Politicienii primeau abonamente şi bilete la meciuri şi făceau deplasări la meciuri în străinătate cu avionul, împreună cu şefii de cluburi“, mai explică Sebastian Bodu. Nu a fost un dosar uşor. Prima dată a cerut date de la Fiscul din Italia, care l-a trimis la Garda de Finanţe. „Aceste două instituţii se urăsc între ele şi au orgolii, şi cei de la Gardă mă întrebau de ce am fost la Fisc şi nu la ei“, îşi aminteşte fostul şef ANAF.

Peripeţii a avut şi  în Spania, unde cei de la Finanţe au cerut ca solicitările să fie trimise în catalană, nu în spaniolă. „Nu găseam traducător de catalană, iar eu personal a trebuit să fac unele cereri. Norocul nostru a fost faptul că ANAF-ul din România a fost construit după modelul spaniol şi aşa am reuşit să mă descurc“, spune fostul director al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Cum se frauda statul

În urma cercetărilor, Bodu a descoperit că unele cluburi de fotbal declarau în România doar a şasea parte din suma de transfer a unui fotbalist. Clubul întocmea două contracte: unul real, la clubul din străinătate, acolo unde lumea nu se prea joacă cu Fiscul, şi cel de-al doilea fictiv, în România.

În momentul în care a văzut că diferenţele de transfer erau uriaşe, a sesizat DNA-ul, care a început ancheta. Acest lucru se întâmpla în ianuarie 2007. După şapte ani, a venit şi decizia finală: toţi cei opt grei din fotbalul românesc acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu transferul mai multor jucători în străinătate vor merge la închisoare. „Mă uit şi văd că ceea ce am spus atunci s-a adeverit“, mărturiseşte europarlamentarul. 

Alte dosare deschise de Bodu

Nu este singura investigaţie din lumea sportului pe care a dus-o la final şi unde a avut câştig de 

cauză. În cei doi ani în care a condus ANAF-ul a câştigat două procese cu cluburile Dinamo şi Rapid, reuşind să dovedească în instanţă că împrumuturile date de conducerea clubului fotbaliştilor sunt, de fapt, salarii mascate. 

„Fotbaliştii primeau împrumuturi de la cluburi pe 100 de ani când, de fapt, ele erau salarii mascate şi astfel cluburile nu plăteau impozite pe salarii la stat“, explică el. În cele din urmă, cluburile au trebuit să dea banii la stat.

A recuperat şi datoriile SNCFR

S-a remarcat inclusiv prin punerea sub sechestru a terenurilor şi spaţiilor comerciale din Gara de Nord şi pentru recuperarea datoriilor SNCFR şi a unor averi aparţinând latifundiarului Gigi Becali, pentru neplata datoriilor fiscale către noul club, acţiune care însă a fost respinsă în instanţă. 

„Am pierdut din cauza unei imprimante şi a unui calculator. Cei de la AFP Sector 6 au spus în procesul-verbal că vechiul club nu mai are niciun bun, ori el mai avea un calculator şi o imprimantă şi astfel nu s-a mai putut pune sechestru pe averea lui Becali pentru a se plăti datoriile către vechiul club“, încheie Bodu. 

Cine este Sebastian Bodu 

S-a născut în Constanţa, în anul 1970. A absolvit Facultatea de Drept la Sibiu. Din 1996 s-a înscris în Baroul Bucureşti, unde a activat timp de doi ani. A devenit membru al Partidului Democrat în anul 2002. Din 2007 este europarlamentar. La următoarele alegeri va candida însă independent, pentru că nu mai are susţinerea politică.

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu relatează în exclusivitate pentru „Adevărul“ cum a deschis dosarul în care nume grele din fotbalul românesc au fost trimise la închisoare.

UPDATE Fraţii Becali s-au predat. Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali sunt în custodia Poliţiei Constanţa. Este aşteptat Cristian Borcea

Fraţii Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali s-au predat la Poliţia Constanţa. Este aşteptat în continuare Cristian Borcea. Cei trei se află la Constanţa, oraş în care şi-au stabilit de curând reşedinţa în acte. Cristian Borcea, Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali şi-au făcut buletine de Constanţa pentru a beneficia de executarea pedepsei la Penitenciarul Poarta Albă, unde îşi ispăşeşte condamnarea Gigi Becali.

Tristeţea lui Sebastian Bodu: „Toţi au uitat că Dosarul Transferurilor a pornit de la mine“

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu aminteşte că el este cel care a dat semnalul demascării corupţiei din fotbalul românesc. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sebastian Bodu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), împărtăşeşte tristeţea că lumea a uitat că el a declanşat procesul din Dosarul Transferurilor.
 

FOTO „Erare humanum est“. Motto-ul Penitenciarului Poarta Albă, noua casă a greilor din fotbal

Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa devine reşedinţa unor nume grele din fotbalul românesc. După Gigi Becali, verii Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali, precum şi finul Cristian Borcea, vor să-şi ispăşească pedeapsa la Poarta Albă. Puşcăria situată la 23 kilometri de municipiul Constanţa are motto-ul „Erare humanum est“ - „A greşi este omeneşte“.

Dosarul „Transferurilor”. Impresarul Sică Puşcoci: „Eu i-am dat lui Mihai Stoica 150.000 de dolari pentru Arhire”

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie luni un nou termen în cazul rejudecării apelului din dosarul „Transferurilor” în care opt oameni din fotbalul românesc sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu s-au prezentat în faţa magistraţilor pentru a fi audiaţi, după ce la termenul trecut instanţa a decis ca aceştia să fie aduşi de poliţie.

Dosarul „Transferurilor”. Cosmin Contra, Nicolae Badea şi Sică Puşcoci vor fi aduşi de poliţie la următorul termen

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au luat în discuţie luni un nou termen în cazul rejudecării apelului din dosarul „Transferurilor” în care opt „grei” din fotbalul românesc sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Cu această ocazie magistraţii au decis ca Nicolae Badea, Cosmin Contra, Sică Puşcoci şi Gheorghe Pecheanu să fie aduşi la următorul termen de poliţie.

Dosarul „Transferurilor”. De ce a decis Curtea Supremă rejudecarea dosarului

Curtea Supremă a prezentat joi motivarea deciziei în dosarul „Transferurilor”, potrivit căreia dosarul trebuie rejudecat, deoarece Curtea de Apel Bucureşti nu a audiat mai mulţi martori la solicitarea celor opt „grei“ ai fotbalului românesc.

Sentinţa Curţii Supreme: „Dosarul Transferurilor” se rejudecă la instanţa care i-a condamnat la închisoare cu executare pe greii fotbalului românesc

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât astăzi ca „Dosarul Transferurilor”, în care greii din fotbal sunt acuzaţi de efectuarea unor transferuri ilegale cu jucători, să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care i-a condamnat la închisoare cu executare pe Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, dar şi omul de afaceri George Copos.

Adevărul Live: „Lotul evazioniştilor“ din fotbalul românesc, salvat de noul Cod Penal

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a retrimite dosarul „baronilor“ din fotbal la Curtea de Apel înseamnă rejudecarea acestora după noile prevederi, mult mai blânde cu infracţiunea de înşelăciune, dezvăluie Ion Cazacu, avocatul lui Copos şi Pădureanu.

Reacţii din fotbal după ce s-a decis rejudecarea în „Dosarul Transferurilor“

Luni, la prânz, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât ca „Dosarul Transferurilor“ să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, lucru cerut de avocaţi din cauza lipsei unei expertize.

Giovani Becali se disculpă: „Cum să fiu vinovat dacă semnătura mea nu apare nicăieri în acte?“

Impresarul de jucători Giovani Becali, inculpat în „Dosarul Transferurilor”, a declarat după ziua maraton de audieri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu este vinovat de nimic, aducând şi un argument concret pentru a-şi susţine nevinovăţia.

Condamnări în lanţ în dosarul „Transferurilor“: opt inculpaţi, 40 de ani de închisoare

Cei opt inculpaţi în dosarul „Transferurilor“ au fost condamnaţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la ani grei de închisoare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

 

Dosarul „Transferurilor”. Probele procurorilor care au cerut interdicţia de a părăsi ţara pentru cei opt grei ai fotbalului se bazau pe materiale de presă

Instanţa supremă, care a respins, la 19 februarie, cererea procurorilor ca cei implicaţi în dosarul transferurilor să nu părăsească ţara, şi-a motivat astăzi decizia, arătând că probele procurorilor anticorupţie se bazau doar pe materiale de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite