Greenpeace: În loc să reîmpădurească zonele de câmpie ale României, autorităţile vor să investească în producerea artificială a ploii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zonă afectată de deşertificare Foto Shutterstock
Zonă afectată de deşertificare Foto Shutterstock

Greenpeace România acuză, miercuri, autorităţile că vor să investească în producerea artificială a ploii, deşi asta disturbă circuitul apei în natură şi produce efecte nedorite, în loc să reîmpădurească zonele de câmpie ale României. „Rezolvăm problema de la rădăcină sau mai aruncăm nişte chimicale în atmosferă?”, au transmis reprezentanţii organizaţiei.

„În loc să reîmpădurească zonele de câmpie ale României, care mai au umbră doar pe 6% din suprafaţă şi se deşertifică pe zi ce trece, autorităţile vor să investească în producerea artificială a ploii, care disturbă circuitul apei în natură şi produce efecte nedorite: schimbări dezordonate în tiparul precipitaţiilor, ploi toxice cu iodură de argint care afectează oamenii, animalele şi plantele, poluează solul şi apele, dezechilibrează ecosistemele, subţiază stratul de ozon, acidifică mările şi oceanele, pentru ca în final doar să mute seceta în alte părţi, mai vulnerabile”, a transmis, miercuri, Greenpeace România.  

Organizaţia afirmă că este demonstrat ştiinţific că pădurile scad temperatura locală, reţin apa în sol şi o evaporă în atmosferă, creând nori şi favorizând precipitaţii controlate.  

„În plus, sechestrează carbonul, ceea ce nicio formă de geoinginerie nu poate face. Avem bani de la Uniunea Europeană pentru împăduriri şi planuri pe hârtie în PNRR, dar la nivel practic, de implementare, încă nu s-a mişcat nimic. Nu avem nici măcar suficiente pepiniere pentru producţia de puieţi ca să putem împăduri cele 56700 de hectare promise oficial”, a mai transmis organizaţia.  

Potrivit Greenpeace, ”cumpărarea şi folosirea unor avioane de zeci de milioane de euro pentru combaterea secetei adaugă încă un strat gros de cinism”.  

”Combustibilii fosili sunt principalii vinovaţi pentru efectele schimbărilor climatice, dintre care fac parte şi deşertificarea, lipsa acută a ploii sau inundaţiile dezastruoase prin care trecem tot mai des. Practic, încercăm să tratăm un simptom, dar ajungem să acutizăm cauza”, a mai transmis organizaţia.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite