Gabriel Liiceanu: A devenit oare meseria de jurnalism de investigaţie una de eroi? Eu nu vreau să ajung să o omagiez pe Emilia Şercan ca eroină VIDEO

0
0
Foto: Inquam Photos/Bogdan Ioan Buda
Foto: Inquam Photos/Bogdan Ioan Buda

Scriitorul Gabriel Liiceanu atrage atenţia că operaţiunea de compromitere a jurnalistei Emilia Şercan nu a fost orchestrată de mafioţi, ci chiar de instituţiile statului român. „Eu nu vreau să ajung să o omagiez pe Emilia Şercan ca eroină, nici pe colegii ei care fac lucrurile în lumina adevărului”, a avertizat Gabriel Liiceanu, într-o conferinţă de presă organizată de grupul Humanitas.

„Felul în care se poartă un stat cu presa dă temperatura democraţiei, iar în clipa de faţă în România e frig. Mă simt ameninţat, în măsura în care, după 1990, în România se pot petrece asemenea lucruri. Cine a ameninţat-o cu moartea pe Emilia Şercan în urmă cu doi ani? Cine a pus la cale în clipa de faţă acţiunea de compromitere? Mafioţii? Nu. Autorităţile statului fac asta. Vă daţi seama că în 2019 ameninţarea cu moartea a plecat de la rectorul Academiei de Poliţie şi de la prorectorul acestei academii. Asta înseamnă că această instituţie se mafiotizase. A devenit oare meseria de jurnalism de investigaţie una de eroi la noi? Eu nu vreau să ajung să o omagiez pe Emilia Şercan ca eroină, nici pe colegii ei care fac lucrurile în lumina adevărului. Reacţia pe care o avem acum e una de preîntâmpinare”, a spus scriitorul Gabriel Liiceanu la o dezbatere organizată de grupul Humanitas pe tema operaţiunii de compromitere a jurnalistei de investigaţie Emilia Şercan.

Jurnalista Emilia Şercan le-a cerut premierului Nicolae Ciucă şi ministrului de Interne Lucian Bode să spună public cine sunt vinovaţii pentru operaţiunea de compromitere, dar şi pentru operaţiunea de muşamalizare care au vizat-o. De asemenea, Emilia Şercan îi cere şi preşedintelui Klaus Iohannis să se implice. 

„Da, mi-a fost frică în momentul în care o autoritate a statului, în speţă Poliţia română, orchestrează şi pune la cale o operaţiune de kompromat. Şi îmi este din ce în ce mai clar că din poliţie s-a scurs respectiva probă (pozele cu Emilia Şercan -n.r.). După ce eu l-am informat pe ministrul de Interne, în două ore a fost pusă la cale operaţiunea pentru muşamalizarea operaţiunii de kompromat. Am făcut astăzi un apel public la premierul Nicole Ciucă şi la ministrul de Interne Lucian Bode: dacă nu sunt responsabili şi dacă nu sunt părtaşi, complici, ai acestor două operaţiuni, să le denunţe, să arate cine sunt vinovaţii. Şi vinovaţii să fie scoşi la lumină. Persoanele care au orchestrat această operaţiuni să fie trase la răspundere. Nu aş vrea să fac eu treaba instituţiilor statului şi să aduc dovezi publice. Dar adun deja informaţii, adun deja probe şi le voi spune public ca să arată exact cine sunt cei care au orchestrat această operaţiune”, a spus jurnalista Emilia Şercan, la o conferinţă de presă organizată de grupul Humanitas.

Emilia Şercan a făcut apel şi la preşedintele Klaus Iohannis. „Nu poţi să tolerezi aşa ceva de la Cotroceni şi să crezi că nu te priveşte pe tine. Ba da, în mandatul tău de preşedinte se întâmplă lucrurile acestea. N-aş vrea să cred că suntem în Rusia”, a adăugat jurnalista. 

Potrivit Emiliei Şercan, pozele care i-au fost furate din calculator au apărut pe 74 de site-uri, peste 60 dintre acestea aparţinând de trustul Realitatea TV.

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite