FOTO VIDEO Câteva sute de manifestanţi au protestat în Piaţa Victoriei şi în faţa sediului central al PSD în care au aruncat cu hârtie igienică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Câteva sute de oameni au protestat, duminică seară, la Bucureşti, în Piaţa Victoriei şi au mers apoi în marş spre sediul central al PSD. Câţiva manifestanţi au aruncat suluri de hârtie igienică în sediul central al PSD din Bulevardul Kiseleff. Oamenii s-au declarat nemulţumiţi de modificările legilor justiţiei şi ale Codului Fiscal. Jandarmii au amendat cel puţin o persoană, iar alte două au fost conduse la secţie pentru legitimare.

UPDATE 21:17 Protestul este aproape de final. Câteva zeci de persoane au mai rămas în Piaţa Victorie şi au intonat imnul naţional.

În ţară, mii de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe pentru a protesta faţă de modificările Codului Fiscal şi ale legilor justiţiei. Circa 5.000 de clujeni au ieşit în stradă, în timp ce la Timişoara peste o mie de manifestanţi şi-au scandat nemulţumirea.

UPDATE 21:05 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că doi manifestanţi au fost conduşi la secţia de Poliţie pentru a fi legitimaţi, după ce aceştia au refuzat să prezinte acte de identitate jandarmilor. Acesta a spus că în zonă sunt mai multe obiective şi că legea prevede amenzi între 100 şi 500 de lei pentru astfel de situaţii.

Bărbatul amendat a precizat că a primit o amendă de 300 de lei, în timp ce miercuri seară, când a aruncat cu suluri de hârtie igienică în sediul Guvernului, amenda a fost mai mare, de 350 de lei.

UPDATE 20.50 Manifestanţii se întorc în Piaţa Victoriei, scandând „Zi de zi, aici vom fi!“.

UPDATE 20.40 Numărul manifestanţilor din faţa sediului PSD a scăzut la circa 400 de persoane, după ce oamenii au început să plece în jurul orei 20.30.

UPDATE 20.30 Câţiva manifestanţi, care au aruncat cu hârtie igienică înspre sediul PSD, au fost luaţi de jandarmi şi urcaţi în dube. Cel puţin un manifestant a fost amendat cu 300 de lei.

Protest anti-PSD - Codul Fiscal / FOTO Inquam Photos / George Călin / 12 nov 2017

Foto Inquam Photos / George Călin

UPDATE ora 19.45 Protestatarii, al căror număr se ridică la circa o mie, au ajuns la sediul PSD, din Şoseaua Kiseleff, şi scandează „Demisia!“. Importante forţe de ordine au fost masate în jurul sediului partidului de guvernământ. Mai mulţi manifestanţi au aruncat cu suluri de hârtie igienică spre clădire.

Protest anti-PSD - Codul Fiscal / FOTO Inquam Photos / George Călin / 12 nov 2017

Foto Inquam Photos / George Călin

UPDATE ora 19.25 După ce au scandat împotriva guvernanţilor, protestatarii se pregătesc să meargă în marş spre sediul PSD, din Şoseaua Kiseleff. Poliţiştii şi jandarmii care asigură ordinea în Piaţa Victoriei le-au spus manifestanţilor să se deplaseze pe trotuar, dar aceştia au refuzat. Aşa că forţele de ordine au fost nevoite să restricţioneze traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff,  între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei. Câţiva protestatari s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.

UPDATE ora 18.15 Până la această oră, în Piaţa Victoriei s-au adunat aproximativ 500 de protestatari, care scandează lozinci precum „Nu vrem să fim conduşi de hoţi!“, „Dragnea, nu uita, mâine eşti la DNA!“ şi „Abrogaţi şi plecaţi“.

Proteste şi în ţară:

TIMIŞOARA Peste 1.000 de timişoreni au ieşit în stradă împotriva Guvernului: „Dragnea, nu uita. Aşteptăm şi cartea ta”

CONSTANŢA Proteste anunţate duminică în faţa Prefecturii  „Ne-am săturat să fim furaţi!”

IAŞI Protest faţă de modificările fiscale. „Să le arătăm guvernanţilor că ne pasă de salariul nostru şi de copiii noştri”

ZALĂU Mobilizare pe Facebook pentru un nou protest împotriva corupţiei. „Nu vrem să fim o naţie de hoţi“

CLUJ „Cerem Parlamentului respingerea în bloc a proiectului de modificare a Legilor Justiţiei!”

ALBA IULIA Un nou marş pentru Justiţie are loc duminică. Zeci de oameni s-au strâns în faţa clădirii Prefecturii

CRAIOVA Legea Justiţiei, contestată de români în stradă. Craiovenii vor protesta din nou în această seară în Piaţa Mihai Viteazul

ALEXANDRIA Protest la Alexandria: „M-am săturat să fiu furat! Pornim în marş de la Casa de Cultură!“

BRAŞOV Circa 800 de persoane au ieşit în stradă la Braşov.

Manifestaţii asemănătoare sunt anunţate pentru duminică şi în diaspora, în oraşe precum Berlin, Bruxelles, Londra, Roma şi Copenhaga.

„OUG de modificare a Codului Fiscal a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial. Putem bloca ALDE-PSD să o pună în practică ieşind în stradă, în număr cât mai mare. Ieşirea în stradă este soluţia cea mai bună pentru a opri aceste modificări propuse de un guvern iresponsabil şi incapabil. Ce fac ei este un atentat la democraţie. Duminică ne strângem în Piaţa Victoriei, pentru a spune ca ne-am săturat, a venit momentul să plecaţi”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului din Bucureşti.

Protestatarii ar urma să se adune în Piaţa Victoriei din Capitală, iar apoi să plece către sediul PSD de pe Kiseleff.

Organizatorii spun că „sediul PSD nu este un obiectiv militar de siguranţă naţională”, astfel că manifestanţii pot veni cu hârtie igienică, făcând referire la protestul de miercuri faţă de modificarea legilor justiţiei, când jandarmii au încercat să confişte sulurile de hârtie igienică pe care oamenii le aduseseră în Piaţa Victoriei pentru a le arunca spre clădirea Guvernului.

„Guvernarea trebuie să urmărească bunăstarea cetăţenilor, NU interesele proprii. Este responsabilitatea noastră, este viitorul nostru în joc, ţine de fiecare dintre noi, este necesar să luăm atitudine şi să nu le mai permitem să îşi bată joc. Vestea bună, Sediul PSD nu este un obiectiv militar de siguranţă naţională, aşa cum este Guvernul, deci puteţi să aduceţi hartie igienică cu voi”, se mai precizează în postare.

De asemenea, organizatorii spun că modificarea Codului Fiscal, OUG care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, a avut şi efecte imediate, precum creşterea euro şi creşterea preţului combustibilului.

„Şi, pentru ce toate astea, pentru ce să storci şi mai mulţi bani? Pentru a-i lasa pe corupţi cu averile neatinse? (60 de milioane de euro ne datorează Dan Voiculescu şi înca 114 Radu Mazare. (...) Oare pentru minerul rănit în accidentul din Uricani şi decedat din cauza bacteriilor din spital să fie? Ca să acorzi pensiile speciale, bonusuri şi alte venituri iraţionale şi nejutificate aleşilor?”, explică ei.

Alte proteste vor avea loc şi în Alba Iulia (în faţa prefecturii), Arad (în faţa primăriei), Alexandria (Casa de Cultură), Baia Mare (Piaţa Revoluţiei), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Braşov (Prefectură), Brăila, Constanţa (Prefectură), Constanţa (Piaţa Mihai Viteazu), Focşani (Piaţa Unirii), Galaţi (Prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Oradea (Piaţa Unirii), Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Reşiţa (Centrul civic), Târgu Mureş (Prefectură), Târgu Ocna (primărie) şi Timişoara (Piaţa Victoriei).

„Considerăm că aceste modificări sunt de natură să afecteze grav independenţa justiţiei şi echilibrul puterilor în stat şi servesc doar interesele unui grup restrâns de indivizi inculpaţi sau condamnaţi penal ajunşi întâmplător în poziţii publice. O justiţie liberă este coloana unui stat de drept, iar noi, românii, alegem categoric să trăim doar într-o astfel de ţară”, spun organizatorii protestelor din ţară despre proiectele de modificare a legilor justiţiei.

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti şi din ţară, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin (în faţa Ambasadei), Birmingham (Centenary Square), Bruxelles (în faţa Ambasadei), Glasgow (George Square), Londra, Milano (în faţa Consulatului), Munchen (în faţa Consulatului), Roma (Piazza dell’Esquilino) şi Copenhaga (în faţa Ambasadei).

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri seară, la două zile de la adoptarea de către Cabinetul Tudose.

Guvernul arată că promovarea acestei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost determinată în principal de necesitatea implementării măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în programul de guvernare, a elaborării Legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi a Legii bugetului de stat pentru anul 2018, a asigurării predictibilităţii cadrului fiscal aplicabil pentru anul 2018 pentru mediul de afaceri şi a introducerii unor măsuri de consolidare a încasărilor din domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi TVA, precum şi de necesitatea reformării sistemelor sociale publice din România în vederea creşterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi de responsabilizare a angajatorilor în ceea ce priveşte plata la timp a contribuţiilor sociale obligatorii datorate atât de către aceştia, cât şi de către angajaţi.

Una dintre principalele prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului este reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură contestată mai ales de primari, care spun că vor rămâne fără bani de investiţii, iar unele administraţii locale ar putea intra în incapacitate de plată, Cabinetul Tudose explicând însă că măsura "are scopul să reducă presiunea fiscală asupra veniturilor populaţiei şi, implicit, să contribuie la creşterea nivelului de trai, precum şi să încurajeze mediul de afaceri, în specialîn ceea ce priveşte creşterea investiţiilor".

În domeniul impozitării societăţilor, Ordonanţa de Urgenţă adoptată în şedinţa de miercuri revizuieşte sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor beneficia de impozit de 1%  pe veniturile realizate şi IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro şi care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit.

De asemenea, se elimină condiţia privind realizarea de venituri din consultanţă şi management. În prezent, firmele care obţin venituri din consultanţă şi management pot plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor, dacă aceste venituri nu depăşesc 20% din veniturile totale.

Totodată, se includ în acest sistem şi persoanele juridice care nu intrau sub incidenţa acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieţei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc şi din domeniul extracţiei resurselor naturale).

"Măsura este benefică mediului de afaceri având în vedere scăderea sarcinii fiscale şi reducerea costurilor aferente calcului şi administrării impozitului", susţine Guvernul.

O altă modificare adusă Codului Fiscal vizează majorarea nivelului venitului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală.

OUG privind Codul Fiscal a fost adoptată miercuri într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Premierul Mihai Tudose a spus, la începutul şedinţei din Guvern, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat nişte multinaţionale”.

Printr-un mesaj postat, joi, pe Facebook, premierul a transmis că măsurile fiscale sunt sustenabile şi vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari.

"Măsurile fiscale adoptate ieri sunt sustenabile şi vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari. Vă asigur că vom avea suficienţi bani pentru a ne îndeplini atât programul social de creştere a veniturilor cetăţenilor, cât şi investiţiile în infrastructura rutieră, sănătate şi educaţie. Nu ne lăsăm impresionaţi de cei care vor să scoată banii din România. Fac profit pe contribuţia românilor, au venit în România pentru mediul de afaceri favorabil, atunci să ne respecte pentru că şi noi îi respectăm! Fac profit aici, atunci să plătească aici!", a scris Tudose.

Noile modificări fiscale sunt criticate de către sindicate şi patronate, deopotrivă, precum şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că "marea revoluţie fiscală" se transformă într-o "bulversare fiscală" ce va băga România "într-o aventură economică şi fiscală cu final trist".

PNL a anunţat în urmă cu câteva zile că iniţiază moţiune de cenzură şi organizează proteste în stradă, urmare a măsurilor fiscale adoptate de Guvern.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite