FOTO Tehnică militară şi armament la cel mai mare târg de profil din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele de intervenţie ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au simulat eliberarea unor ostateci FOTO Eduard Enea
Trupele de intervenţie ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au simulat eliberarea unor ostateci FOTO Eduard Enea

Arme de ultimă generaţie, maşini blindate de luptă, prototipuri de roboţi şi autospeciale pentru forţele de intervenţie. Toate acestea pot fi văzute de bucureşteni, în acest weekend, la expoziţia de tehnică militară de la Romexpo, ExpoMil 2013.

Producătorii de tehnică militară de ultimă generaţie se întrec în oferte, zilele acestea, la Romexpo. Armata, Ministerul de Interne, dar şi Serviciul Român de Informaţii îşi etalează arsenalul din dotare pentru cei care vor trege pragul târgului la sfârşit de săptămână.

Preţul unui bilet este de 15 lei pentru un adult, copiii beneficiind de intrare gratuită. Accesul vizitatorilor va fi permis însă doar sâmbătă şi duminică, expoziţia de tehnică militară fiind o alternativă pentru petrecerea câtorva ore de relaxare în acest weekend.

Bijuterii pe patru roţi

Ministerul Afacerilor Interne a venit cu tehnica şi armanentul de ultimă generaţie din dotarea instituţiilor subordonate. Poliţia Română nu a ratat ocazia să-şi etaleze bijuteriile pe patru roţi. Printre acestea se numără un Jaguar XF, cu motor de 5 litri, un Porsche 911 Turbo, dar şi ultimul model de Mercedes A-class CDI 180, lansat de curând pe piaţă. Cu aceşti bolizi, poliţiştii speră să-i prindă mai uşor pe vitezomanii cu maşini puternice. Printre aceste supermaşini s-au “rătăcit” şi câteva autoturisme Dacia Logan şi Sandero, model nou care s-au bucurat şi ele de atenţia vizitatorilor.

În privinţa tehnicii de luptă, trupele de intervenţie ale Ministerului de Interne şi-au etalat cele mai bune arme şi echipamente pe care le au în dotare. Vizitatorii pot admira pistoalele Glock (Austria), puşti cu lunetă Sig Sauer (Germania) sau pistoalele automate MP5 (Germania), aflate şi în dotarea Navy SEALs. Dintre aceste echipamente, doar scuturile blindate cu kevlar sunt de provenienţă românească.
Jandarmeria Română a venit cu tehnică şi armament specifice intervenţiei la acţiunile speciale. Printre acestea se numără autospecialele blindate, folosite în diverse misiuni, precum cele din Kosovo.

Roboţi de intervenţie

Din arsenalul de intervenţie al trupelor speciale nu au lipsit roboţii. Dotaţi cu camere video, aceştia sunt folosiţi în diverse misiuni, precum cele de dezamorsare a dispozitivelor explozive. Aparatele nu fac zgomot şi sunt “ochii” poliţiştilor în misiunile periculoase de recunoaştere.

O firmă românească a prezentat la ExpoMil prototipul unui robot de intervenţie mai sofisticat, dotat cu echipamente cu raze X, echipament de criogenare şi camere video, care poate fi folosit atât în misiuni ale Poliţiei, cât şi ale Armatei. Robotul are o autonomie de trei ore, toate componentele sale fiind de concepţie românească. Preţul unui astfel de aparat variază între 100.000 şi 180.000 de euro, în funcţie de dotări.

Câinii, “prietenii” poliţiştilor

Producătorii de armament şi-au expus cele mai noi produse în cadrul ExpoMil 2013 FOTO Eduard Enea

Amir şi Jeff, ambii de trei ani, sunt doi câini superbi din rasa ciobănesc malinois, aparţinând Centrului Chinologic Sibiu. Experţi în detectarea drogurilor, căţeii au fost în centrul atenţiei, numeroşi vizitatori ţinând neapărat să se fotografieze cu ei. Ultima captură a câinilor a fost în urmă cu aproximativ o lună, când au descoperit la Sibiu, într-o maşină suspectă, peste un kilogram de haşiş.

Numeroşi “fani” şi-a atras şi ciobănescul german Nom (3 ani), aparţinând aceluiaşi centru chinologic. Dresat în Germania, Nom este singurul câine din dotarea poliţiei specializat în descoperirea cadavrelor umane.

Cu câinii din dotare au venit şi angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Sniff, un labrador de 3 ani, este specializat în detectarea drogurilor din celule. Instructorul său, agentul Doru Niculescu, spune că l-a preluat de când avea doar câteva luni şi nu se desparte nicio clipă de el, nici măcar atunci când merge acasă.

“Armata e cu noi”

De la această manifestare nu lipseşte tehnica de luptă a Armatei. Vizitatorii au ocazia de a admira echipamentul folosit de militari în misiunile de luptă şi chiar să urce la bordul blindatelor. Printre aceastea se numără, transportoarele amfibii blindate Saur II 6x6, fabricat la Moreni şi tancul TR 85 M1, modernizat cu echipamente NATO. Acesta din urmă a fost protagonistul unui incident pe Autostrada Bucureşti-Constanţa. Un TIR a intrat în traulerul care transporta tancul spre Romexpo. Evident, din această înfruntare, “câştigător“ a ieşit tancul. 

Armamentul românesc, în prim plan

Principalele firme româneşti şi numai din domeniul fabricaţiei de armament şi-au expus cele mai noi produse, pentru a-i impresiona nu numai pe simplii viziatatori, dar mai ales pe potenţialii clienţi. Uzina de la Cugir a expus armament uşor, de la pistoale până la puşti cu lunetă şi mitraliere. “Vedetele” au fost însă pistoalele AKM în diferite variante – cu ţeavă scurtă sau lungă, cu încărcătoare duble, cu sisteme optice de ochire etc.
Reprezentanţii Romarm au expus aruncătoare de grenade de mai multe calibre şi muniţia aferentă.

Demonstraţie de forţă

Trupele de intervenţie ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au stârnit admiraţia vizitatorilor cu o demonstraţie de forţă. Înarmaţi până-n dinţi, “mascaţii” au simulat intervenţia într-un caz de luare de ostateci în penitenciar. Luptătorii au reuşit să-i elibereze pe ostateci şi să-i imobilizeze pe atacatori, în aplauzele vizitatorilor.

ExpoMil, la a opta ediţie

Expoziţia de tehnică militară de la Romexpo, ExpoMil 2013, a ajuns la cea de-a opta ediţie. În acest an reuneşte firme din ţară şi din străinătate care prezenta elementele de noutate, precum şi stadiul actual de dezvoltare a echipamentelor şi capabilităţilor în domeniul securităţii şi apărării.

Institutiile şi organizaţiile implicate în organizarea şi desfăşurarea evenimentului sunt: Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul Roman de Informaţii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Asociaţia Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL) şi Organizaţia Patronală din Industria Aeronautică Română (OPIAR).
Potrivit organizatorilor, expoziţia este o oportunitate pentru dialog între producătorii şi utilizatorii produselor militare, precum şi pentru cunoaşterea unor tehnologii şi echipamente performante.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite