Fostul edil al Iașiului, Gheorghe Nichita, la un pas să fie eliberat condiționat

0
Publicat:

Magistrații Judecătoriei Vaslui au admis cererea de eliberare condiționată a fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, reținut pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia instanței nu este una definitivă.

Gheorghe Nichita, fost edil al municipiului Iași FOTO: Andrei Luca Adevărul
Gheorghe Nichita, fost edil al municipiului Iași FOTO: Andrei Luca Adevărul

„Admite cererea de liberare condiţionată formulată de către petentul condamnat Nichita Gheorghe şi propunerea Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui, ca fiind întemeiate. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe - deţinut în Penitenciarul Vaslui, din executarea pedepsei de 6 ani şi 8 luni închisoare ani dispusă prin sentinţa penală nr. 82/2023 a Tribunalului Vaslui, în baza căreia a fost emis mandatul de executare al pedepsei închisorii nr. 129/2023. În baza art. 100 alin. 6 Cod penal, intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei, respectiv 24.05.2027, constituie termen de supraveghere pentru condamnat", se arată în decizia instanţei, potrivit Agerpres.

Fostul edil a fost condamnat  la cinci ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, într-un dosar în care este învinuit că a utilizat resursele și angajații Poliției Locale Iași pentru a-și spiona amanta

Gheorghe Nichita s-a întors în închisoare după ce a fost eliberat condiționat și în octombrie 2021, în urma executării, la Penitenciarul Botoşani, a unei părţi din pedeapsa primită într-un alt dosar, de corupţie, în care a fost acuzat că a primit mită 10% din valoarea unui proiect european.

Acuzațiile procurorilor

În perioada  25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, inculpatul Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia pe care o ocupa, l-a determinat pe Hliboceanu să dispună personal sau cu ajutorul inculpatului Avîrvarei Ştefan, funcţionarilor din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, să realizeze activităţi de investigaţii în teren sau de supraveghere operativă a iubitei edilului.  

Prin săvârşirea infracţiunii, Nichita a obţinut un folos nepatrimonial necuvenit costând în informaţiile rezultate din activităţile de investigaţii în teren şi de supraveghere operativă, dar şi un folos patrimonial necuvenit de peste 58.100 lei, întrucât nu a mai fost nevoit să achite această sumă unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informaţiile respective. În perioada 30 ianuarie - 16 aprilie 2015, Nichita, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu şi Avîrvarei să efectueze verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite”, conform procurorilor. 

 Conform DNA, la data de 25 februarie a anului 2015, Gheorghe Nichita l-a determinat pe un alt inculpat să obţină lista convorbirilor telefonice iniţiate în ziua respectivă de persoana care se afla sub supraveghere, respectiv iubita sa.

„În continuare, inculpatul Chişcă l-a determinat, la rândul său, pe inculpatul Călin-Mihai Curalariu, angajat al unei companii de telefonie mobilă, să obţină aceste date nedestinate publicităţii care, ulterior, au ajuns în posesia lui Nichita, acesta din urmă obţinând astfel un folos nepatrimonial necuvenit. În aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităţilor zilnice ale persoanei supravegheate, Avîrvarei, fiind determinat de Nichita, a achiziţionat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic şi a deţinut această aplicaţie pe care a pus-o ulterior la dispoziţia acestuia din urmă, în acelaşi scop”, afirma DNA. 

Potrivit anchetatorilor, aplicația de tip „spy” a fost instalată la cererea fostului primar pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou apoi persoanei supravegheate.  

În aceeași ordine de idei, în luna februarie a anului 2015, Nichita l-a determinat pe Ștefan Avîrvarei să acceseze fără a avea drept sistemul informatic care aparținea iubitei sale, cu scopul de a intra în posesia unor date informatice cu privire la locația GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri și mesaje de tip SMS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite