Foştii şefi ai spitalului Floreasca, trimişi în judecată în dosarul „Secţiei de arşi”. Ministerul Sănătăţii s-a constituit parte civilă şi cere înapoi 8,2 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), Alexandru Radu Macovei şi şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul aceluiaşi spital, Ioan Lascăr, au fost trimişi astăzi în judecată în dosarul prin care a fost achiziţionate echipamente pentru „Unitatea de îngrijire a arşilor grav”. Acuzaţiile: abuz în serviciu.

În acelaşi dosar a mai fost trimişi în judecată şi Marina-Magdalena Gontariu, şeful biroului achiziţii Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), pentru abuz în serviciu, şi administratorul firmei Gemedica, Aurel Cătălin Galea, dar şi firma Gemedica, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, totul începe în anul 2013, când Macovei, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu, în calitate de şef Birou achiziţii publice şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului şi Lascăr, în calitate de şef Clinică chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitaţii care ar fi fost fictive, au încheiat cu Gemedica reprezentată de Galea, un acord-cadru.
Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziţionat, cu încălcarea prevederilor legii privind achiziţiile publice şi la preţuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unităţii de îngrijire a arşilor grav”, arată DNA.

Care este prejudiciu

Această conduită ar fi dus dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:
- 4.791.431 lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi,
- 3.422.400 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcţionat vreodată).

„Concomitent, s-a obţinut un folos necuvenit în favoarea societăţii SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului”, arată DNA.

Concret, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin privind înfiinţarea unităţilor de arşi în cadrul spitalelor de urgenţă.

Cum s-a făcut documentaţia

În acest context, în cursul anului 2013, după edificarea spaţiului „Unităţii de îngrijire a arşilor grav”, Gontariu şi Lascăr , în calitate de preşedinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul SC Gemedica SRL, ar fi întocmit documentaţia necesară achiziţionării aparaturii medicale.

În cuprinsul acestei documentaţii s-a prevăzut printre altele:
- valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziţiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piaţă, oferte furnizori, etc.),
- atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziţie, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziţionate.

„De asemenea, la baza întocmirii specificaţiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieţei, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică,” acuză DNA.

Cum a fost împiedicată concurenţa

Documentaţia respectivă, necesară atribuirii acordului-cadru, ar fi fost aprobată într-un singur lot şi de managerul unităţii medicale, Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participării la licitaţie şi a altor operatori economici, fiind astfel împiedicată concurenţa între aceştia şi ofertantul care a câştigat licitaţia, respectiv Gemedica SRL.

„Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitaţie deschisă) a fost declarată câştigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni. Ulterior, au fost încheiate (fără licitaţie publică, această procedură nemaifiind necesară), şapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate”, arată DNA.

Barocamera nu este funcţională şi nici instalată, susţn procurorii. Cu toate acestea, reprezentanţi ai autorităţii contractante, împreună cu cei ai furnizorului, ar fi semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune.

MS cere banii înapoi

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului şi măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor: Macovei Alexandru Radu, Gontariu Marina-Magdalena, Lascăr Ioan, Galea Aurel Cătălin şi SC Gemedica SRL. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor sume de bani deţinute în conturile bancare de inculpatul Galea Aurel Cătălin.
Ministerul Sănătăţii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 8.213.831 lei.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpaţii Galea Aurel Cătălin şi Baytar (fostă Bouroşu) Andreea Maria, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite