Forțele Navale au cumpărat elicoptere pentru fregatele „Regina Maria“ și „Regele Ferdinand“

0
Publicat:

România a achiziționat cu 150 de milioane de euro două elicoptere H215M Airbus cu capabilități de luptă la suprafață, iar după recepționare, aparatele vor fi îmbarcate pe fregatele „Regina Maria“ și „Regele Ferdinand“. 

FOTO Airbus
FOTO Airbus

Conform contractului, modificările, modernizarea și mentenanța celor două elicoptere vor fi realizate la IAR Brașov.

În suma respectivă sunt incluse și costurile legate de achiziția și instalarea la bordul aeronavelor a echipamentelor specifice capabilității de luptă anti-navă la suprafață, suportul logistic integrat pentru operarea elicopterelor și a sistemelor de armament, instruirea personalului navigant și asigurarea stocurilor de muniție pentru sistemele de luptă, arată defapt.ro. Numai sistemele de armament (rachete anti-navă MBDA) și munițiile aferente au fost facturate le 30 de milioane de euro.

Dotat cu posturi de pilotaj moderne de tip „glass cockpit“, H215 este conceput, susține Airbus Helicopters, pentru a aduce siguranța misiunii chiar și în cele mai dure condiții de operare. Este dotat cu două motoare de tip Safran Helicopter Makila 1A1 Turboshaft și poate transporta până la 22 de militari sau poate ridica încărcături externe de cel mult 4.000 de kilograme.

H215 poate zbura cu o viteză standard de 252 de kilometri pe oră, iar raza de acțiune depășește 650 de kilometri fără rezervoare suplimentare, la o altitudine de peste 3.200 de metri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite