Fiscul nu a reuşit nici la a doua încercare să vândă terenurile din Râşnov deţinute de fiicele lui Dan Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun participant nu s-a înscris nici la a doua licitaţie organizată luni de Fisc pentru vânzarea a două terenuri din localitatea Râşnov, deţinute de fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu, Camelia şi Corina Voiculescu. Preţul terenurilor urmează să fie redus cu 50% faţă de preţul de evaluare.

Pe cele două terenuri s-a instituit sechestru în vederea recuperării prejudiciului din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), estimat la 60 de milioane de euro.

Astfel, o licitaţie viza vânzarea unui teren intravilan situat în localitatea Râşnov, cu o suprafaţă de 11.510 metri pătraţi, cu un preţ de pornire redus deja cu 25%, la 928.798 de lei (207.320 de euro), deţinut de Camelia Voiculescu. O altă licitaţie trebuia să aibă loc pentru vânzarea unui alt teren, situat în aceeaşi localitate, cu aceeaşi suprafaţă, tot la un preţ de pornire de 928.798 de lei (207.320 de euro), deţinut de Corina Voiculescu.

În termen de 30 de zile, Fiscul trebuie să anunţe data unei noi licitaţii, preţul de pornire urmând să fie redus cu 50% faţă de cel de evaluare - 1,238 milioane de lei (277.500 de euro)

Fiscul a organizat până acum mai multe licitaţii pentru vânzarea bunurilor deţinute de familia Voiculescu în vederea recuperării prejudiciului din dosarul ICA şi a reuşit să vândă apartamentul lui Dan Voiculescu din Bucureşti şi vila din Predeal a Cameliei Voiculescu.

Pe de altă parte, ANAF a organizat până acum mai multe licitaţii pentru vânzarea participaţiilor deţinute de fiicele lui Voiculescu la compania Sanagra SA din judeţul Mureş, dar şi acţiunile Cameliei Voiculescu la firma RC Media Company, însă nimeni nu s-a arătat interesat de aceste active, iar preţul de pornire a tot scăzut.

Apartamentul din Kiseleff, vândut cu 427.000 de euro

Primul imobil scos la licitaţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA a fost apartamentul lui Dan Voiculescu din Şoseaua Kiseleff, numărul 11, construit în 1961, compus din patru camere, cu o suprafaţă totală utilă de 206,5 metri pătraţi. Licitaţia de vânzare a apartamentului a fost organizată la sfârşitul lunii mai a anului trecut şi a avut cinci ofertanţi – două persoane juridice şi trei persoane fizice.

La licitaţie a participat şi Intact Publishing, companie care editează „Jurnalul Naţional“ şi care este condusă de Camelia Voiculescu. Aceasta a fost însă descalificată întrucât a fost considerată persoană interpusă. Licitaţia a fost câştigată de o persoană fizică (o femeie al cărei nume nu a fost făcut public), care a oferit un preţ de 1,9 milioane de lei (427.000 de euro), deşi preţul de pornire era de 1,41 milioane de lei. De altfel, acesta este primul imobil pe care Fiscul a reuşit să-l vândă pentru recuperarea prejudiciului din cazul ICA.

Vila din Predeal, vândută unor bucureşteni

La începutul lunii decembrie 2015, Fiscul a anunţat că organizează chiar înainte de Crăciun, pe 22 decembrie, o licitaţie pentru vânzarea vilei pe care Camelia Voiculescu o deţine în Predeal, dar şi o altă licitaţie pentru mobila şi electrocasnicele din imobil. Licitaţia a fost câştigată de o familie din Bucureşti, singurul participant, care a oferit preţul de pornire.

„Un cuplu din Bucureşti, soţ şi soţie, a oferit pentru casă şi teren preţul de evaluare, de 1,534 milioane de lei. Tot ei au oferit încă 64.807 lei pentru mobilă. Au fost singurii care s-au înscris în licitaţie, urmează validarea adjudecatarilor“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru a se înscrie în licitaţie, familia de bucureşteni a plătit taxa de participare 

reprezentând 10% din preţul de evaluare – 153.400 de lei, respectiv 6.480 de lei, urmând ca în termen de 10 zile – până la 1 ianuarie – să vireze diferenţa de bani.

Vila şi terenul aferent acesteia, o curte cu o suprafaţă de 901 metri pătraţi, aveau un preţ de pornire de 1,534 milioane de lei, fără TVA (343.000 de euro). Casa se ridică pe patru niveluri – demisol, parter, etaj, mansardă şi include, printre multe altele, pivniţă, cămară, bucătărie, atelier, seră, terase, garaj, birou, dressinguri, balcoane, trei dormitoare şi trei camere de zi. În anunţ se spacifica suprafaţa vilei, ci doar a terenului intravilan (curtea), de 901 metri pătraţi.

În aceeaşi zi, Fiscul a scos la licitaţie şi obiectele de mobilier şi electrocasnicele din vila fiicei lui Dan Voiculescu. Astfel, peste 75 de piese de mobilier, electronice şi electrocasnice aveau un preţ de pornire (la pachet) de 64.807 lei, fără TVA (15.000 de euro). Pachetul cu bunuri scoase la licitaţie includea, de exemplu, 10 scaune şi masă ovală de living din esenţă nobilă, vitrine, fotolii şi canapea din lemn masiv şi piele, paturi, dulapuri, cuiere sau pat de masaj. De asemenea, pachetul licitat includea maşină de spălat vase, combină frigorifică, DVD player, televizoare, maşină de curăţat zăpada, aparat de spălat auto şi altele.

Sediile Antenelor şi Grivco, potul cel mare

Numai că cele mai importante active care au fost confiscate sunt, de fapt, sediile Antena 1, Antena 3 şi Grivco. ANAF a finalizat la sfârşitul lunii octombrie 2015 evaluarea imobilelor lui Dan Voiculescu. Valoarea cumulată estimată pentru patru terenuri intravilane şi trei clădiri – sediile Antena 1, Antena 3 şi Grivco – este de 32,582 milioane de euro. Valoarea stabilită de comisia de evaluare din ANAF este mai mare cu 7,13 milioane de euro peste preţul evaluatorului. Astfel, acestea sunt imobilele care acoperă mai bine de jumătate din prejudiciul creat statului în dosarul ICA.

La jumătatea lunii februarie a acestui an, ANAF a notificat Antenele că trebuie să elibereze clădirile ocupate, astfel că, după un scandal mediatic de câteva zile, reprezentanţii trustului au anunţat că se vor muta din sediul de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite