Firme de prestigiu acuzate de o uriaşă spălare de bani publici
0Mascaţii au luat cu asalt, duminică dimineaţa, locuinţa omului de afaceri Cristian Romeo Erbaşu, dar şi sediile a peste o sută de companii din Bucureşti şi alte 11 judeţe din ţară, într-un uriaş dosar de evaziune fiscală şi spălare a banilor. Pe lângă compania Construcţii Erbaşu, şi alte nume grele din industria IT şi de construcţii se vehiculează pe lista suspecţilor: UTI, Romsys, Total Network Solution şi Strabag.
Suspecţii ar fi pus la punct, în perioada 2011-2014, circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, pe baza unor documente false şi înregistrări contabile fictive, au transferat sume importante în contul unor firme-fantomă, adesea deschise pe numele unor oameni ai străzii, de unde banii erau retraşi în numerar.
Prejudiciul produs bugetului de stat prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi a TVA se ridica la 30 de milioane de euro, în timp ce sumele spălate se ridică la 100 de milioane de euro.
Mascaţii, acasă la partenerii de afaceri ai statului
Zeci de persoane au fost audiate, duminică, la Inspectoratul General al Poliţiei, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală faţă de 166 de persoane fizice şi juridice, suspectate pentru evaziune fiscală şi spălare a banilor. În dosarul de evaziune fiscală sunt vehiculate companii mari din industriile IT şi de construcţii, precum Erbaşu, UTI, Romsystem, Total Network Solution şi Strabag, cunoscute pentru afacerile prospere şi contractele publice pe care le-au obţinut, de-a lungul anilor, de la statul român. Construcţii Erbaşu este una dintre companiile care câştigă în fiecare an numeroase licitaţii pentru proiecte publice precum construcţii industriale, lucrări de construcţie şi reabilitare a drumurilor sau reabilitarea unor clădiri din patrimoniul naţional.
UTI Grup, deţinută de Tiberiu Urdăreanu, a ajuns în atenţia publicului în anul 2007, când a câştigat împreună cu un consorţiu de firme un contract al Primăriei Bucureşti de 12,5 milioane de euro, pentru implementarea unui sistem unic de taxare pentru transportul în comun. Apoi, a câştigat şi licitaţia de 18,5 milioane de euro pentru managementul traficului în Bucureşti, iar în 2008, un contract de 202 milioane de euro pentru realizarea reţelei de fibră optică Nrtcity.
Romsys a fost înfiinţată în anul 1993 de omul de afaceri Marius Cojanu şi vândută în 2007 fondului austriac New Frontier Group. La finalul anului 2013, un consorţiu condus de Romsys a câştigat un contract al Ministerului Societăţii Informaţionale, pentru un proiect cu buget de 35 de milioane de euro, ce prevede digitalizarea tuturor actelor de stare civilă din ultimii 100 de ani şi implementarea unui sistem naţional integrat, prin care cetăţenii pot obţine actele de stare civilă doar prin prezentarea buletinului.
Patroni de firme IT şi de construcţii din Vrancea, acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani