Fetiță de doi ani, spitalizată după ce a înghițit o capsulă de detergent lichid

0
Publicat:

O fetiță de doi ani, din Botoșani, care a înghițit din greșeală o capsulă de detergent lichid a ajuns la spital, anunță ISU Botoșani.

Fetiță de doi ani spitalizată din cauza unei capsule de detergent lichid FOTO shutterstock
Fetiță de doi ani spitalizată din cauza unei capsule de detergent lichid FOTO shutterstock

Atunci când a fost preluată de un echipaj SMURD, fetița era conștientă, a comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.  

O fetiţă în vârstă de 2 ani, din localitatea Tudora, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a înghiţit, accidental, o capsulă de detergent lichid. S-a întâmplat în seara trecută. Mama micuţei a sunat după ajutor la 112. La caz a ajuns echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD, care a constatat că fetiţă era conştientă şi a transportat-o la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate”, anunță comunicatul ISU Botoşani.  

Pompierii subliniază că este foarte important ca părinții să păstreze în ambalajele originale și în locuri inaccesibile copiilor substanțele toxice precum agenţii de înălbire, detergenţii de rufe sau vase, produsele pentru toaletă sau pentru desfundarea ţevilor,insecticidele, substanţele pentru curățat mobila şi alţi produşi de curăţare. ISU Botoșani recomandă și ca medicamentele să nu fie lăsate la îndemâna copiilor.  

Medicii atrag atenția că substanțele din capsulele de detergent pot provoca pneumonii chimice grave sau gastrite chimice, dacă sunt înghițite de cei mici.  

Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, Spitalul Grigore Alexandrescu, citat de Stirileprotv.ro, spune:  „Aceste pernuţe concentrate de detergent au un film hidrosolubil la exterior şi în interior cantităţi concentrate de detergent. Acest film hidrosolubil se topeşte foarte rapid, inclusiv la contactul cu saliva”. 

Dacă detergentul din capsulă este aspirat de copil în plămâni poate duce la pneumonie chimică, iar dacă este înghițit va determina gastrite chimice sau esofagite, de aceea este important să nu fie la îndemâna copiilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite