EXCLUSIV: Venit ├«n ┼úar─â ├«n secret, Pamfil ┼×eicaru solicit─â o audien┼ú─â lui Ceau┼čescu

0
0
Pamfil ┼×eicaru
Pamfil ┼×eicaru

Gra┼úiat ├«n secret de Nicolae Ceau┼čescu ├«n 1966, celebrul gazetar vine incognito, ├«nso┼úit de ofi┼úeri DIE, ├«n perioada 20-28 august 1977 la Bucure┼čti.

Pamfil ┼×eicaru are ├«n Arhiva Consiliului Na┼úional pentru Studierea Arhivelor Securit─â┼úii (CNSAS) mai multe dosare conexe, de problem─â, dosarul deschis de Siguran┼ú─â, dar ┼či cel penal. Cel mai interesant, din punctul nostru de vedere, este dosarul personal, predat CNSAS de Serviciul de Informa┼úii Externe (SIE) ┼či care are nu mai pu┼úin de ┼čase volume, cu un total de 2083 de pagini!

Evident nu avem spa┼úiul necesar pentru o cercetare in extenso, ci doar posibilitatea de a l─âmuri c├óteva aspecte r─âmase p├ón─â acum ├«nv─âluite ├«n mister: gra┼úierea lui ┼×eicaru la solicitarea lui Nicolae Ceau┼čescu ┼či vizita incognito pe care acesta o realizeaz─â la invita┼úia ┼či sub protec┼úia Departamentului de Informa┼úii Externe (DIE) la Bucure┼čti, ├«n august 1977. Ca o ironie a sor┼úii trebuie spus c─â via┼úa lui Pamfil ┼×eicaru se ├«nv├órte fatidic ├«n jurul unei date: 23 august. P─âr─âse┼čte Rom├ónia ├«n 1944 cu c├óteva zile ├«nainte de 23 august - act pe care l-a atacat pe tot parcursul vie┼úii - ┼či ├«┼či ├«ncheie cariera urm─ârind pe viu manifest─ârile consacrate aceluia┼či 23 august, pe viu, la Bucure┼čti ├«n 1977. Un condei de geniu, strivit ├«ntre dou─â date : 23 august 1944 ÔÇô 23 august 1977!
Pamfil ┼×eicaru p─âr─âse┼čte Rom├ónia la 10 august 1944, ultimul domiciliu din Bucure┼čti, din str. ┼×tefan Furtun─â nr. 93, fiind trimis de Mihai Antonescu ├«n Spania pentru a tatona terenul pe plan diplomatic ├«n vederea ie┼čirii Rom├óniei din conflagra┼úie, precum ┼či pentru a asigura, ├«n condi┼úiile iminentei ocup─âri militare a ┼ú─ârii de c─âtre sovietici, propaganda ├«n favoarea intereselor na┼úionale. S-a stabilit ini┼úial la Madrid, ├«mpreun─â cu so┼úia sa, colabor├ónd la cotidianul ÔÇ×El AlcazarÔÇŁ ┼či fond├ónd publica┼úia ÔÇ×Liberty and JusticeÔÇŁ, ├«n care s-a str─âduit s─â combat─â tratamentul ingrat rezervat Rom├óniei.

Dup─â 23 august 1944 ┼či instalarea regimului comunist la putere, Pamfil ┼×eicaru a fost judecat ├«n procesul ziari┼čtilor ÔÇ×criminali de r─âzboi vinova┼úi de dezastrul ┼ú─âriiÔÇŁ (22 mai ÔÇô 4 iunie 1945) ┼či condamnat ÔÇ×la pedeapsa capital─â ┼či degradare civic─â pe timp de 10 ani, urm├ónd a executa pedeapsa cea mai grav─âÔÇŁ. ├Äncadrarea┬á de ÔÇ×criminal de r─âzboiÔÇŁ ┼či condamnarea la moarte s-ar fi f─âcut pe baza activit─â┼úii sale de gazetar ├«n timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial ┼či a unor chitan┼úe de ├«ncasare descoperite de Alia┼úi ├«n arhivele Ministerului de Externe de la Berlin ┼či predate guvernului rom├ón[3]. Proprietatea sa de la Ciorog├órla, primit─â ├«n calitate de purt─âtor al ordinului ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇŁ, a fost pus─â temporar┬á la dispozi┼úia lui Mihail Sadoveanu┬á (p├ón─â ├«n 1949), iar cl─âdirea ziarului ÔÇ×CurentulÔÇŁ a fost ini┼úial preluat─â de trupele sovietice, care au editat aici ÔÇ×Buletinul Armatei Ro┼čiiÔÇŁ[4]┼či transformat─â┬á ulterior ├«n sediu al Securit─â┼úii din RPR.

Cite┼čte aici cum a intrat ├«n contact Pamfil ┼×eicaru cu Securitatea ┼či cum s-a desf─â┼čurat vizita sa la Bucure┼čti!Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite