EXCLUSIV Duelul Ponta vs. Vanghelie, în instanţă. Mărul discordiei: mita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta l-a acţionat în judecată pe Vanghelie FOTO Mediafax
Victor Ponta l-a acţionat în judecată pe Vanghelie FOTO Mediafax

Liderul Pro România Victor Ponta l-a acţionat în judecată pe fostul edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie, după ce acesta l-a acuzat pe fostul premier că ar fi luat bani de la oameni de afaceri pe vremea când lucra în Guvern.

Un nou proces între greii politicii româneşti a început la Tribunalul Bucureşti. Este vorba despre un proces civil între Victor Ponta şi Marian Vanghelie. Ponta l-a acţionat în judecată pe fostul primar al sectorului 5 după ce acesta din urmă a declarat într-o emisiune TV din 23 mai anul trecut că, pe vremea când lucra la Guvern, Victor Pona ar fi luat bani de la afacerişti. Fostul edil îşi susţine afirmaţiile şi în prezent. 

„Să ajungem în instanţă şi o să vadă el, o să aibă nişte surprize!”, a declarat Marian Vanghelie despre proces şi despre Victor Ponta. 

Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie pe data de 4 martie acţiunea în răspundere delictuală deschisă de Victor Ponta împotriva lui Marian Vanghelie. Până la această dată, avocaţii fostului premier trebuie să achite o taxă de timbru de 200 de lei. Netimbrarea cererii a fost şi motivul pentru care judecătoarea Mihaela Stăncescu de la Tribunalul Bucureşti a amânat cauza la primul termen. 

Potrivit Codului Civil, „orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane” (art. 1.359). Codul de procedură civilă prevede că autorul acţiunii, în acest caz Victor Ponta – în calitatea de reclamant – trebuia să îşi timbreze cererea de chemare în judecată încă de la primul termen. „Netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrage anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii”, se arată la articolul 197 din Codul de procedură civilă.

Fostul premier Victor Ponta a confirmat pentru „Adevărul” că el este autorul acţiunii civile împotriva lui Marian Vanghelie, iar obiectul pricinii sunt afirmaţiile fostului edil făcute pe 23 mai 2019. 

„Domnul Vanghelie s-a obisnuit să mintă la televizor fără să păţească nimic. În acest caz a spus:  «Sunt stăpân pe ceea ce spun. Victor Viorel Ponta a luat o sumă foarte mare de la un om de afaceri. Dacă dânsul vrea sau nu să declare e problema dânsului» . Procesul intentat de mine are ca obiect aceasta declaraţie. Ori domnul Vanghelie face proba verităţii referitor la cele afirmate (mai ales că nu e vorba de declaraţii sau opinii politice - ci mă acuză de comiterea unor fapte penale), ori dacă nu, trebuie să constate instanţa că a minţit şi în ce fel răspunde pentru acest lucru! Simplu”, a spus Victor Ponta pentru Adevărul. 

Fostul premier nu a oferit alte detalii despre eventualele daune de imagine pe care, potrivit dreptului civil, le poate cere lui Marian Vanghelie. 

Ce a spus Marian Vanghelie la TV

Fostul edil a vorbit în respectiva emisiune despre „şpăgi în sediul SRI”, despre relaţiile dintre foşti şefi Serviciului Român de Informaţii cu oameni de la vârful Ministerului de Interne şi din mediul politic. În acest fel a ajuns Marian Vanghelie să-l acuze pe Victor Ponta, adversarul lui politic declarat, că lua bani de la oameni de afaceri, numindu-l pe Gruia Stoica în contextul privatizării CFR Marfă şi prezentând un mail adresat unei persoane din conducerea unei firme, căreia Ponta părea că îi sugera să facă o sponsorizare.   „Când a vrut (Victor Ponta – n.r.) să privatizeze CFR Marfă, ce? Nu i-a luat bani lui Gruia (Stoica – n.r)? Şi după-aia a trebuit să se ducă alţi colegi de-ai lui, să-i ducă banii în sacoşe înapoi?”, a întrebat retoric, Marian Vanghelie, cu privire la privatizarea CFR Marfă. Moderatorul emisiunii l-a întrebat pe Vanghelie cu subiect şi predicat ce sumă a luat Victor Ponta. Fostul edil a răspuns că nu ştie şi nici nu vrea „să sperie populaţia”. 

„Victor-Viorel Ponta a luat o sumă foarte mare de la domnul Gruia. Dacă dânsul vrea să declare sau nu vrea să declare este problema dânsului. Ştiu că într-adevăr după-aia suma a fost dată înapoi”, a arătat Vanghelie.

Fostul edil a fost întrebat dacă are dovezi că Victor Ponta a luat bani de la oameni de afaceri. Vanghelie nu a folosit niciodată cuvântul „mită” sau „şpagă”, precum în pasajele în care vorbea despre presupuse ilegalităţi în sediile SRI. În schimb, acesta a prezentat conţinutul unui e-mail trimis de pe adresa v.ponta@(...) către ecd@(...), din care rezultă cum Ponta solicita sponsorizări.

„Sponsorizări sau nesponsorizări, Victor-Viorel Ponta avea cu ei un dialog direct, personal. Vorbea cu ei pe telefon, pe mail si le spunea foarte clar: 'cam atâta aş dori să-mi daţi, pentru că – de exemplu – turneul in Europa ar costa între 70 si 80 de mii  de euro. Am dovezi din dosarul celor pe care el, după ce le-a luat banii... Oamenii i-au dat banii! Există contractele la dosar, există e-mail-urile date de pe adresa domnului Victor Ponta, există semnătura domnului Victor Ponta... După care, când a venit la putere, i-a arestat. I-a arestat!”, a mai spus Marian Vanghelie.

Dacă vrea proces nu e nicio problemă, că vom veni cu nişte documente! Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5

Nu ştia de proces

Marian Vanghelie a mărturisit că habar nu avea despre procesul intentat de Victor Ponta. În schimb, fostul edil îşi susţine în continuare afirmaţiile. „Nici nu ştiam de proces. (…) I-a luat, i-a luat (n.r. – banii). Lui Gruia a trebuit să îi dea înapoi, că nu s-au rezolvat problemele, pe când pe cei de la Murfatlar i-a şi cheltuit. Nu vă pot spune exact, că nu sunt aşa ancorat în date. Nu vă pot spune decât că i-a luat, i-a cheltuit şi dacă vrea proces nu e nicio problemă, că vom veni cu nişte documente”, a declarat Marian Vanghelie pentru „Adevărul”.

„Lui Gruia i-a dat înapoi, v-am spus, şi n-au fost pe hârtie, au fost la sacoşă, când a fost să privatizeze CFR Marfă. Şi a vrut să îi dea şi un credit de la Eximbank. La Gruia era prim-ministru, avea cea mai frumoasă calitate. Să ajungem în instanţă şi o să vadă el, o să aibă nişte surprize”, a spus fostul edil.

Mail-ul ce ar fi fost trimis de Victor Ponta unui patron este următorul: „Salut Nucu. Ai alăturat calendarul oficial. Pt. o etapă completă în Europa bugetul ar fi min. 70.000 şi max. 80.000. Vorbim după ce arunci un ochi şi aştept să ne vedem pe toate subiectele noastre! Mulţumesc mult, oricum. Victor Ponta”.  

„Eu de ce v-aş trimite dvs. un email să vă spun că pentru prima etapă în Germania îmi trebuie aşa-aşa-aşa….? Nu comunici cu cineva despre bani, dacă nu vrei să îi ceri bani. Hai să fim logici: nu comunici cu cineva de bani, dacă n-ai un interes!”, explică Vanghelie conţinutul mailului trimis de Victor Ponta. 

Vanghelie, acuzat şi el de luare de mită

Până la termenul din dosarul civil, Marian Vanghelie este aşteptat în data de 29 ianuarie la Tribunalul Bucureşti în dosarul penal în care fostul edil este acuzat de luare de mită în formă continuată, pe vremea când se afla la Primăria Sectorului 5. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de funţionari din primărie, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări). „E al nu-ştiu-câtelea termen pentru că mi-au schimbat judecătorii, e al cincilea judecător, tocmai de disperare că nu ştiu cum să mă condamne. Dacă aveau probe clare mai trebuiau să schimbe cinci judecători?!”, susţine Vanghelie despre acest proces.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite