EXCLUSIV | Ce înseamnă acordul de securitate dintre România și Ucraina. „Rusia nu trebuie să se simtă liberă să atace vecinii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harry Nedelcu, director senior pentru geopolitică la Rasmussen Global, a vorbit, într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul”, despre negocierile privind acordul de securitate între România și Ucraina și cum o poate ajuta țara noastră în contextul războiului.

Harry Nedelcu, director senior pentru geopolitică la Rasmussen Global FOTO arhiva personală
Harry Nedelcu, director senior pentru geopolitică la Rasmussen Global FOTO arhiva personală

Expertul în geopolitică Harry Nedelcu a explicat cât de important este ajutorul Vestului pentru Ucraina, dar a vorbit și despre ipoteza unei extinderi la nivel european a războiului dintre Rusia și Ucraina.

Pe 14 ianuarie, la Davos, România a început negocierile pentru un acord de securitate cu Ucraina. Marea Britanie a semnat deja un astfel de acord, iar România e a noua țară care începe negocierile bilaterale de securitate cu Ucraina. Harry Nedelcu a explicat pentru ”Adevărul” ce beneficii ar aduce un astfel de acord pentru România și Ucraina.

„România, nu de una singură, dar împreună cu celelalte partenere și aliate, pune umărul la victoria Ucrainei și la supraviețuirea acesteia ca stat, fapt ce implicit înseamnă siguranță în Europa. Și o să îți dau un argument românesc. Poporul român s-a învecinat cu Rusia ca entitate politică de la 1792 până în 1991, aproape 200 de ani. În timpul ăsta, Rusia i-a invadat pe români de 11 ori. Cam o dată la 18 ani. Problema constă în faptul că Rusia, ca entitate politică, cu vecinii ei, se comportă acum aproape la fel cum se comporta în urmă cu 200 de ani. Și nu contează prea mult ce haină politică îmbracă Rusia, că se cheamă țarat, că se cheamă imperiu, că se cheamă URSS, că se cheamă Federația Rusă, ea cam tot la fel se comportă cu vecinii. Și încă un lucru important. România, ca stat modern, din 1991, pentru prima dată în istoria ei, de când apare Ucraina pe hartă, nu se mai învecinează cu un imperiu, ci are vecini state democratice”, spune Harry Nedelcu.

„Rusia nu dorește doar o bucată din Ucraina”

Revenind la beneficiul concret, România, împreună cu Marea Britanie și alți parteneri, vor pune astfel umărul, în opinia lui Harry Nedelcu, nu doar la supraviețuirea Ucrainei, ci și la siguranța în Europa și în a ține cât mai departe de granițele ei Rusia, un stat „ostil și agresiv”.

„Pentru că Rusia nu dorește doar o bucată din Ucraina, Rusia vrea toată Ucraina. Și dacă Rusia va ajunge să aibă toată Ucraina, va prezenta un risc de securitate inclusiv pentru România, pentru toți vecinii ei de la Vest”, spune Nedelcu.

Acordul privind angajamentele de securitate dintre România și Ucraina va conține mai multe elemente importante, după cum a explicat expertul.

„Un prim element ar fi asistența pentru restabilirea integrității teritoriale a zonei economice maritime. Deci aici va fi un acord cu privire la securitatea în Marea Neagră. În al doilea rând, va exista un element cu privire la prevenirea, descurajarea, să zicem, escaladării conflictului sau unei noi agresiuni și contramăsuri împotriva acestora. Nu e vorba, în acest acord, de trupe pe teren nici pentru România, nici pentru Marea Britanie, nici pentru Statele Unite. Deci aici nu e vorba de asta, aici este vorba de asistență, de ajutor, de o prevenire a escaladării conflictului”, a precizat Harry Nedelcu.

Aceste acorduri de cooperare ar putea implica și acordarea de sprijin logistic, echipamente militare.

„Totul, în afară de trimiterea de trupe, poate fi pe masa negocierilor. Există și o oportunitate pentru industria românească de armament, să beneficieze de acest acord”, adaugă Harry Nedelcu.

„Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie puternic, nu cu pipeta”

Se vorbește în ultima vreme de un sprijin ezitant al Occidentului pentru Kiev. Iar pentru ca acest sprijin să nu mai fie ezitant, Harry Nedelcu este de părere că factorii de decizie împreună trebuie să înțeleagă două lucruri.

„Primul lucru: sprijinul trebuie să fie puternic, și nu cum se spune, cu pipeta, trebuie să fie un sprijin puternic dacă vor într-adevăr ca Ucraina să câștige acest război. Și doi, costurile ar fi și mai mari cu o Rusie victorioasă în Ucraina, pentru că ar însemna o Rusie mai agresivă, mai ales cu aliații de est ai NATO și ar însemna o Rusie la graniță cu NATO. Pentru că, încă o dată, nu cred că Rusia s-ar mulțumi doar cu bucată din Ucraina, Rusia vrea toată Ucraina. Dacă Ucraina nu va fi sprijinită acum, costurile în viitor vor fi și mai mari”, mai spune Harry Nedelcu.

Conform dezvăluirilor dintr-un document clasificat al Bundeswehr, nu este exclusă o confruntare între Rusia și NATO în 2025.

Dacă Rusia câștigă în Ucraina, e foarte posibilă o extindere a războiului. În primul rând, este foarte posibil ca Rusia să repete același scenariu în Republica Moldova, care e o țară mult mai mică și cu armată mult mai mică decât a Ucrainei, iar apoi Rusia să repete scenariul din Ucraina în țările baltice, care sunt membre NATO. Cu siguranță, odată ce ar câștiga în Ucraina și încurajată de o asemenea victorie, dacă o lăsăm să câștige în Ucraina, Rusia va fi încurajată să repete același scenariu și să ajungem la o confruntare directă între o Rusie și mai agresivă și NATO în viitor. De asta e important să nu ajungă vreodată Rusia în situația asta în care să se simtă că că e lăsată practic să își atace vecinii ei sau membrii de est ai NATO”, consideră Harry Nedelcu.

„Un conflict cu NATO în 2025, posibil doar dacă Rusia câștigă în Ucraina”

Expertul în geopolitică mai spune că Rusia testează constant abilitățile NATO.

„Dar, odată ce este implicată în războiul cu Ucraina și odată ce Ucraina o ține ocupată cu războiul, Rusia a demonstrat că nu poate deveni ostilă și cu alți membri. Și încă o dată dau ca exemplu Finlanda și Suedia. În orice alt scenariu, dacă Finlanda și Suedia ar fi aderat la NATO, Rusia cu siguranță ar fi avut o reacție mult mai ostilă, poate inclusiv militar, dar de data asta nu a avut. Și unul din motivele clare este pentru că Rusia nu a avut resursele militare să fie agresivă cu Finlanda și Suedia”, spune Harry Nedelcu.

Acesta nu crede, din moment ce puterea Rusiei de a-și ataca vecinii este diminuată din cauza acestui război, că Rusia poate să intre într-un conflict și cu membre ale NATO.

„Și este o constantă pe care am observat-o: apartenența la NATO este cumva o linie roșie peste care Rusia nu a trecut niciodată. Eu nu văd un conflict cu NATO în 2025, cu excepția cazului în care Rusia ar câștiga în Ucraina”, mai spune Harry Nedelcu.

Cine este Harry Nedelcu

Harry Nedelcu este director senior pentru geopolitică la Rasmussen Global, firmă fondată în 2014 de către Anders Fogh Ramussen, fostul secretar general NATO. Harry Nedelcu s-a născut în România și a crescut în Canada, părinții săi fiind originari din Constanța. Cu o experiență de peste 12 ani în politici publice, are un doctorat în relații internaționale la Universitatea Carleton din Ottawa și a lucrat inclusiv pentru NATO, în perioada 2015-2016.

Licențiat în Științe Politice, Relații Internaționale și Istorie la Universitatea McGill, una dintre cele mai bune din Canada, Harry Nedelcu a predat șapte ani la Universitatea Carleton. Din 2016, lucrează la Rasmussen Global, fiind un apreciat expert în geopolitică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite