Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a sesizat Poliţia Capitalei acuzând Asociaţia „Caleidoscop” de omor din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un copil de patru ani a murit muşcat de câini FOTO Adevărul
Un copil de patru ani a murit muşcat de câini FOTO Adevărul

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a anunţat că a sesizat Poliţia Capitalei şi ANSVSA, acuzând de omor din culpă Asociaţia „Caleidoscop”, care deţinea unul dintre câinii care au ucis un băieţel de patru ani în zona Parcului Tei din Capitală.

„Am sesizat Poliţia Capitalei şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru a încadra fapta Asociaţiei «Caleidoscop», reprezentată prin Carmen Secăreanu - Preşedinte, cu privire la infracţiunea de omor din culpă, conform art. 178 C. Pen., respectiv pentru contravenţia prevazută la art. 14 lit. a din Ordonanţa de urgenţa nr. 155/2001, cu modificările şi completările ulterioare privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, precizează Bodu într-un comunicat de presă emis miercuri.

Acesta menţionează că, potrivit art. 8 alin. 2 din ordonanţă, adopţia câinilor de către solicitanţi se va face pe baza declaraţiei-angajament al cărei model este prevăzut în anexele nr. 4 şi 5 iar conform pct. 4 din angajamentul semnat, adoptatorul se obligă să nu abandoneze câinele (în cazul în care nu îl mai doreşte, animalul trebuie predat Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân).

„În fapt, câinele care a omorât prin muşcături un copil de 4 ani şi l-a rănit pe fratele acestuia, de 6 ani, în zona Parcului Tei din Bucureşti, fusese adoptat de asociaţia mai sus menţionată iar lăsarea lui în libertate, din orice motive, constituie o încălcare a angajamentului care prevede fie păstrarea, fie predarea lui. Odată adoptat, câinele intra în paza juridică a adoptatorului care răspunde contravenţional, civil şi penal pentru acesta. O astfel de iresponsabilitate crasă din partea reprezentanţilor asociaţiei nu poate rămâne nesancţionată cu maxim de celeritate. Nu poţi face adopţii fictive indiferent de motiv, mai ales unul pur mercantil, legat de contractele cu primăria. Cine adoptă un câine trebuie să ştie că răspunde pentru animal exact ca pentru propria faptă”, subliniază Sebastian Bodu.

Europarlamentarul PDL precizează că responsabilitatea civilă bazată pe paza juridică a adoptatorului este independentă de orice culpă.

„Aşadar, răspunderea Asociaţiei «Caleidoscop» este una obiectivă, nimic neputând înlătura răspunderea delictuală reglementată de art. 1375 şi urm. C. Civ.”, mai arată Bodu.

El îi încurajează pe părinţii celor doi fraţi atacaţi de câini să se îndrepte împotriva Asociaţiei „Caleidoscop” şi a persoanei care a semnat formularul de adopţie cu o acţiune în pretenţii.

„Îmi exprim compasiunea faţă de familia copilului omorât într-un mod sălbatic şi sper ca răspunderea contravenţională, civilă şi penală, chiar dacă nu poate compensa pierderea unui suflet de om, să aducă cel puţin dreptatea pe care legea o poate face”, mai arată Bodu.

O femeie care a fost membră a Fundaţiei Caleidoscop şi a semnat formularul prin care câinele care a ucis un copil a fost adoptat în 2008 de acest ONG, angajându-se să nu îl abandoneze, spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident, iar ea are conştiinţa curată, relatează stirileprotv.ro.

Câinele, care a fost găsit luni, după moartea copilului, murdar de sânge pe bot, fusese sterilizat de primărie şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, a spus, marţi, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu.

Pe formularele de adopţie şi revendicare scrie că Fundaţia Caleidoscop se angajează să nu abandoneze câinele, iar în cazul în care nu îl mai doreşte să îl predea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor, potrivit stirileprotv.ro.

Semnătura de pe formular îi aparţine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea şi-a asumat răspunderea în numele organizaţiei pentru alţi opt maidanezi.

„Teoretic trebuia să am grijă de el, practic nu. Pentru că nu erau scoşi pe nume propriu, ci pe numele asociaţiei. Dacă trebuie să învinovăţim pe cineva, trebuie criticată asociaţia pentru că nu şi-a asumat responsabilitatea. Era o situaţie de compromis, primăria ştia, dar trebuia să eliberăm locurile. Am înţeles că s-a ajuns la moartea unui copil, dar asta a fost. A fost un accident. Eu am conştiinţă curată şi mă ocup în continuare să salvez animale”, a declarat femeia.

Potrivit formularului de revendicare, societatea Caleidoscop a adoptat animalul pe 24 decembrie 2008, adică exact în Ajunul Crăciunului, la adresa din formular - strada Braşov numărul 30, în Sectorul 6.

Reprezentanţii de astăzi ai ONG-ului sunt de negăsit aşa că nimeni nu poate explica ce caută câinele lor din Sectorul 6 în Parcul Tei, la zece kilometri distanţă. Mai mult, vecinii spun că nu au auzit niciodată de organizaţia Caleidoscop şi nici de preşedintele ei, Carmen Secăreanu.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Copilul de patru ani a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind găsite sute de plăgi, a declarat marţi,  medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite