Elicopterele de luptă ale Armatei, IAR-330 PUMA, consemnate la sol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elicopter IAR-330 PUMA FOTO airplane-pictures.net
elicopter IAR-330 PUMA FOTO airplane-pictures.net

Elicopterele de tip IAR-330 PUMA ale Ministerului Apărării sunt oprite la sol, după ce în urmă cu două zile un astfel de elicopter a aterizat de urgenţă.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării, marţi, în timpul unui zbor de antrenament, echipajul unui elicopter IAR-330 PUMA al Bazei 90 Transport Aerian a sesizat vibraţii peste limita normală şi a acţionat conform procedurilor în vigoare.

Astfel, în urma verificărilor făcute după aterizare, s-a constatat fisurarea unei pale a elicei anticuplu. „În urma acestui incident niciun membru al echipajului nu a fost rănit”, potrivit oficialilor MApN.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene anchetează circumstanţele producerii evenimentului, iar în acest moment, elicopterele IAR-330 sunt oprite de la zbor până când vor fi stabilite cauzele incidentului.

Conform Ministerului Apărării, echipajul unui astfel de elicopter are trei membri, cu o capacitate de 16 pasageri, are o lungime de 18,22 metri. Diametrul rotorului este de 15,08 metri, o înălţime de 5,14 metri

Greutatea unui astfel de elicopter este de 3.615 kilograme, greutatea maximă de decolare fiind 7.400 de kilograme. Elicopterul are două motoare TURMO IV B turbopropulsor, 1.575 cai putere (1.175 kW) fiecare.

Elicopterul atinge viteza maximă de 263 km/oră şi are o rază de acţiune de 550 de kilometri, fără rezervoare suplimentare. Caracteristicile tehnice mai include un plafon de serviciu de 4.800 metri şi o viteză ascensională de 9.2 m/s.

Elicopterul IAR 330 Puma SOCAT este o variantă a IAR 330, elicopter de luptă produs de IAR sub o licenţă cumpărată de la firma franceză Aérospatiale.

IAR 330 a fost una dintre puţinele colaborări în plan militar dintre o ţară NATO şi una din blocul comunist, programul începând în iulie 1974.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite