Elena Udrea, aprecieri laudative la adresa fostei şefe DIICOT, Alina Bica, făcute în faţa judecătorilor Curţii Supreme care soluţionează dosarul ANRP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea a declarat luni că prietena sa, Alina Bica, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, era percepută în Guvern ca fiind o persoană „rea”, deoarece nu făcea pe plac nimănui, nici prim-ministrului sau şefilor SRI, dacă ceea ce i se cerea era împotriva convingerilor ei.

Elena Udrea a fost audiată în calitate de martor în dosarul ANRP, în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica este judecată pentru abuz în serviciu.

„În Guvern, Alina Bica era văzută ca o profesionistă, rea, în sensul unui tehnocrat căruia nu puteai să îi ceri să facă ceva dacă era împotriva convingerilor ei. Cu ea se discuta în Guvern mai mult decât cu ministrul Justiţiei. Noi, în Guvern, de multe ori doream să facem lucruri politice şi ne loveam de refuzul Alinei Bica. Ea invoca mereu texte de lege şi nouă ni se părea că este exagerată. Nimeni nu îşi permitea să îi ceară Alinei Bica să îşi modifice punctul de vedere, nici măcar prim-ministrul. Discutam cu argumente juridice şi dacă nu aveam contraargumente legale, rămânea ca ea. Niciodată nu am auzit ceva critic referitor la activitatea Alinei Bica", a spus Elena Udrea.

Fotografia de la Paris

În perioada guvernării PDL, Bica a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, iar Udrea a ocupat fotoliul de ministru al Dezvoltării. Relaţia de amiciţie dintre Elena Udrea şi Alina Bica rezistă, în ciuda dosarelor penale şi a controverselor mediatice în care sunt implicate. Udrea şi Bica s-au afişat recent la o petrecere organizată de Anamaria Prodan Reghecampf, potrivit fotografiilor publicate de impresară.
Relaţia de amiciţie dintre Bica şi Udrea a ieşit public la iveală în octombrie 2014, atunci când pe un blog au apărut fotografii cu cele două, alături de Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, când erau la shopping la Paris. Fotografiile erau din perioada 13-16 februarie 2014. După alegeri, atât Elena Udrea cât şi Alina Bica au fost implicate în mai multe anchete ale procurorilor DNA, şi au stat mai multe luni în arest. În prezent, Bica şi Udrea se judecă în stare de libertate în aceste cazuri.

image

Ce a mai declarat astăzi Elena Udrea

Elena Udrea a povestit că a cunoscut-o pe Alina Bica în 2009,  în cadrul Guvernului din care cele două făceau parte, procuroarea era secretar de stat la ministerul de Justiţie. „Ne -am apropiat în 2011, am stat de vorbă şi am început să avem o relaţie de amicitie şi am devenit prietene după anul 2012, dupa demisia guvernului Boc. Nu am ştiut ca aceasta face parte din Comisia Centrala din ANRP până în toamna lui 2011, cand se terminaseră banii alocaţi de ministerul Finanţelor şi se discuta în Guvern să se găsească o soluţie”, a spus Elena Udrea.

Cu această ocazie ar fi aflat că Alina Bica era reprezentat la ANRP din partea MJ. „Nu ştiam exact care e organismul prin care era prezentă şi m- am mirat că n- am ştiut de acest lucru pentru că am fost interesată de ANRP în 2010, cand am aflat un lucru punctual legat de conducerea de la vreme aceea, Dumitrean Crinuţa, legat de faptul ca avea o activitate incorecta in fruntea instituţiei”, a mai precizat Elena Udrea. 

Precizările despre Alin şi Dorin Cocoş

„Am spus acest lucru fostului preşedinte Traian Băsescu, care a chemat conducerea SRI, directorul şi directorul adjunct, le-a comunicat ceea ce eu spusesem. Şi aflasem din afara Guvernului şi, după 6 luni a venit un răspuns, în sensul ca ceea ce eu ştiam nu s-a confirmat”, a precizat Elena Udrea.

„Alina Bica l- a cunoscut pe fostul soţ, Dorin Cocos , la începutul anului 2013, într un context privat în care eram de faţă. Dataorită faptului ca era prietenă cu mine l- a cunoscut pe fostul soţ.

Pe Alin Cocos l-a cunoscut la începutul anului2014,  am aflat ca s- au cunoscut printr- un prieten comun, la aniversarea lu Alin Cocoş”,a  mai explicat Udrea care erau relaţiile de amicicţie.
„Ne vedem saptamanal, cu Alina Bica, în cadrul sedinţelor de Guvern , iar în afara şedinţelor de guvern ne vedeam o dată sau de două ori pe luna.  Ieşeam la o cafea, la masa. Precizez că ministerul la care lucram era faţă în faţă cu Parchetul General la care lucra Alina Bica”, a mai spus Elena Udrea.

Judecători: Aţi aflat daca Alina Bica a cumpărat vreun teren de la familia Cocoş?
Elena Udrea: Niciodată Alin Cocos nu mi- a spus ceva referitor la Alina Bica….N- am vorbit niciodată despre Bica, nici cu Alin, nici cu Dorin cocoş. In 2014, am auzit că un teren pe care Alin Cocoş îl cumpărase înainte, în 2012, si pe care- l vânduse , a fost dobândit de Alina Bica. L- am întrebat pe Alin Cocoş dacă are vreo legatură Alina Bica cu vânzarea terenului şi mi a spus că eeste exclus. Zvonurile le- am auzit după arestarea Alinei Bica. In perioada anterioară ştiam că Alin Cocoş cumpărase un teren în Snagov pe care voia sa si construiască o casa. La un moment dat întârziase foarte mult cu documentele si avea şi probleme cu banii, şi a vrut să-l vândă inclusiv mie şi fostului meu soţ, am fost şi am vazut terenul în contextul acesta şi nu era potrivit, noi n-am dorit să- l cumpărăm şi stiu că ulterior a reuşit sa l vândă. Nu-mi amintesc preţul, dar era mic, d- aia am şi vrut sa vad terenul .

A reluat aprecierile la adresa Alinei Bica

Şi la ieşirea din sala de judecată, Udrea a reluat ideea că Alina Bica nu făcea pe plac membrilor Guvernului.

„Noi o vedeam ca fiind foarte rea, pentru că eram în Guvern oameni politici care voiam să luăm decizii politice şi Alina Bica se ridica şi spunea mereu — asta nu se poate, asta nu se poate. Nimeni nu îşi permitea să îi spună Alinei Bica să îşi modifice punctul de vedere. Eu am fost şi sunt prietenă cu ea, acum mai mult decât înainte. Niciodată eu nu mi-aş fi permis să îi spun Alinei Bica să facă într-un fel sau altul. Cum a ajuns aici? Păi, odată pentru că nu făcea pe plac nimănui dacă era împotriva convingerilor ei, indiferent cine ar fi cerut, de la prim-ministru la şefii SRI. Dacă nu era legal, Alina Bica nu făcea şi probabil că a şi deranjat", a explicat Elena Udrea.

Acuzaţiile procurorilor DIICOT

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.
Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.
 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite