Dumitru Dragomir, acuzat că ar fi primit şpagă de la administratorul RCS&RDS  pentru a truca licitaţia privind transmisia meciurilor de fotbal din Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, este acuzat de procurorii DNA că ar fi luat mită suma de 3,1 milioane de euro de la Ioan Bendei, administrator RCS&RDS. Dragomir este acuzat de luare de mită  şi complicitate la spălare de bani, iar Bendei de dare de mită şi spălare de bani.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi doi directori din cadrul RCS&RDS: Alexandru Oprea, la data faptei, directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al aceleiaşi companii de televiziune prin cablu pentru complicitate la dare de mită şi Mihai Dinei, la data faptelor, coordonatorul activităţii juridice a aceleiaşi companii se televiziune prin cablu, pentru  complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Procurorii DNA au început ancheta în cazul fiulului lui Dumitru Dragomir, Bogdan-Dumitru Dragomir pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani, şi în cazul lui Florin-Bogdan Bădiţă, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2009 - mai 2011, Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), ar fi pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei administrator al unei companii de televiziune prin cablu, „în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora”.

„Banii respectivi, au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan”, mai arată DNA.

Această sumă de bani ar fi fost disimulată ulterior, sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între o firmă controlată de Dumitru Dragomir şi compania de televiziune prin cablu.

Concret, arată DNA:

- „În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011”.
- „În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme menţionat anterior a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA)”.
- „În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase”.
- „În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla.
Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de preşedintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan şi compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune.”
-„Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită.
În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 - 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit societăţii respective, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei)”.
- „În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru «spălarea» şi «curăţarea» sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia”.
-„Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus”.
- „Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”.

Procurorii DNA menţioneazăl că, „în acest demers infracţional au fost implicate şi celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui «parteneriat», au redactat şi au semnat diverse documente.”

Digi Communications NV, listată pe bursă

Anunţul oficial privind urmarirea penală a lui Ioan Bendei, unuia dintre cei mai influenti oameni din RCS&RDS, survine pe fondul pregătirii companiei pentru listarea la bursă, potrivit Hotnews.

Digi Communications NV a lansat săptămîna aceasta o ofertă publică iniţială (IPO) pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), estimând că va obţine până la 1,218 miliarde lei din listare, în contextul în care vor fi vândute până la 21,74 milioane de acţiuni la un preţ de ofertă estimat a fi între 38 lei şi 56 lei pe acţiune.

Oferta de retail garantată Digi (RCS&RDS), pentru persoane fizice, ce cuprinde 534.000 de acţiuni şi care a fost lansată vineri dimineaţă, a fost cumpărată integral în doar o oră şi jumătate.

Digi Communications NV este o companie înregistrată în Olanda prin intermediul căreia omul de afaceri Zoltan Teszari controlează cea mai mare afacere, compania RCS & RDS, ce deţine cea mai mare reţea de cablu TV din România şi a patra companie de telefonie mobilă, Digi Mobil.

Dosarul şantajării lui Ioan Bendei

Contractul dintre Bodu SRL (controlată de Dumitru Dragomir) şi RCS&RDS (administrată de Ioan Bendei) este piesă imprtantă într-un alt dosar, cel în care şefii trustului Intact sunt acuzaţi de şantaj. Dragomir şi Bendei au calitatea de martori în acel dosar.  Concret, şeful Antena Group, Sorin Alexandrescu este acuzat că l-ar fi şantajat pe Bendei cu publicarea acestui contract.

În 12 mai 2016, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare şi pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena 3 şi Intact Publishing au fost achitate. Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată în 1 octombrie 2013, alături de Sorin Alexandrescu, atunci directorul general Antena TV Group SA, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, şi de fostul şef al ANAF Şerban Pop.
În acet moment, acest caz este pe rol la Curtea Supremă. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite