Dosarul „Siemens”. Fostul director general al Hidroelectrica Traian Oprea, condamnat la şapte ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Oprea a primit şapte ani de închisoare, însă decizia poate fi atacată cu recurs FOTO Adevărul
Traian Oprea a primit şapte ani de închisoare, însă decizia poate fi atacată cu recurs FOTO Adevărul

Fostul director general al Hidroelectrica Traian Oprea a fost condamnat, joi, de către Tribunalul Bucuresti la nouă ani de inchisoare în dosarul prizelor „Siemens”. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Traian Oprea a fost condamnat, în prima instanţă, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Oprea este cel care ar fi încheiat cele mai multe contracte cu „băieţii deştepţi” din poziţia de director general al companiei, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 2003-2009. 

În acest dosar au mai fost condamnaţi Lavinius George Asan, director adjunct al Direcţiei marketing, privatizare şi afaceri internaţionale (şapte ani de de închisoare), Dan Popescu, economist principal specialist în cadrul Serviciului contracte şi achiziţii Interne (şase ani de închisoare) şi Dudaş Ioana  statistician principal din cadrul Serviciului contracte şi achiziţii Interne (cinci ani de închisoare).

De asemenea au mai fost condamnaţi şi mai mulţi oameni de faceri, mai exact Anghel Hondar (patru ani), Gheorghe Biţu  (şase ani), Mitică Braşoveanu (şase ani) şi Ana Daniela Nistor (patru ani de închisoare cu suspendare).

În cazul lui Vasile Croitoru şi al lui Ioan Trif, dosarul a  fost separat, ambii sunt arestaţi în alte cauze, pentru săvârşirea infracţiunilor de concurenţă neloială şi contrafacere sau folosire fără drept a unei mărci.

Sentinţa a fost data cu drept de apel în termen de zece zile de la pronunţare pentru procuror şi părţile prezente, respectiv de la comunicare pentru părţile lipsă. 

Potrivit site-ului evz.ro, Traian Oprea ar fi fost implicat în achizitia de prize şi întrerupătoare chinezeşti din bazar, inscripţionate în fals cu sigla Siemens, cu un preţ de 38 de ori mai mare decât valoarea reală. Astfel, Oprea, împreună cu alţi patru foşti directori, au fost trimişi în judecată în august 2006, după ce în 2004 au cumpărat fără licitaţie de la firma Enol Group SA produse sub sigla Siemens, contrafăcute, la preţuri de 8 până la de 38 mai mari decât preţul pieţii, suma totală plătită fiind de 20.280.398.519 lei vechi.

Oprea a fost director general la Hidroelectrica în perioada 2003-2009. El a fost concediat în 2010 de pe poziţia de director general adjunct, preşedintele Traian Băsescu declarând atunci că şi-a folosit influenţa asupra Guvernului pentru înlocuirea lui Oprea. În mai 2013 el a fost concediat din postul de inginer pe care îl ocupa la Hidroelectrica.

În luna ianuarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, l-a numit pe Oprea consilier personal. Ulterior, premierul Victor Ponta a spus atunci că s-a supărat când a aflat că "Vosganian îl ia consilier tocmai pe cel care a semnat toate contractele cu «băieţii deştepţi»". Ministrul Economiei a renunţat şi el, în cele din urmă, la Oprea.

Potrivit raportului administratorului judiciar, contractele cu „băieţii deştepţi” au fost una dintre cauzele insolvenţei Hidroelectrica. Contractele directe au provocat pierderi de 700 de milioane de euro companiei de stat în perioada 2006-2012. Hidroelectrica a denunţat contractele cu Europec, EFT, Energy Holding, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries. Contractele cu Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica au fost renegociate iar, ulterior, cele cu Elsid şi Electrocarbon au expirat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite