Dosarul „Colectiv”. Patronii clubului bucureştean şi cei ai firmei de artificii, citaţi la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, au fost citaţi vineri la Parchetul General în dosarul „Colectiv”. În faţa procurorilor sunt aşteptaţi şi Daniela şi Cristian Niţă, patronii firmei de artificii, dar şi pirotehnistul Viorel Zaharia. În acest caz, se fac cercetări privind tragedia de pe 30 octombrie 2015 în urma căruia au murit 64 de persoane.

Primul care a ajuns la sediul Parchetului a fost Costin Mincu, însă acesta nu a vrut să dea declaraţii în faţa presei.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat joi că dosarul este aproape gata, iar în două săptămâni ar putea fi trimis în instanţă.

„Eu sper că în cel mai scurt timp, însemnând două săptămâni", a spus Bogdan Licu, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, întrebat despre stadiul anchetei din dosarul „Colectiv”, arată Digi24.

Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu s-au prezentat la sediul Parchetului General şi pe 8 aprilie când au fost înştiinţaţi că au fost extinde cercetările faţă de aceştia, ei fiind acuzaţi pentru două noi infracţiuni: una de vătămare corporală şi alta de neasigurare a securităţii în muncă.

Cei trei patroni de la clubul Colectiv sunt cercetaţi penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, fiind eliberaţi din arest preventiv la sfârşitul lunii decembrie 2015, după ce au stat aproape două luni după gratii.

De asemenea, în dosar au fost puşi sub acuzare reprezentanţii firmei de artificii - Daniela Niţă (administrator), Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist).

Potrivit procurorilor Parchetului General, „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.

Două dosare penale pe masa DNA

De altfel, în urma tragediei din Colectiv au mai fost deschise încă două dosarele penale care se află pe masa procurorilor anticorupţie. Unul dintre acestea îi vizează pe cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI. Ei au fost deja trimişi în judecată, însă dosarul a fost întors pe masa procurorilor de către magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti.   

Fostul primar al Primăriei Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a ajuns şi el în atenţia procurorilor anticorupţie, care au deschis un dosar penal pe numele acestuia. Alături de el, alte două funcţionare din cadrul instituţiei sunt vizate de anchetă.

Tragedia din Colectiv. Bilanţul a ajuns la 64 de morţi 

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane - 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.

Pe aceeaşi temă:

Primăria Sectorului 4 cere daune de 100 de milioane de euro. Dosarul Colectiv, la un pas de a fi trimis în instanţă

Cercetări extinse în cazul patronilor clubului Colectiv şi cei ai firmei de artificii. Acuzaţii de vătămare corporală şi neasigurare a securităţii în muncă

Părinţii victimelor de la Colectiv „protestează ferm” faţă de candidatura lui Piedone. Dosarele medicale vor fi desecretizate

Şeful Centrului de Arşi din Bruxelles, către medicii români: „Îngrijirile medicale acordate în cazul Colectiv au fost exemplare”

13 dosare ale victimelor care au murit în tragedia Colectiv, făcute publice

Corpul de control al premierului Dacian Cioloş are discuţii „de documentare” cu spitalele implicate în cazul Colectiv

FlăcărIle din clubul Colectiv, amplificate de şapte ori din cauza ventilaţiei defecte

Procurorii aşteaptă raportul ITM în dosarul Colectiv. Raportul ar putea extinde acuzaţiile inculpaţilor

Raport final privind tragedia din Colectiv: substanţele care existau în aer nu au contribuit la declanşarea acestui incendiu

Raportul Corpului de Control în cazul Colectiv, analizat la Comisia de Sănătate. Părinţii victimelor acuză că se încearcă „ascunderea vinovaţilor”

Operaţiunea „Reparaţi onoarea lui Oprea”. Controlul MAI a reproşat ofiţerilor de la Omoruri verificările făcute în cazul Colectiv

Raed Arafat, după discuţia cu premierul: „Nu sunt fixat de scaun. Dacă mi se spune pleacă, plec”. Cioloş: „Nu mă gândesc la o demitere sau la o numire”

Patronii clubului Colectiv şi ai firmei care a furnizat artificiile au fost plasaţi sub control judiciar

Arafat, despre raportul întocmit de Corpul de Control al premierului: „Cei care ne-au controlat nu sunt medici de urgenţă”. Şeful DSU, chemat la Guvern

Intervenţie haotică în tragedia din Colectiv - concluziile raportului Corpului de control al Guvernului

Şeful Serviciului Omoruri al Capitalei, despre avalanşa de controale dispuse de MAI: „Au controlat nişte nimicuri şi le-au înflorit”

Tragedia din Colectiv. Procurorii cer completarea expertizei din dosar pentru a lămuri anumite neconcordanţe

VIDEO Noi detalii privind tragedia din Colectiv: containerul de la ieşirea din club a funcţionat ca o cameră de gazare - concluziile raportului INSEMEX

CONCLUZII Incendiul din Colectiv a durat doar două minute şi jumătate, timp în care au murit 27 de persoane

Tragedia din Colectiv. Patronii clubului bucureştean, citaţi la Parchetul General

Tragedia din Colectiv. Bilanţul tragic a ajuns la 64 de morţi după ce încă un rănit a murit luni la Spitalul Floreasca

RAPORT ISU a trimis iniţial la Colectiv două echipaje medicale. La al doilea apel, s-a decis să se aştepte ca primele echipaje să ajungă la faţa locului 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite