DNA extinde cercetările în dosarul „Realitatea Media”. Liviu Luca şi alte şapte persoane fizice şi juridice, urmărite penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Luca este acuzat de spălare de bani în dosarul Realitatea Media
Liviu Luca este acuzat de spălare de bani în dosarul Realitatea Media

Liviu Luca, liderul celui mai puternic sindicat din OMV Petrom, a fost dus vineri dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DAN) cu mandat de aducere pentru a-i fi prezentate acuzaţiile de delapidare, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri în dosarul Realitatea TV. Deputatul Marius Manolache şi alte şase persoane fizice şi juridice au fost puse sub acuzare de procurori.

UPDATE Procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale pe numele altor patru persoane fizice şi patru societăţi comerciale.

Astfel, anchetatorii îl acuză pe Liviu Luca de delapidare, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, deoarece există indicii că l-ar fi angajat pe avocatul Marius Manolache ca să încheie contractul de asociere ce a permis ca Luca să îşi însuşească suma de 20 milioane de lei din patrimoniul asociaţiei creditorilor Realitatea Media. Ulterior, Liviu Luca, prin încheierea unui contract de asistenţă juridică, l-ar fi ajutat pe Marius Manolache să obţină dreptul de semnătură asupra conturilor asociaţiei.

De asemenea, anchetatorii îl acuză pe deputatul Marius Manolache că în calitate de avocat angajat de administratorul Strategies-Research-Investmen SRL ar fi semnat un contract de vânzare cumpărare acţiuni, contract ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii, ulterior utilizat de alte persoane pentru a justifica modul în care a fost obţinut de Strategies-Research-Investmen SRL  a acţiunilor Realitatea Media.

Totodată, DNA a pus-o sub învinuire şi pe  Mihaela Oana Schwartzenberg, fiind acuzată de complicitate la bancrută frauduloasă şi tentativă la înşelăciune, deoarece există indicii că în calitate de avocat a contribuit la vânzarea mărcilor Realitatea Media SA în frauda creditorilor.

Mai mult, procurorii au dispus începrea urmăririi penale pe numele lui Florin Bercea, pe care îl acuză de fals în înscrisuri şi complicitate la abuz în serviciu, deoarece există indicia că în calitate de administrator special a solicitat înregistrarea în menţiunilor privind schimbarea acţionariatului Realitatea Media utilizând extrase ale registrului acţionarilor falsificate. 

Procurorii anticorupţie au dispus începrea urmăriri penale şi pentru societatea Geoasset SRL pe care o acuză de spălarea banilor şi complicitate la delapidare, deoarece în cauză există indicii că prin intermediul unui contract de asociere Liviu Luca, Maricel Păcuraru şi alte peroane juridice şi-au însuşit suma de 20 milioane lei.

Societăţile DBV Media House SRL şi Grup Financiar IFN SA sunt şi ele vizate fiind acuzate de complictate la delapidare, deoarece există indicii că acestea au fost utilizate pentru a furniza sume de bani destinate Realitatea Media.

În schimb, GMG Media Box SA este acuzată de bancrută frauduloasă, deoarece există indicii ca aceasta a fost folosită în scopul preluării controlului asupra procedurii insolvenţei în care se afla Realitatea Media. În acest sens ar fi fost utilizate facturi fictive în baza cărora GMG Media Box SA a obţinut înscrierea în tabelul preliminar rectificat al creanţelor cu o creanţă de 10 ori mai mare decât creanţa înscrisă iniţial.

De asemenea, învinuitul Liviu Luca a încheiat un contract care conţine menţiuni nereale cu privire la calitatea sa de proprietar al acţiunilor emise, pe care le-a transferat învinuitului aricel Păcuraru.

UPDATE  Liviu Luca s-a prezentat vineri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de spălare de bani şi delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor SNP Petrom. 

În august 2012, procurorii DIICOT au început cercetările în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi altor şapte persoane pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

.................................................................................

Vineri dimineaţă, Liviu Luca a declarat la ieşirea din sediul DNA că a fost adus de poliţie în faţa anchetatorilor pentru a-i fi prezentate acuzaţiile. 

Luca e acuzat de procurori că ar fi săvârşit infracţiunile de spălare de bani şi înşelăciune în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea TV. 

În dosar mai sunt învinuite alte 11 persoane printre care şi Maricel Păcuraru pentru infracţiuni ce aveau ca scop influenţarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA şi preluarea acesteia.

Procurorii anticorupţie au făcut pe 13 octombrie percheziţii la 35 de adrese din Bucureşti, printre care şi la sediul Realitatea TV, dar şi la imobile ale omului de afaceri Maricel Păcuraru – partener de afaceri al lui Cozmin Guşă, ale lui Fabian Schwartzenberg şi cele ale Monicăi Hoffman.

Descinderile au vizat un caz de trafic de influenţă şi spălare de bani de cinci milione de euro şi mai multe persoane printre care şi Monica Hoffman, despre care se spune că ar fi iubita omului de afaceri Elan Schwartzenberg, au fost duse la sediul DNA. În dosar ar fi vizat şi Elan Schwartzenberg care nu ar fi fost găsit de procurori pentru a fi dus la audieri.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în 2011 şi 2012, învinuiţii, aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari, au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA şi preluării controlului asupra acesteia.

„Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri“, arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite