Cutremurul din Gorj. Intensitatea a depășit 7 grade în zona epicentrală. Șeful INFP: Cea mai mare din ultimii 200 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a afirmat că seismul de marți s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

22 de localități, afectate de cutremur / Foto: Arhivă / Shutterstock
22 de localități, afectate de cutremur / Foto: Arhivă / Shutterstock

„Intensitatea epicentrală a fost 6 spre 7 grade, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă. A fost o surpriză. Calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă. Au fost două cutremure cu magnitudine peste 5. E clar că a fost intensificare pronunțată a activității seismice, va schimba harta de hazard seismic pentru acea zonă, în viitor vom avea cutremure mai mari acolo”, a declarat directorul INFP.

Cutremurul a afectat 22 de localități din cinci județe —  Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). În aceste zone au fost înregistrate apeluri la 112 prin care au fost semnalate probleme medicale, fisuri ale imobilelor și elemente de construcție desprinse.

„Cea mai mare parte a problemelor medicale semnalate au vizat atacuri de panică în rândul a nouă persoane, patru persoane din judeţul Gorj au prezentat traumatisme provocate de diverse elemente de construcţie, fiind transportate la spital, iar o persoană a rămas blocată în lift, într-un bloc din municipiul Târgu Jiu şi a fost extrasă de echipajele de intervenţie", potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență.

FOTO INFP
FOTO INFP

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a mai spus miercuri, într-o conferință de presă, că nu există nicio metodă de a face predicții în ceea ce privește cutremurele, nici în România și nici în alte zone ale lumii.

De asemenea, el a anunțat că o aparatură specială pentru monitorizarea cutremurelor va fi trimisă către Inspectoratul de situaţii de urgenţă din Gorj, pentru a fi montată în zonele seismice. Acesta a mai precizat că se vor analiza evenimentele din Turcia, pentru se vedea dacă acestea au afectat și România, cu toate că e puțin probabil.

În urma prăbușirii de obiecte de pe clădiri, șase autoturisme au fost avariate în Târgu Jiu. Pe Defileul Jiului au căzut stânci care au fost îndepărtate de reprezentanţii Drumurilor Naţionale.

„În judeţul Gorj, în municipiul Târgu Jiu au fost semnalate avarii reprezentate de fisuri în pereţi, desprinderi ale unor elemente de construcţie la 48 imobile, din care 20 case de locuit, 15 blocuri, două biserici, un spaţiu comercial, trei obiective economice, şapte sedii de instituţii prezintă fisuri, crăpături, tencuială căzută şi elemente de construcţie căzute sau în pericol să cadă", arată sursa citată.

Alte zece localităţi din Târgu Jiu au fost afectate de cutremur, respectiv Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Tismana, Arcani, Băleşti, Godineşti, Bâlteni, Stejari, Leleşti, Albeni. Aici au fost depistate fisuri la diferite corpuri de clădire, la acoperişuri, la coşuri de fum etc.

„Până la acest moment, nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol viaţa cetăţenilor, în zonele unde seismul a fost resimţit", precizează DSU.

Specialiştii spun că nu exclud, în perioada următoare, o replică de 4 grade a acestui cutremur.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite