DIICOT: Atentat terorist dejucat la Covasna. O bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DIICOT au dejucat un atentat terorist la Covasna FOTO Adevarul
Procurorii DIICOT au dejucat un atentat terorist la Covasna FOTO Adevarul

Un atentat terorist a fost dejucat la Covasna, informează reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Potrivit procurorilor, o bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc. În acest caz a fost reţinut un bărbat, membru al formaţiunii extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria. Bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

UPDATE 6.50 „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate“ din Ungaria a respins acuzaţiile anchetatorilor români conform cărora un lider local al său ar fi încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, pe parcursul manifestărilor de Ziua Naţională a României, relatează MTI.

HVIM, care se descrie drept mişcare „naţionalistă radicală“, a afirmat că organizaţia sa din Ţinutul Secuiesc a fost expusă în ultima zi la „hărţuiri derutante şi calomnie din partea serviciilor secrete“. Potrivit Mişcării, comunicatul emis de Serviciul român de informaţii (SRI) este „plin de minciuni“, întrucât autorităţile „nu au găsit niciun dispozitiv exploziv care putea fi folosit în modul imaginat de SRI“. În timpul percheziţiilor domiciliare autorităţile nu au găsit altceva decât „steaguri, tricouri, petarde de Revelion, un accesoriu optic pentru Airsoft şi un artificiu pentru tort“, a precizat HVIM.

UPDATE 23.45 Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila, în dosarul în care este acuzat că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să- l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi noapte, propunerea procurorilor Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi a dispus arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila pentru 30 de zile.

Decizia instanţei nu este definitivă, ci poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 22.20 Beke Istvan Atilla a fost dus la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare, în urma audierilor de la sediul DIICOT. 

Un judecător de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti va decide dacă va admite propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul etnicului maghiar, transmite Mediafax.

Anchetatorii spun că a fost reţinută deja o persoană. Este vorba despre Beke Istvan Attila (40 de ani), cetăţean român de etnie maghiară. El este acuzat de tentativă la acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Bărbatul urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii. 

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului ”Ţinut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Concret, în urma percheziţiilor ce au fost făcute în acest caz chiar şi la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna au fost găsite materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre şi care sunt interzise pentru deţinere. Mai exact, au fost descoperite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere.

Ofiţerii SRI îl monitorizau pe extremist încă din luna august. „Indivizii au încercat să ajungă destul de departe, dar SRI ştia din timp de acest atentat. Este o anchetă penală în curs, astfel încât nu putem da foarte multe detalii. Cetăţeanul reţinut azi noapte face parte din organizaţia extremistă înfiinţată în Ungaria”, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI. 

Suspectul, monitorizat de câteva luni

Potrivit acestuia, liderii ungari ai mişcării au mai fost în atenţia SRI, după ce anul trecut ei au intrat în conflict cu jandarmii, ulterior întocmindu-se dosare penale pe numele acestora. „S-a acţionat din timp, astfel încât viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol în niciun moment. Măsuri de precauţie trebuie să ne luăm cu toţii, însă mesajul nostru e că ne-am făcut datoria şi cunoaştem intenţia unor astfel de atentate”, a mai spus Marincea. 

Prefect Covasna: „E foarte grav că au fost încurajate elementele extremiste”

Reacţia prefectului de Covasna, Sebastian Cucu, nu a întârziat să apară. Potrivit acestuia, faptul că liderii politici maghiari au încurajat extremismul este unul foarte grav.

„Faptul că s-a încercat acest atentat este un lucru foarte grav, iar faptul că a fost dejucat este un lucru excepţional. Consider că atitudinea unor lideri politici maghiari a încurajat elementele naţionalist-extremiste, prin modul în care s-au raportat de-a lungul timpului la însemnele naţionale, la Ziua Naţională a României. Atitudinea lor, mai mult sau mai puţin explicită, a încurajat în loc să descurajeze astfel de atitudini, gesturi şi acţiuni”, a declarat Cucu.

Ce este HVIM

„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte. Beke Istvan Attila e membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria.

Mişcarea înfiinţată în 2001 a fost creată de către Tóróczkai László, cel care a primit interdicţie de a trece graniţa din Ungaria în România. Tóróczkai László fost corespondent de război în Kosovo, fiind membru al teroriştilor din U.C.K. (Armata de Eliberare din Kosovo).

Tricolorul de lângă statuia Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe, dispărut

Tricolorul românesc arborat pe catargul de lângă statuia Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe a dispărut în cursul nopţii de duminică spre luni, în circumstanţe încă necunoscute.

„Dispariţia drapelului a fost sesizată în cursul dimineţii de luni, iar la scurt timp au fost informate Prefectura, Poliţia şi Jandarmeria”, a declarat Ioachim Grigorescu, Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Covasna, citat de Agerpres.

Prefectul Sebastian Cucu a adus personal un alt drapel tricolor care a fost înălţat în locul celui dispărut.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite