Video Diana Șoșoacă, dezlănțuită la mormântul lui Avram Iancu: „Sunteți sclavi, rușine să vă fie, voi sunteți moți, mă?”

0
0
Publicat:

S-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu (1824 - 1872), iar cel mai popular eveniment dedicat eroului moților, Serbările naționale de la Țebea, a strâns, duminică, peste 5.000 de oameni la mormântul „Crăișorului munților”. Nu a lipsit Diana Șoșoacă. Aceasta a fost în centrul unui incident controversat.

Țebea 2024. Foto: Daniel Guță Adevărul. Diana Șoșoacă (Facebook)
Țebea 2024. Foto: Daniel Guță Adevărul. Diana Șoșoacă (Facebook)

Serbările Naționale Țebea 2024 au avut loc duminică, 8 septembrie, în memoria lui Avram Iancu, conducătorul românilor din Apuseni, în timpul Revoluției din Transilvania anilor 1848 - 1849 (video - Adevărul).

Oamenii au venit din toate colțurile țării pentru a-l comemora pe cel supranumit „Crăișorul munților”, de la nașterea căruia se împlinesc 200 de ani.

Diana Șoșoacă, jigniri aduse unor români

George Simion și Diana Șoșoacă, doi dintre politicienii care și-au anunțat candidatura la Președinția României s-au numărat printre oamenii politici participanți la eveniment.

Europarlamentarul Diana Șoșoacă a făcut un gest controversat, după ce unii localnici le-au atras atenția celor din suita ei să nu mai huiduie în curtea bisericii.

„Nu aveți voie să veniți în cimitir să înjurați, nesimțiților. Aici este biserică și cimitir, băi javrelor”, a strigat un bărbat către cei strânși în jurul candidatei Partidului S.O.S.

Diana Șoșoacă le-a răspuns agresiv contestatarilor săi. „Sunteți sclavi. Sclavilor. Avram Iancu nu ar fi acceptat așa ceva, rușine să vă fie, că vă trădați moțul. Voi sunteți moți, mă?”, a spus europarlamentara (video - Ion Dacian, Facebook).

La rândul său, George Simion s-a lăudat că au venit la Țebea vreo mie de susținători ai partidului AUR.

„Au fost mai mulți ca niciodată. Chiar le-am zis să stea acasă, că o să fim prea mulți”, a spus candidatul AUR la alegerile prezidențiale 2024. 

Avram Iancu, evocat la Țebea

Avram Iancu a devenit cunoscut odată cu participarea sa la Marea Adunare Națională de la Blaj, în 15 mai 1848.

Atunci, zeci de mii de români din Transilvania condusă de habsburgi, strânși pe Câmpia libertății de la Blaj, au cerut respectarea poporului român ca națiune distinctă, reprezentarea în Dietă, desființarea iobăgiei fără despăgubire, înființarea de școli românești în toate satele și orașele, folosirea limbii române în administrație și acordarea de libertăți politice tuturor națiilor din Transilvania.

Avram Iancu avea să devină faimos ca lider al moților din Munții Apuseni, în timpul Revoluției din Transilvania anilor 1848 - 1849, în care moții, în speranța ca își vor obține drepturile dorite, i-au sprijinit pe habsburgi în fața trupelor revoluționare ungare.

Duminică, la Țebea, personalitatea eroului transilvan a fost din nou evocată, clopotele bisericii au bătut în amintirea lui Avram Iancu, iar o paradă militară a avut loc în cinstea lui. Oamenii s-au recules la mormântul „Crăișorului munților”, iar politicienii și reprezentanții instituțiilor publice au depus flori la monumentul său.

Ceremoniile au avut loc în „Panteonul moților”, cum este numită curtea bisericii din Țebea, locul unde se află mormintele lui Avram Iancu și ale unor eroi din războaiele trecutele, dar și Gorunul lui Horea - fagul secular care amintește de Răscoala moților din toamna anului 1784.

Apoi, oamenii au fost invitați la un spectacol folcloric și la târgul de la Țebea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite