Dezvăluiri explozive în presa din Albania: Florian Coldea, consilier pentru securitate al actualului prim ministru albanez și implicat în afaceri cu temutul cartel Sinaloa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa din Albania a fost zguduită vineri de declarațiile incendiare ale fostului prim-ministru Sali Berisha. Acesta, aflat în prezent în arest la domiciliu, a dezvăluit un document care ar arata că Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, a fost consilier extern pentru securitate al actualului prim-ministru albanez, Edi Rama, în anul 2023. Potrivit documentului, citat de Antena 3, Coldea ar fi primit lunar suma de 7000 de euro pentru serviciile sale. Mai mult, Berisha a lansat acuzații grave, susținând că Florian Coldea și persoane din anturajul său ar avea legături cu cartelul mexican de droguri Sinaloa.

Coldea alături de Dorian Ducka, consilier al premierului Rama
Coldea alături de Dorian Ducka, consilier al premierului Rama FOTO romaniatv.net

Cabinetul prim-ministrului Rama a emis o declarație în care nu neagă relația contractuală cu Florian Coldea. Însă, într-o declarație oficială, guvernul albanez a ironizat acuzațiile privind legăturile cu cartelurile de droguri. „Da, suntem obișnuiți cu aceste emisiuni și nu ne îngrijorează prostiile care leagă rolul de consilier extern al domnului Coldea de telenovela mexicană a canalului politic și media din Tirana care a fost turnat recent în cupa media românească”, a reacționat Rama.

Conform documentului publicat de Berisha, Coldea a fost consilier al premierului Edi Rama în 2023. Fostul prim-ministru, cunoscut pentru pozițiile sale vehemente împotriva guvernului actual, a sugerat că relația dintre Rama și Coldea este parte a unui complot mai amplu. Într-un discurs susținut de la fereastra casei sale, Berisha a acuzat guvernul Rama de colaborare cu cartelul Sinaloa pentru traficul de cocaină către Tirana și ulterior către București și alte orașe europene.

În răspuns, nu este clarificat când Coldea a început să lucreze pentru premierul Rama, nici dacă acesta continuă să aibă această funcție, dar este lăudat că „a oferit un ajutor valoros cu sfaturile sale pentru întărirea instituțiilor de securitate”, arată presa albaneză.

Sali Berisha l-a acuzat pe Rama de legături suspecte cu Coldea și l-a numit „Românul McGonigal”, referindu-se la cazul fostului agent FBI acuzat că a luat bani de la guvernul albanez al lui Rama pentru a face lobby împotriva opoziției.

Premierul Albaniei, Edi Rama FOTO EPA EFE
Premierul Albaniei, Edi Rama FOTO EPA EFE

Berisha a repetat și acuzațiile presei românești potrivit căreia Coldea ar avea legături cu clanurile mafiote mexicane. „Astăzi, presa din România este despre Edi Rama și Sinaloa. Vom continua să-l acceptăm pe acest premier”, a spus acesta într-una dintre aparițiile sale în fața unui grup de susținători.

Printre altele, presa din România a publicat și fotografii cu Coldea și Dorian Ducka, un alt consilier al premierului Rama, relatează mass-media din Albania. Ducka, fost ministru adjunct al guvernului albanez, a fost menționat și în ancheta FBI în cazul fostului agent Charles McGonigal, condamnat la 2 ani de închisoare pentru că a primit 225.000 de dolari de la un fost angajat al serviciilor de informare albaneze. În Albania, prim-ministrul a fost acuzat de opoziție că l-a plătit pe McGonigal pentru a ataca Partidul Democrat și opoziția.

Între timp, potrivit Agenției Naționale de Presă din România Agerpress, actualul premier Marcel Ciolacu și-a exprimat îngrijorarea că Coldea, după ce a lucrat în serviciul român de informații, a lucrat ca consultant pentru un terț, relatează presa albaneză, care menționează ca prim-ministrul României ar fi promis modificări legislative pentru a preveni situații similare.

Reacții și imagini controversate

În Albania, presa a preluat pe larg aceste acuzații, publicând imagini cu Florian Coldea alături de Dorian Ducka și alți oficiali. Aceste imagini sunt prezentate ca dovezi ale legăturilor strânse dintre Coldea și cercurile de putere din Albania. Jurnaliștii albanezi au relatat că Florian Coldea, folosindu-și influența, ar fi facilitat Marinei Pandarof accesul într-o rețea internațională de trafic de droguri, aducând cocaină din cartelul Sinaloa în Albania.

Presa albaneză descrie detalii despre „Rețeaua M”, o structură care ar fi distribuit cocaină VIP-urilor din Tirana, implicând oameni de afaceri influenți, politicieni de rang înalt și generali.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite