Deciziile CCR îl scapă de acuzații pe tânărul care a vrut să arunce în aer centrala de la Cernavodă

0
Publicat:

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, joi, încetarea procesului penal, în urma prescrierii faptelor, împotriva unui licean radicalizat în numele unei organizații fundamentaliste din Orientul Mijlociu, care a discutat cu un alt elev despre cum ar arunca în aer centrala de la Cernavodă.

FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Trei judecători ai Instanței Supreme au constatat că faptele de care era acuzat Mihai Theodor Eugeniu, mai exact pentru promovarea unui mesaj de propagandă săvârșită prin orice mijloace cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism și asociere în scopul săvârșirii de acte de terorism, s-au prescris, în urma aplicării a două decizii ale CCR, potrivit Agerpres.

Mihai Theodor Eugeniu a fost achitat pentru săvârșirea altor două infracțiuni prevăzute în Legea 535/2004 privind combaterea terorismului, dar și pentru pornografie infantilă.

Cazul liceanului este primul al unui român acuzat de propagandă teroristă care scapă de acuzații cu ajutorul deciziilor CCR.

Mihai Theodor Eugeniu a fost reținut în anul 2018 pentru săvârșirea unor infracțiuni prevăzute de Legea privind prevenirea și combatarea terorismului. La acea vreme, acesta avea vârsta de 15 ani. 

Potrivit Agerpres, care citează DIICOT, începând cu luna septembrie 2017, adolescentul s-a implicat activ în contactarea de susţinători ai unor organizaţii teroriste active în Orientul Mijlociu, cetăţeni români şi străini, în scopul promovării sistematice a ideilor şi doctrinelor specifice entităţilor teroriste, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.

Tânărul a accesat site-uri şi forumuri care promovau ideologia extremistă, elogiază crimele realizate de organizaţiile teroriste, susţin stabilirea Statului Islamist şi a diseminat materiale, inclusiv violente, care susţin cauza acestuia.

Mai mult decât atât, Mihai Theodor Eugeniu a susţinut legitimitatea participării la luptă în favoarea organizaţiilor teroriste, manifestându-şi intenţia de a călători în zonele de conflict şi s-a instruit şi a pus la dispoziţia altor persoane materiale de instruire cu privire la producerea de dispozitive explozive improvizate şi utilizarea armelor în vederea realizării de atacuri teroriste.

Sursa citată arată că Mihai Theodor Eugeniu discuta pe aplicația Telegram, sub pseudonimul Abu Musab, cu un alt tânăr român care folosea pseudonimul „Soldatul lui Allah” despre modalitatea în care să arunce în aer centrala de la Cernavodă.

Procurorii au găsit în urma percheziționării locuinței tânărului, printre altele, un cuţit de vânătoare, o hartă a municipiului Bucureşti având marcate cu verde numeroase locaţii de interes public; un Coran în limba arabă, un volum cu titlul "Pomeniri din Coranul cel nobil şi tradiţia Profetului Mohamed", coli de hârtie cu steagul Statul Islamic şi o mască de gaze, potrivit Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite