De ce nu are Elena Udrea nicio măsură preventivă emisă pe numele ei după condamnarea din Dosarul finanţării ilegale a campaniei din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de detenţie cu executare în dosarul finanţării campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu din 2009, însă în cazul ei nu s-a luat nicio măsură preventivă în acest moment. Fostul ministru al Dezvoltării a avut control judiciar în acest caz, dar măsura a fost ridicată de instanţă.

Elena Udrea a fugit din ţară înainte de verdictul definitiv din dosarul Gala Bute şi s-a reîntors abia după ce sentinţa de 6 ani de închisoare cu executare a fost suspendată ca urmare a deciziei CCR privind compunerea nelegală a completurilor de judecători de la Înalta Curte. 

ICCJ a suspendat executarea acestei pedepse până la tranşarea chestiunii legate de nelegalitatea compunerii completurilor de la ICCJ, a cărei dezlegare este aşteptată din partea Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene.

Judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a explicat pentru G4Media.ro că procurorii pot cere, iar judecătorii pot admite o nouă măsură preventivă, în acelaşi dosar, doar dacă apar elemente noi: indicii că inculpatul condamnat în prima instanţă se pregăteşte să fugă sau încearcă să distrugă probe sau să influenţeze martorii din apel.

Ar mai fi soluţie, explică judecătorul Danileţ, însă e nevoie de modificări legislative: „În contextul în care vedem cu toţii că inculpaţii fug înaintea sentinţelor definitive şi apoi statul consumă resurse să îi aducă înapoi, cred că se impune o modificare legislativă, astfel încât să fie dată posibilitatea judecătorului ca atunci când, în primă instanţă, aplică sentinţe mai mari de 5 ani, să aplice din oficiu şi o măsură preventivă uşoară, precum interdicţia de a părăsi ţara, tocmai ca să îi împiedice pe inculpaţi să fugă din ţară înaintea unui verdict definitiv”, a explicat judecătorul Danileţ.

De ce nu cere DNA o nouă măsură preventivă

DNA nu a cerut o nouă măsură preventivă pentru Elena Udrea în Dosarul finanţării ilegale a campaniei din 2009 deoarece nu sunt indicii noi din care să rezulte că aceasta s-ar sustrage cercetării judecătoreşti.

„În situaţia ipotetică în care ar exista elemente noi pentru a cere o nouă măsură preventivă în dosar, DNA va acţiona strict în limitele cadrului legal”, a declarat pentru sursa citată Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Potrivit unor surse oficiale din cadrul DNA, procurorii ar putea cere o nouă măsură preventivă faţă de Elena Udrea, fie într-un alt dosar, fie în dosarul în care a primit condamnarea de 8 ani de detenţie, însă doar după începerea apelului şi numai dacă apar indicii noi că se pregăteşte să fugă, încearcă să distrugă probe ori să influenţeze martorii din apel.

În acest moment nu există astfel de indicii, deoarece Elena Udrea s-a prezentat la fiecare termen al procesului, a declarat un magistrat pentru sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite