Dan Barna, despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare: „A devenit un fel de Fata Morgana”. Ce conţine Memorandumul adoptat de Executiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Dan Barna a afirmat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a devenit un fel de „Fata Morgana”,  iar prin memorandumul adoptat de Guvern au fost fixate obiectivele cu privire la desfiinţarea Secţiei speciale (SIIJ) şi repararea Legilor Justiţiei pentru ca ele să fie trimise în Parlament până la finalul lunii aprilie.

„MCV a devenit un fel de Fata Morgana, vorbim mereu despre ea, dar măsurile reale sunt foarte limitate. Prin memorandumul adoptat astăzi la nivelul Guvernului am decis ca până la finalul lunii februarie să avem aprobarea de către Guvern a legii privind desfiinţarea SIIJ, acelei Secţii speciale care ne-a creat atâtea probleme şi ne-a adus zero beneficii, astfel încât să îndeplinim unul dintre angajamentele foarte clare şi dintre solicitările foarte clare venite de la nivel european”, a spus Dan Barna.

Ne propunem ca până la finalul lunii aprilie, de la nivelul Guvernului, cel puţin, să fie adoptată legislaţia privind repararea legilor justiţiei şi trimiterea în Parlament, pentru a putea avea acolo, sperăm noi, o procedură de urgenţă prin care să îndeplinim şi acele solicitări ale Comisiei Europene, recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandările şi solicitările GRECO, astfel încât ridicarea MCV să devină o realitate pentru România. MCV este un obiectiv al Guvernului şi reprezintă un pas necesar şi obligatoriu în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen”, a mai afirmat vicepremierul la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului. 

Premierul Florin Cîţu a anunţat că Executivul a aprobat, miercuri, un memorandum privind finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

„Acest Guvern şi-a asumat şi această coaliţie de guvernare şi-a asumat rezolvarea MCV-ului în baza recomandărilor. Este un calendar ambiţios, încercăm până în iunie”, a subliniat prim-ministrul.

„Este un angajament politic al acestei coaliţii şi vom face demersuri prioritare pentru a finaliza Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi, bineînţeles, este vorba despre legislaţia din domeniul Justiţiei. Acest memorandum arată clar un calendar din partea Guvernului, împreună cu Parlamentul, cu coaliţia din Parlament, pentru a rezolva această problemă.”, a declarat Florin Cîţu la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite