Daily Mail: Românii au luat foc din cauza documentarului britanic: „Dacă facem şi noi emisiuni în care spunem că englezii sunt alcoolici şi pedofili?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Channel 4 a transmis faptul că documentarul, al cărui ultim episod a fost difuzat marţi, detalia vieţile românilor „care încearcă să-şi facă o nouă viaţă în Marea Britanie“ şi caută să afle adevărul din spatele titlurilor de ziare ce analizează imigranţii
Channel 4 a transmis faptul că documentarul, al cărui ultim episod a fost difuzat marţi, detalia vieţile românilor „care încearcă să-şi facă o nouă viaţă în Marea Britanie“ şi caută să afle adevărul din spatele titlurilor de ziare ce analizează imigranţii

Documentarul controversat „Vin românii“ difuzat de postul britanic de televiziune Channel 4 a fost condamnat de ambasada României din Londra pentru că incită la „ură şi discriminare“, notează „Daily Mail“.

Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, a scris postului de televiziune Channel 4, rugându-i să-şi imagineze reacţia pe care ar avea-o dacă ar face un documentar prin care să-i prezinte pe englezi drept alcoolici şi pedofili. Ambasadorul a acuzat producătorii emisiunii că promovează stereotipurile negative şi că lansează „o campanie de denigrare“ prin serialul „Vin românii“.

Premierul României, Victor Ponta, şi ministrul de Externe român şi-au exprimat şi ei nemulţumirea privind documentarul care afectează „negativ şi nedrept“ comunitatea românească din Marea Britanie. 

Într-o scrisoare dată publicităţii de „Observer“, ambasadorul român Ion Jinga îi ruga pe producători să ia în considerare ce reacţie ar avea dacă postul naţional de televiziune TVR ar lansa o campanie de denigrare a cetăţenilor britanici, „generalizând cazurile de alcoolism şi pedofilie prin care s-au făcut cunoscuţi unii englezi în ţara noastră. Documentarul dumneavoastră face exact acelaşi lucru“, a adăugat ambasadorul.

Channel 4 a transmis faptul că documentarul, al cărui ultim episod a fost difuzat marţi, detalia vieţile românilor „care încearcă să-şi facă o nouă viaţă în Marea Britanie“ şi caută să afle adevărul din spatele titlurilor de ziare ce analizează imigranţii.

În primul episod al documentarului a fost prezentat Alex, care locuia într-o parcare de lângă gara Victoria din Londra, dar şi un rom care se chinuia să se stabilească în Liverpool. Cel de-al doilea şi al treilea episod al documentarului examinau motivaţiile celor care migrează spre Regatul Unit.

Aproximativ 200 de persoane au demonstrat în linişte în faţa studiourilor Channel 4, protestând astfel împotriva „unei reprezentări false a românilor drept criminali“. Pe platforma Change.org au apărut două petiţii prin care se solicita anularea documentarului, petiţii care au strâns aproape 10.000 de semnături. „Vin Românii dezumanizează special şi prin natura greşită promovează o imagine falsă a românilor“, se arăta într-o petiţie.

Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, a scris şi el un mesaj către omologul său britanic Philip Hammond, spunând că regretă acele stereotipuri. „Regretăm profund propagarea unor stereotipuri greşite privind comunitatea de români din Marea Britanie, aşa cum au fost ele prezentate de documentarul Channel 4, prin care s-au văzut doar cazurile care nu reprezintă complet această comunitate. Asemenea documentare pot afecta negativ şi nedrept imaginea românilor din Anglia“, se arată în scrisoarea ministrului Aurescu. Consulatul român din Bristol a emis un comunicat prin care specifică faptul că românii de acolo se simt umiliţi de reportaj. 

Imigranţii din Anglia au crescut cu peste jumătate de milion în ultimii trei ani, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Oxford. Aproximativ două treimi din cei 565.000 de imigranţi se pare că ar fi venit în Anglia între 2011 şi 2011 şi provin din alte ţări europene. 

Acest documentar tratează în mod sensibil multe dintre stereotipurile şi prejudecăţile la adresa românilor care vin în Marea Britanie, oferind o relatare cinstită a experienţei diverşilor indivizi care încearcă să-şi facă o situaţie la noi în ţară. Serialul arată clar, pe tot parcursul lui, că majoritatea românilor din Marea Britanie sunt profesionişti cu slujbe, care-şi plătesc taxele şi contribuie la economia britanică“, a declarat un purtător de cuvânt al Channel 4.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite