Cutremurător. Un bihorean şi-a abuzat sexual fiica vitregă de 12 ani şi a obligat-o să-i nască doi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de judeţul Bihor este acuzat c[ şi-a violat fiica vitregă de doar 12 ani, pe care a transformat-o într-o mamă surogat, după ce soţia acestuia nu a mai putut rămâne însărcinată. Copila a ajuns să nască doi copii iar autorităţile s-au dovedit impotente în a-l pedepsi pe tatăl ei vitreg.

Potrivit publicaţiei locale Bihoreanul, Augustin Costel Varga şi soţia acestuia, Maria, din satul Almaşu Mare, comuna Balc au hotărât undeva prin anul 2014 să o transforme pe fiica naturală a acesteia din urmă, de doar 12 ani într-o „mamă surogat”. Asta pentru că bărbatul îşi dorea proprii săi copii iar femeia nu mai putea să rămână însărcinată. 

Abuzul a fost descoperit de către medicul din sat, în aprilie 2015, când, la un control, a descoperit că tânăra de doar 12 ani este însărcinată. Acesta a sunat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, însă cum adolescenta a refuzat să spună numele celui care a profitat de ea, a fost lăsată acasă.

Luna următoare, pe 2 mai 2015, fata a născut un băieţel, iar medicii de la Maternitatea Oradea i-au alertat, din nou, pe reprezentanţii DGASPC Bihor. Atunci, potrivit sursei citate, fetiţa a dezvăluit cine e tatăl copilului, inclusiv faptul că a fost violată cu complicitatea mamei ei pentru motivul menţionat. 

Asistenţii sociali au solicitat instanţei - şi au şi obţinut - decăderea femeii din drepturile părinteşti şi, în paralel, au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita. În mai puţin de o jumătate de an, pe 22 decembrie 2015, Augustin Costel Varga a fost trimis în judecată pentru act sexual cu un minor, în timp ce faţă de soţia lui, deşi a recunoscut că a fost complice la abuzuri, procurorii nu au formulat nicio acuză.

Cum acesta a fost trimis în judecată în stare de libertate, Costel Varga a dispărut din satul unde locuia împreună cu fiica sa vitregă dar şi cu copilul de câteva luni. Cei trei au fost găsiţi un an mai târziu, bântuind pe o stradă din Cluj Napoca, oraş în care, după cum avea să se descopere, adolescenta a mai născut un copil, conceput tot cu tatăl vitreg. Copil pe care, la îndemnul lui Varga, după cum scrie Bihoreanul.ro, l-a abandonat în maternitatea clujeană.

În cele din urmă tânăra şi copiii ei au fost preluaţi de reprezentanţii DGASPC Bihor. Nou născutul a fost plasat în grija unui asistent maternal, iar adolescenta şi copilul mai mare, care abia împlinise un an, au fost internaţi într-un centru special, pentru mame şi copii, unde se află şi în prezent, după aproape 4 ani.

Justiţie impotentă pentru tatăl pedofil

După preluarea copiilor, juriştii Direcţiei au depus o nouă plângere penală împotriva lui Costel Varga, tot pentru act sexual cu un minor, însă cazul a ajuns în faţa instanţei abia pe 26 martie 2018. 

Între timp primul proces în care era acuzat Costel Varga se încheiase cu un verdict şocant. Deşi procurorii i-au reţinut infracţiunea în formă agravată, pentru că victima nu împlinise 13 ani şi se afla în grija lui, iar în acest caz legea penală prevede pedepse între 3 şi 10 ani de închisoare, judecătorii din Marghita l-au condamnat pe bărbat la doar 2 ani de detenţie, adică sub minim, pe motiv că acesta nu avea antecedente şi şi-a recunoscut faptele. Mai mult, pedeapsa, pronunţată în septembrie 2016, nici măcar nu a rămas în picioare, câteva luni mai târziu, magistraţii de la Curtea de Apel Oradea au schimbat-o, însă tot în beneficiul pedofilului, suspendând executarea ei pe o perioadă de supraveghere de 3 ani.

Bărbatul a ajuns totuşi în spatele gratiilor în noiembrie 2019 pentru executarea celor doi ani de închisoare primiţi după ce a încălcat complet obligaţiile perioadei de supraveghere, părăsind ţara în trei ocazii diferite.

În prezent, Varga e judecat în cel de-al doilea proces, declanşat tot pentru infracţiunea de act sexual cu un minor în formă agravată. Acuzaţia vizează faptul că bărbatul a continuat să-şi abuzeze fiica vitregă chiar şi după naşterea primului copil.

El a şi fost condamnat, deocamdată în primă instanţă, la Judecătoria Marghita, unde pedeapsa primită a fos din nou una extrem de blândă: 2 ani de detenţie, adică tot sub minimumul prevăzut de lege. Asta în ciuda faptului că, iată, individul a perseverat în conduita ilegală. Hotărârea nu este însă definitivă, apelul urmând a fi judecat la Curtea de Apel Oradea, unde procesul va reîncepe în luna iunie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite