Curtea de Apel Bucureşti a decis că rechizitoriul din “Dosarul Nana” este bun. Începe procesul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nana

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşi au decis că rechizitoriul din “Dosarul Nana” este bun, iar procesul poate începe. Decizia este definitivă. Anterior, Tribunalul Călăraşi decisese să trimită rechizitorul înapoi la Parchetul General, pentru a a fi refăcut.


Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi şi a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de către mai mulţi inculpaţi din dosarul intitulat generic „Dosarul Nana”.
Curtea a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 236/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică (SUPC), potrivit unul comunicat al Ministerului Public.

Este vorba de cazul în care 11 persoane sunt cercetate pentru conflict de interese, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri în dosarul schimburilor de terenuri de la Nana. Anchetatorii au pus sub sechestru peste 700 de hectare de teren, inclusiv parcele aflate în proprietatea Ioanei Băsescu.
 
Cine sunt acuzaţii

Opt funcţionari din Primăria comunei Nana, între care şi primarul Gheorghe Dobre, au fost trimişi în judecată, alături de alte trei persoane, pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri, prejudiciul produs prin deciziile luate de membrii Comisiei de fond funciar fiind de peste trei milioane de lei.

Potrivit rechizitoriului trimis Tribunalului Călăraşi, instanţă care va judeca dosarul Nana, în perioada 2005 - 2010, Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre şi fostul primar al comunei Nana, Dumitru Budeşteanu, în prezent decedat, au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispoziţiilor Legii fondului funciar şi a celorlalte reglementări în domeniu. În timp, la grupul infracţional au aderat Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu şi Daniela Negoiţă, care au contribuit la realizarea retrocedarea ilegală de terenuri agricole.

Comisia de fond funciar a comunei Nana a soluţionat, în perioada mai 2006-decembrie 2010, 128 de cereri de retrocedare de terenuri agricole, aproximativ 44 la sută dintre aceste solicitări de revendicare fiind formulate în numele inculpaţilor, soţiilor sau soţilor, părinţilor, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini, susţin anchetatorii.

"Astfel, contrar dispoziţiilor legale care prevăd că cererea se depune personal sau prin mandatar, membrii grupului au săvârşit diverse manopere frauduloase, precum completarea ori falsificarea cererilor în modalitatea contrafacerii semnăturii titularului ori prin antedatare. De asemenea, aceştia au scris, au acceptat depunerea şi au înregistrat retroactiv în registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decădere prevăzut de legislaţia în domeniu, cereri despre care s-a stabilit că nu au fost semnate de titulari. Mai mult decât atât, din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că cererile nu cuprindeau toate datele şi elementele necesare, soluţionarea lor făcându-se în lipsa actelor prevăzute de lege (certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de moştenitor sau declaraţia pe proprie răspundere)", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurori: retrocedările sunt ilegale

Retrocedările ilegale s-au făcut ca urmare a faptelor de abuz în serviciul şi complicitate la abuz în serviciu ale inculpaţilor, unii fiind membri ai Comisiei de fond funciar Nana, care astfel au produs pagube domeniului privat al statului de 3.076.949 de lei.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe terenurile dobândite ilegal, pentru recuperarea pagubei şi restabilirea situaţiei anterioare deciziilor de retrocedare luate abuziv. De asemenea, anchetatorii au dispus măsura sechestrului pe bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite