Cumpănașu, trimis în judecată de DNA. Fostul candidat la prezidențiale, acuzat de fals în declarații

0
Publicat:

Fostul candidat la prezidențiale a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupție, în care este acuzat că a mințit privind studiile superioare efectuate pentru a obține un post plătit cu fonduri europene. 

Alexandru Cumpănașu este acuzat de FOTO Inquam Phtotos
Alexandru Cumpănașu este acuzat de FOTO Inquam Phtotos

  „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică”, arată un comunicat de presă transmis de DNA, fiind vorba despre fostul candidat la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu. 

Potrivit sursei citate, în sarcina fostului candidat la prezidențiale procurorii au „reținut comiterea infracțiunii de participație improprie (în forma instigării) la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”. 

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că „în cursul anului 2016, în contextul implementării de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative a proiectului finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”, inculpatul l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect să-l angajeze pe un post de expert IT, în condițiile în care acesta nu îndeplinea cerințele fișei postului (acelea de a deține o diplomă de studii universitare și de a avea experiență în specialitate de minim 1 an)”.

De asemenea, potrivit sursei citate, „ulterior, deși inculpatul ar fi promis de mai multe ori că va aduce documentele respective care să ateste îndeplinirea condițiilor de angajare, nici până la data finalizării proiectului nu a făcut acest lucru”.

308.630 de lei a obținut Cumpănașu în urma dobândiriii pe nedrept a postului 

„Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, inculpatul ar fi obținut pe nedrept suma de 308.630 lei cu titlu de retribuție pentru activitatea depusă în calitate de expert IT în proiectul respectiv”, mai informează anchetatorii. 

DNA a mai informat că „în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”, iar până la data întocmirii rechizitoriului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal”.

Potrivit procurorilor, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite