Cum a scăpat de închisoare fostul deputat Marin Anton în Dosarul Aeroportul Otopeni

0
Publicat:

Fostul deputat PNL, Marin Anton, a fost absolvit de acuzațiile de corupție care îl vizau în legătură cu un presupus caz de luare de mită, în anul 2009.

Fostul deputat PNL, Marin Anton FOTO Arhivă
Fostul deputat PNL, Marin Anton FOTO Arhivă

Dosarul a fost închis de Curtea de Apel București, întrucât faptele s-au prescris, iar condamnarea inițială de cinci ani închisoare a fost anulată.

Faptele s-au prescris

Potrivit informațiilor furnizate de Agerpres, Curtea de Apel București a decis încetarea procesului penal împotriva lui Marin Anton, din cauza prescripției răspunderii penale, punând astfel capăt procedurii judiciare ce-l viza pe fostul deputat în dosarul privind presupusa mită de 5,3 milioane euro, primită în timpul mandatului său de secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

La Tribunalul București, unde a avut loc procesul inițial, Marin Anton fusese condamnat la cinci ani de închisoare și la confiscarea sumei de 22.760.654 lei. Această decizie a fost menținută și de Curtea de Apel.

„Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Marin Anton ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, fiind astfel anulată condamnarea de 5 ani închisoare primită de fostul deputat”, a precizat un oficial judiciar, conform sursei citate.

Același verdict de încetare a procesului penal a fost dat și în cazul lui Mihai Adrian Ionescu, fost director general adjunct al Direcției de Coordonare și Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri din România SA și fost consilier al ministrului Transporturilor, care fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luarea de mită.

Dosarul lui Marin Anton reprezintă doar unul dintre miile de cazuri închise de instanțele românești din cauza prescrierii faptelor, o consecință a deciziilor Curții Constituționale și a instanței supreme, ignorând astfel hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Mită de peste 5 milioane de euro

Marin Anton, fost deputat PNL de Giurgiu și fost secretar de stat și vicepreședinte al Consiliului Tehnico-Economic în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a fost acuzat de DNA în decembrie 2017 pentru luare de mită.

Conform DNA, în 2009, în timp ce se derula un contract de modernizare a Aeroportului Internațional „Henri Coandă” din București, Marin Anton ar fi primit o mită pentru a facilita unele aspecte legate de acest proiect. Banii ar fi fost transferați prin intermediul unei societăți comerciale unde Anton era asociat.

„Marin Anton a beneficiat de ajutorul lui Adrian Mihai Ionescu, care, în luna iunie 2009, cu ocazia unei întâlniri pe care acesta din urmă a avut-o cu reprezentantul companiei internaționale, i-a specificat acestuia «pretențiile» primului inculpat, precum și modalitatea de remitere a banilor”, a declarat un purtător de cuvânt al DNA.

Dosarul lui Marin Anton a fost unul dintre cele mai mediatizate cazuri de corupție din ultimul deceniu și a generat controverse considerabile în cadrul sistemului judiciar din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite