Cum a fugit Cătălin Cherecheș din țară: a folosit actele unei rude care locuiește în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Cherecheș, primarul fugar din Baia Mare, condamnat la cinci ani de închisoare, a fugit din țară vineri dimineață, la ora 7.49, prin Vama Petea, folosind actul de identitate al unei rude care locuiește într-un alt stat din Europa, potrivit informațiilor date publicității de Poliția de Frontieră. Ar fi vorba de actele unui văr al său care locuiește în Austria.

catalin chereches captura Facebook jpg

Din informațiile oferite de Poliția de Frontieră, Cherecheș a ieșit din țară cu un autoturism condus de o altă persoană, în regim de taxi. Primarul fugar se afla pe locul din dreapta și a oferit pentru identificare un act de identitate pe un alt nume, al unei persoane născute în 1988, mai tânără decât fugarul Cherecheș.

Surse citate de Digi24 spun că ruda ar fi un văr din Austria al lui Cătălin Cherecheș.

Potrivit inspectorului general al Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, care a susținut sâmbătă o conferință de presă, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor de la punctul de frontieră Petea, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea în autovehiculului în Ungaria.

Ivașcu anunțat că se analizează cum a verificat ofițerul de serviciu identitatea lui Cherecheș cu documentul rudei și s-a declanșat o anchetă în cazul polițistului de frontieră. Documentul prezentat la control era real și a fost verificat prin aparatură de la frontieră.

Victor Ștefan Ivașcu a precizat că există o asemănare fizică între Chereches şi persoana a cărei carte de identitate a prezentat-o, însă această asemănare „nu scuză” faptul că poliţistul nu a observat că nu este persoana din cartea de identitate prezentată.

Șeful Poliției de Frontieră a mai spus că imaginile video captate în punctul de trecere a frontierei nu permit stabilirea „în mod clar şi neechivoc” a identităţii persoanelor care trec frontiera.

Modalitatea în care poliţistul a efectuat controlul este analizată la nivelul MAI, acesta fiind cercetat prealabil.

A fost sesizată unitatea de parchet competentă pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea.

Polițistul de frontieră de la Vama Petea, care a efectuat controlul are 21 de ani de experiență, cu multe depistări și multe realizări, fără astfel de incidente până acum.

„Precizez că (...) cetăţenii români din UE, la ieşirea dintr-un stat comunitar în altul, sunt supuşi unui control sistematic în baze de date naţionale, europene şi internaţionale. Precizez totodată că nu au putut fi preluate imagini concludente de pe camerele perimetrale ale punctului de trecere a frontierei, întrucât acestea nu surprind imagini cu controlul efectuat la tonetă şi nu s-au putut distinge în mod clar şi neechivoc persoanele din interior", a spus Ivaşcu.

El a menţionat că au fost iniţiate schimburi de date şi informaţii cu partenerii externi pentru găsirea primarului, iar această situaţie este în desfăşurare.

Cătălin Cherecheș se afla sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, astfel că era dat consemn la toate frontierele țării.

Joi noapte, înainte de a fi condamnat, Cătălin Cherecheș, a transmis live pe Facebook, din sediul Primăriei Baia Mare, susținând că este nevinovat și că i s-au furat 10 ani din viață. „Am suferit umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă, și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele”, a spus Cherecheș.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv, vineri, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată.

Curtea de Apel Cluj a respins, vineri, apelul primarului şi a menţinut sentinţa dată în februarie 2022 de Tribunalul Cluj, fiind modificate doar câteva dispoziţii privind pedeapsa complementară, respectiv a fost mărită de la 4 la 5 ani perioada în care Cherecheş are mai multe interdicţii (să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar).

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite