Cristian Zgabercea, fost producător general al TVR, condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Zgabercea
Cristian Zgabercea

Tribunaul Constanţa a decis vineri condamnarea lui Cristian Zgabercea, fostul producător general al TVR, la patru ani şi opt luni de închisoare. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Zgabercea, fost producător general al Televiziunii Române, care a primit o pedeapsă de patru ani şi opt luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi evaziune fiscală, faptele fiind comise în perioada în care era consilier al lui Nicuşor Constantinescu.

În acelaşi dosar, Tribunalul Constanţa a decis, vineri, condamnarea lui Nicuşor Constantinescu la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continută, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. De asemenea, instanţa a decis achitarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa pentru mai multe infracţiuni.

Totodată, Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea şi Carmen Florentina Oproiu au fost obligaţi să achite în solidar către judeţul Constanţa peste 18 milioane de lei, reprezentând despăgubiri civile, iar Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio, Fundaţia Thalia şi Marcel Părău Brîncoveanu trebuie să achite în solidar către ANAF suma de 152.180 de lei.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Procurorii DNA-Constanţa susţin că în cursul anului 2012, Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În aceeaşi perioadă, Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.

Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.

În ceea ce-l priveşte pe Zgabercea Cristian Bogdan, procurorii suţin că în cursul anului 2012, împreună cu Fundaţia Fantasio, inculpată în acest dosar, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică.

În acest sens, Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia, prin inculpatul Părău Marcel Brâncoveanu şi a efectuat plăţi în temeiul lor, deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.

Aceste documente nu au fost însoţite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepţionate de către beneficiarii lor, aceştia din urmă cunoscând de altfel şi împrejurarea că Fundaţia Thalia nu le prestase în fapt.

În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei. 

Prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste 8 milioane de euro.

Cristian Zgabercea a pierdut funcţia de producător general al TVR în martie 2017, ca urmare a unei decizii judecătoreşti, în urma unui proces cu SRTV. În luna mai 2017, potrivit Paginademedia.ro, Zgabercea a fost numit de şefa televiziunii naţionale, Doina Gradea, în funcţia de project manager pentru relansarea postului TVR HD drept pentru tineret, educaţie şi sport. Strategia privind relansarea singurului post  cu emisie în standardul HD al TVR trebuia să se încheie la 31 decembrie 2017.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite