Video Corneliu Zelea Codreanu, evocat de o jurnalistă britanică. „Pretindea cu mândrie că nu are un program și nici bani”
0O scriitoare britanică și istoric, Dr. Tessa Dunlop, aduce în atenţia publicului un documentar despre „Cine a fost Corneliu Zelea Codreanu”. Aceasta explorează figura controversată a liderului mişcării naţionaliste Garda de Fier şi impactul său asupra României interbelice.
Dr. Dunlop explică ascensiunea Gărzii de Fier şi impactul acestei mişcări asupra istoriei României.
„Precum Hitler, care a petrecut de asemenea timp în închisoare ca tânăr, Codreanu a înțeles valoarea simbolurilor. Mișcarea lui a adoptat imagistica ortodoxă puternică și svastici inspirate de naziști. A câștigat notorietate ca talisman pentru românii săraci, tineri și marginalizați. Violența și crima erau justificate ca parte a unei călătorii spre puritate, puritate a sângelui și pământului românesc”, susține dr. Dunlop.
Scriitoarea oferă o analiză echilibrată, invitând publicul să reflecteze asupra implicaţiilor istorice şi culturale ale perioadei interbelice, marcate de ascensiunea lui Corneliu Zelea Codreanu şi a Gărzii de Fier.
„Codreanu pretindea cu mândrie că nu are un program și nici bani. (…)Aceasta nu era o mișcare bazată pe rațiune, ci credință, centrată pe un cult al crimei. Legionarii se considerau mai mult o școală sau o armată, nu un partid politic. Și pe măsură pe puterea lui Codreanu creștea, mortala aripă paramilitară a devenit o teribilă forță pe străzi. A fost ulterior, redenumită <Garda de Fier>. Ion Duca a fost primul premier al României asasinat”, spune Dr. Tessa Dunlop, în documentarul său.
De-a lungul carierei sale, Dr. Dunlop a realizat numeroase proiecte dedicate promovării României, inclusiv seriile video „Who is Romania” și „What is Romania”.
„În aceste momente, lumea se află în faţa unui eveniment de mare amploare. Comparabil cu anii 1930. Pentru a ne pregăti pentru ceea ce urmează, este important să înţelegem ce s-a întâmplat în acel deceniu”, a explicat Dr. Tessa Dunlop.