27 noiembrie: Asasinarea lui Nicolae Iorga. Legionarii îl considerau responsabil pentru moartea lui Zelea Codreanu

0
Publicat:

Pe 27 noiembrie, în 1867, se năștea academicianul Grigore Antipa, iar în 1895, Alfred Nobel crea premiile care-i poartă numele. În 1939 se năștea criticul literar Nicolae Manolescu, în 1940, Nicolae Iorga era asasinat, iar în aceeași zi se năștea Bruce Lee. Tot pe 27 noiembrie, dar în 2017, se stingea actrița Cristina Stamate.

1867 - s-a născut academicianul Grigore Antipa

Biolog, ihtiolog, zoolog și oceanolog român, membru al Academiei Române, Grigore Antipa este considerat un deschizător de drumuri, în mai multe domenii ale ştiinţei româneşti, fiind primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autor al conceptelor de biosociologie şi bioeconomie.

Opera cea mai dragă a lui Grigore Antipa a fost Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, una dintre cele mai vizitate şi îndrăgite instituţii de cultură din România.

Grigore Antipaa murit în 1944.

1884 - s-a născut poetul român Vasile Voiculescu

Vasile Voiculescu s-a născut la Pârscov şi este considerat unul dintre cei mai mari oameni de cultură, în istoria de 100 de ani a României.  A fost scriitor, poet, dramaturg dar şi medic militar, participând activ, ca doctor, în prima conflagraţie mondială.

De asemenea, în timpul regimului comunist a fost deţinut politic, timp de patru ani.

 Vasile Voiculescu a murit în 1963.

1895- Alfred Nobel (1833-1896) a creat Premiile Nobel

Primele recompense au fost decernate în anul 1901, potrivit Wikipedia. Premiile se decernează în fiecare an la 10 decembrie, data decesului lui Alfred Nobel.

1924 - s-a născut poeta și eseista română Nina Cassian

Pe numele real Renée Annie Cassian, Nina Cassian s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi, într-o familie de origine evreiască.

Printre autorii pe care i-a desluşit se numără Victor Hugo, Edgar Allan Poe şi Hans Christian Andersen şi a mai fost apreciat de literaţi în special datorită traducerilor din limba germană ale lucrărilor unor poeţi precum Friedrich von Schiller şi Heinrich Heine.   

Nina Cassian. FOTO arhivă
Nina Cassian. FOTO arhivă

„Cea mai atrăgătoare femeie urâtă din câte s-au afirmat în literatura română“, cum a numit-o criticul literar Alex. Ştefănescu – a fost, din 1949, redactor la revista de satiră „Urzica“ şi profesoară la Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu“, ridicată după modelul Institutului de Literatură „Maxim Gorki“ al Uniunii Scriitorilor din URSS, pentru a pregăti viitori scriitori şi critici literari. Între 1948 şi 1956, a redactat o mulţime de poeme de dragul poporului, însă a publicat, în 1950, şi basmul „Nică fără frică“, un spaţiu literar care-i permitea să evadeze din realitatea proletcultistă, de care îşi dorea să se îndepărteze.

În 1985, Nina Cassian a plecat în calitate de visiting professor cu o bursă din partea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, să susţină un curs de poezie la New York University – instituţie căreia i-a donat ulterior o parte dintre manuscrisele şi partiturile ei. Când şi-a încheiat activitatea, a cerut azil politic, pentru că ar fi fost primejdioasă o întoarcere în ţară:

Nina Cassian a murit în 2014.

1939 - s-a născut criticul literar român Nicolae Manolescu

Contestat, dar în acelaşi timp respectat, Nicolae Manolescu (84 de ani) este un reper al breslei literare româneşti, poate cel mai longeviv dintre criticii literari contemporani. Membru corespondent al Academiei Române, profesor universitar, eseist, istoric literar,+ politician, şi editorialist la „Weekeend Adevărul“, Nicolae Manolescu a fost numit în 2006  Ambasador al României la UNESCO.

Nicolae Manolescu. FOTO Adevărul
Nicolae Manolescu. FOTO Adevărul

1940 - Masacrul de la Jilava

64 de deținuți politici, dintre care 5 foști oficiali și susținători ai regelui abdicat Carol al II-lea al României, sunt uciși de Garda de Fier.

1940 - istoricul și omul politic Nicolae Iorga este asasinat de legionari la Strejnic

La data de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost ridicat de un grup de legionari şi asasinat lângă Strejnicu. A fost împuşcat de nouă ori. Legionarii îl considerau pe Iorga responsabil pentru moartea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu.

Fiind consilier regal, în urma unui schimb de replici, Iorga îi intentase în anii dinainte proces liderului legionar, care a fost condamnat la zece ani de muncă forţată pentru ultraj adus unui demnitar în exerciţiu funcţiunii. „Căpitanul” fusese omorât de către jandarmi în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, împreună cu alţi 13 legionari, în pădurea Tâncăbeşti, în timp ce erau transportaţi spre închisoarea Jilava.

Asasinarea lui Iorga a avut loc în aceeaşi noapte în care a fost omorât şi ţărănistul Virgil Madgearu, care de asemenea a fost răpit şi ucis de către legionari.

Nicolae Iorga a fost asasinat de către membrii Mişcării Legionare. FOTO www.wikipedia.org
Nicolae Iorga a fost asasinat de către membrii Mişcării Legionare. FOTO www.wikipedia.org

Istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician, Nicolae Iorga (născut la data de 5 iunie 1871, la Botoşani), a fost un a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură pe care i-a avut România, George Călinescu spunând despre el că a jucat „rolul lui Voltaire” la începutul secolului al XX-lea.

1940 - s-a născut actorul  Bruce Lee

Actor, maestru în arte marțiale, fondator al stilului Jeet Kune Do, Bruce Lee s-a născut la 27 noiembrie 1940, în San Francisco. La numai trei luni, Bruce a plecat împreună cu familia în Hong Kong. La 13 ani, a început să studieze Wing Chun, una dintre ramurile artelor marţiale. În 1959, tatăl lui Bruce a hotărât ca fiul său să plece în Statele Unite. Bruce Lee avea doar 18 ani când a păşit pe teritoriul american, cu doar 100 de dolari în buzunar. În martie 1961 s-a înscris la Universitatea din Washington, unde a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie, Linda Emerly.

Lee a început să predea artele marţiale în 1959. Astfel, el a creat un nou stil de Kung Fu, denumit Jun Fan Gung Fu. Tot atunci şi-a deschis prima şcoală de arte marţiale. Prietenul lui, James Lee, l-a prezentat pe Bruce lui Ed Parker, organizatorul Campionatului Internaţional de Karate. Alt stil de luptă creat de Bruce Lee este Jeet Kune Do. Considerând tehnica artelor marţiale tradiţionale ca fiind prea rigidă, Lee a dezvoltat un nou sistem mai flexibil şi eficient.

Cariera actoricească a lui Bruce a început din tinereţe. Tatăl lui Lee, cântăreţ de operă, îl familiarizase pe Bruce cu lumea scenei. Până la vârsta de 18 ani, tânărul apăruse deja în 20 de filme.

Starul suprem al artelor marțiale și al Hollywood-ului a murit la vârsta de 32 de ani în vara anului 1973, în timp ce se afla în Hong Kong.

O autopsie efectuată la acea vreme a arătat că Bruce Lee a murit din cauza unui edem cerebral, pe care medicii l-au pus pe seama faptului că a luat un analgezic.

1942 s-a născut chitaristul american James Marshall „Jimi" Hendrix 

Şapte ani de activitate muzicală i-au trebuit lui Jimi Hendrix pentru a ajunge o legendă. Trei albume de studio şi alte trei materiale live au fost îndeajuns pentru a schimba istoria muzicii pentru totdeauna. 

Din 1963 şi până în 1970, Jimi Hendrix a uimit, a şocat, a inspirat, a revoluţionat întreaga lume. 53 de ani mai târziu, Hendrix continuă să inspire generaţie după generaţie.

Moartea sa rămâne un mister. În 1970, muzicianul s-a înecat cu propria vomă, potrivit unei teorii larg acceptate.

1963 - prăbușirea avionului DouglasDC-8F al companiei Trans-Canada 

În urma prăbușirii avionului DouglasDC-8F al companiei Trans-Canada din Montréal, Canada au murit toți cei 118 pasageri.

1983 - un Boeing 747 se prăbușește în apropierea aeroportului Barajas din Madrid

 181 de oameni au murit în tragedia aviatică din 1983.

1989 - Revoluția de Catifea

Pe 27 noiembrie  1989 are loc o grevă generală de două ore, în toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul Cehoslovaciei. Manifestația a grăbit căderea regimului comunist cehoslovac în același an.

2017 a murit actrița Cristina Stamate

Cristina Stamate, una dintre marile noastre actriţe de revistăcare a descreţit frunţile a milioane de spectatori şi telespectatori, Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946 la Bucureşti. Şi-ar fi dorit să devină avocat, dar a fost îndrumată către actorie.

S-a căsătorit la 20 de ani şi după 11 ani de căsnicie a divorţat de actorul Dan Ivănescu. După aceea, a preferat să trăiască singură.

„Eu cred că viaţa e foarte comică. Te apucă şi râsul, când vezi ce se întâmplă în jur. E plină de umor, e un joc de-a râsul plânsul, din care eu găsesc mai ales motivele de râs. Eu cred, de altfel, că umorul ne e specific nouă, ca neam!“, declara Cristina Stamate .

A jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ în spectacole memorabile, printre care se numără „Vivat Revista“, „Hohote în Herăstrău“, „Comedie pe Titanic“, „Revista Revistelor“, „Bufonii regelui“, „Idolii femeilor“,„Poftă bună lui Tănase“, „Te aştept diseară pe Lipscani“, „Ura... şi la gară , „Scandal în paradis“. Actriţa, care suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică, a fost operată pe cord deschis la Spitalul Sanador la începutul anului 2015. După două luni de la operaţie, Cristina Stamate a urcat pe scenă, în spectacolul „Vivat Revista!“, în care susţinea că „Viaţa ca un spectacol,/ Între frumos şi urât/ Până se lasă în jos cortina/ Viaţă e viaţă şi atât“.

Actrița a murit la vârsta de 71 de ani.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite