Control judiciar pentru 21 dintre angajaţii CFR cercetați în dosarul de abuz în serviciu și delapidare. Cum operau
0Procurorii au dispus măsura controlui judiciar pentru 21 dintre angajaţii CFR cercetaţi în dosarul de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune.

UPDATE: Procurorii Parchetului de pe lângă Trinunalul Bucureşti anunţă oficial, miercuri, urmărirea penală a 35 de angajaţi ai CFR pentru acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic, ambele în firmă continuată, dar şi pentru înşelăciune şi fals intelectual sub forma participaţiei improprii. 21 dintre inculpaţi au fost plasaţi sub control judiciar.
Procurorul care instrumentează dosarul în care sunt implicaţi controlori de trafic şi întoţitori de vagoane ai CFR a luat masura controlului judiciar pentru 21 de inculpaţi, toţi fiind anterior reţinuţi.
”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti şi a serviciilor teritoriale, au efectuat, în cursul zilei de 25.03.2025, 39 de percheziţii domiciliare pe raza mun. Bucureşti şi a judeţelor Teleorman, Constanţa, Ilfov, Dâmboviţa, Buzău, Prahova, Giurgiu şi Braşov în cadrul unui dosar penal care vizează săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, prev. de art. 360 alin. 1, alin. 2 şi alin. 3 Cod penal, fals informatic în formă continuată, prev. de art. 325 Cod penal, înşelăciune sub forma participaţiei improprii, prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal şi fals intelectual sub forma participaţiei improprii, prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 321 alin 1 Cod penal de către angajaţi din cadrul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” SA”, anunţă, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, prin ordonanţa din data de 24.03.2025 a organelor de cercetare penală din data de 24.03.2025, confirmată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în aceeaşi zi, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr de 35 de suspecţi (persoane fizice) pentru săvârşirea infracţiunilor anterior menţionate.
”Faţă de 21 dintre suspecţi a fost dispusă măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore. La data de 25.03.2025, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a pus în mişcare acţiunea penală faţă de 35 de inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, fals informatic în formă continuată, înşelăciune sub forma participaţiei improprii şi fals intelectual sub forma participaţiei improprii”, se mai arată în documentul citat.
Potrivit procurorilor, în perioada 2022 – 2023, ”un număr de 35 de controlori de tren din cadrul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători SA”, folosindu-se de tabletele repartizate nominal de către angajator, au accesat bazele de date ale instituţiei, atât în timpul programului de lucru, cât şi în afara orelor de program, depăşindu-şi limitele autorizării, după care au rezervat mai multe locuri în vagoanele pe care le deserveau, dar şi în vagoane pe care nu le aveau atribuite, conform planificării în serviciu, blocând locurile respective spre vânzare”.
”Prin această acţiune, a fost afectată posibilitatea emiterii biletelor de călătorie prin celelalte canale de vânzare ale CFR (case de bilete, automate şi online). Totodată, în perioada 2022 – 2023, mai mulţi angajaţi ai Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători SA” (însoţitori de vagoane speciale de dormit şi cuşetă), în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au introdus, în fals, în aplicaţia XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi care potrivit legii beneficiau de gratuitate la călătoria cu trenul pe teritoriul României şi au generat emiterea tichetelor de călătorie pe numele acestora. În realitate, aceste tichete de călătorie nu au fost solicitate şi utilizate de elevii respectivi, iar locurile rezervate au fost folosite în interesul altor persoane care nu achitau tariful corespunzător biletului de călătorie”, au mai transmis procurorii.
Aceştia menţionează că, ulterior, în baza gestiunii false predate de controlorii de tren, au fost întocmite situaţiile lunare cu numărul de elevi care ar fi beneficiat de gratuitate la transportul feroviar şi transmise spre decontare Autorităţii pentru Reformă Feroviară din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cauzând o pagubă materială reprezentată de contravaloarea tichetelor emise în mod nelegal.
Faţă de cei 21 de inculpaţi s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Ceilalţi sunt cercetaţi în stare de libertate, potrivit News.ro.
Marți, 25 martie, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti au efectuat 39 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 7 judeţe, inclusiv la sediul CFR Călători, într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic și fraudă informatică.
Potrivit anchetatotrilor, în perioada 2022 – 2023, mai mulți angajați CFR Călători, folosindu-se de tabletele repartizate nominal de către angajator, „au accesat bazele de date ale instituției, în afara orelor de program, dar și în timpul programului de lucru, depășindu-și, astfel, limitele autorizării, după care au rezervat mai multe locuri în vagoanele pe care le deserveau, dar și în vagoane pe care nu le deserveau, conform planificării în serviciu, blocând, astfel, în bazele de date ale CFR, spre vânzare locurile respective”.
În consecință, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi București au pus în executare 39 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Giurgiu, Teleorman, Brașov, Prahova, Ialomița, Slobozia, Constanța și Buzău, într-un dosar penal, instrumentat de Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.